Ugrabitelj stari znanec policije, ki je bil že večkrat hospitaliziran

Voznik je utripal z lučmi in mahal ter prevozil rdečo luč in tako opozoril policiste.
Fotografija: Ugrabljeni avtobus Ljubljanskega potniškega prometa. FOTO: M. M.
Odpri galerijo
Ugrabljeni avtobus Ljubljanskega potniškega prometa. FOTO: M. M.

Včeraj, nekaj pred 21. uro so policijo obvestili o ugrabitvi enega izmed avtobusov potniškega prometa v Ljubljani. Med policijskim postopkom je osumljenec, gre za 49-letnega Primoža Zupana iz Kranja, umrl. 

S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da je 49-letni Kranjčan v centru Ljubljane, in sicer na postajališču Ajdovščina, vstopil na avtobus mestne linije 6B, namenjen proti Dolgemu mostu, in voznika z grožnjami in nevarnim predmetom – izvijačem – prisilil, da ga odpelje proti avtocesti. Groziti je začel pri Drami. V tem času je bilo na avtobusu še sedem potnikov, ki so se umaknili v zadnji del avtobusa. 

Križišče skozi katerega je vozil ugrabljeni voznik avtobusa. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Križišče skozi katerega je vozil ugrabljeni voznik avtobusa. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Stojan Belšak s PU Ljubljana je pojasnil, da je osumljenec med drugim razbil tudi varovalno steklo za voznikom. Policisti so dobili več prijav in napotili na ulice več policijskih patrulj, da bi našli avtobus, ki takrat že ni vozil po začrtani progi. Policista na redni prometni kontroli sta opazila avtobus, »ki je z utripanjem luči signaliziral, da je v težavah, prav tako je mahal, zapeljal pa je tudi skozi rdečo luč«. To se je policistoma zdelo sumljivo, v tem času pa je že prispelo tudi več obvestil o dogajanju na enem izmed avtobusov. »Čeprav je bil voznik prisiljen voziti skozi rdečo luč, je reagiral tako prisebno, da ni bil nihče drug v prometu ogrožen,« je poudaril Belšak. Voznik SOS tipke ni pritisnil, ker je bil ves čas pod nadzorom ugrabitelja.

Policisti so avtobus ustavili na Barjanski cesti pred uvozom na avtocesto. Voznik je mirno odprl vrata, policista sta osumljenca pozvala, naj odvrže izvijač, česar pa ni upošteval. Na avtobusu policista nista uporabila prisilnih sredstev. Nato je osumljenec izstopil iz avtobusa in začel bežati. Z uporabo prisilnih sredstev (sredstev za vezanje in vklepanje, telesne sile, strokovnega prijema in plinskim razpršilcem) so osumljenca zunaj avtobusa obvladali. »V postopku po prijetju je osumljenec začel izgubljati zavest, zaradi česar so mu policisti nudili prvo pomoč, nato so ga oživljali še reševalci. Kljub pomoči je osumljeni na kraju umrl. V UKC Ljubljana so pojasnili, da so moškega oživljali 45 minut. 



Ali je smrt posledica uporabe plinskega razpršilca, Belšak ni mogel povedati, prav tako ne, ali je bil osumljenec pod vplivom kakšne (prepovedane) substance. To bo pokazala obdukcija. Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je že imenovala petčlansko komisijo, ki bo natančno proučila vse okoliščine primera.

Zakaj je moški ugrabil avtobus, jim (še) ni uspelo ugotoviti. Belšak je povedal, da ga je policija že večkrat obravnavala zaradi nasilnih dejanj, med drugim tudi zaradi nasilja v družini, vloma, zabarikadiral se je tudi na javnem prostoru na Ajpesu. Takrat so osebo tudi hospitalizirali. Moški je konec marca razbijal stekla po bloku v Ljubljani. Tudi takrat so ga hospitalizirali. V obeh primerih je šlo za psihične težave.

​Zakaj je moški hotel na Barje, ni znano. Osumljenčev avtomobil je bil parkiran v bližini glavne avtobusne postaje v Ljubljani.

Belšak je še potrdil, da je isti moški grozil tudi vozniku avtobusa Arriva, ki je bilo namenjeno proti Bledu. Le nekaj minut po tem, ko je vstopil na ljubljanski avtobusni postaji in ko so se odpeljali, je iz nahrbtnika potegnil izvijač in začel groziti. Voznik je nato ustavil na postaji pri Tivoliju. Zupan je avtobus zapustil, v njem pa pustil nahrbtnik.

O dogodku sta bili obveščeni dežurna preiskovalna sodnica in tožilka, ki sta se udeležili ogleda kraja.


 

Hvaležen vozniku

 
Direktor Ljubljanskega potniškega prometa Peter Horvat je poudaril, da je vozniku avtobusa hvaležen za njegovo prisebnost. »Voznik se je odrezal neverjetno dobro.«​ Vseskozi je miril tudi osumljenca. Horvat je še povedal, da je bil to prvi takšen primer na avtobusih. Vozniki so sicer že doživljali verbalne napade, fizičnih k sreči ne. Voznik se počuti dobro, če bo treba, mu bodo nudili strokovno pomoč, je poudaril Horvat. Ne želi pa se izpostavljati v javnosti.

Potniki niso bili poškodovani. FOTO: M. M.
Potniki niso bili poškodovani. FOTO: M. M.


Celotno novinarsko konferenco policije si lahko ogledate tukaj:

Preberite še: