V dneh izplačil socialne pomoči so prostitutke delale več

Ena od deklet je v mesecu dni sprejela 240 moških, polovico zaslužka sta ji pobrala zakonca Brković.
Fotografija: Dursuma Brkovića so na novomeško sodišče pripeljali iz pripora. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Dursuma Brkovića so na novomeško sodišče pripeljali iz pripora. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Novo mesto – Če bodo dogovori s tožilstvom potekali tako, kot kaže zdaj, bo moral 46-letni Dursum Brković iz Maribora za leto in pol v zapor. Na novomeškem okrožnem sodišču je namreč priznal očitke iz obtožnice, ki mu očita zlorabo prostitucije, narok za izrek kazenske sankcije pa bo izpeljan, ko bo izvedenec ocenil pridobljeno premoženjsko korist, predvidoma sredi februarja.

Brezposelna zakonca Dursum in Jasna Brković iz Maribora naj bi od julija 2017 do konca avgusta lani v Novem mestu in Celju organizirala in vodila prostitucijo. Obtožena naj bi zlorabila ranljiv socialni status prostitutk, ki izhajajo iz socialno šibkih okolij, imela sta tudi nadzor nad določanjem cen za vsako spolno storitev, razpolagala sta z njihovim denarjem, jim odmerjala nesorazmerno plačilo za njihovo delo, pa tudi za njihovo zdravstveno zavarovanje nista poskrbela. Kriminalisti so ugotovili, da naj bi samo v zadnjih štirih mesecih tri ženske, gre za dve državljanki Srbije in Ukrajinko, stare od 20 do 46 let, sprejele kar 1600 strank, na dan tudi do 18, kar pomeni, da so morale biti za spolne storitve na voljo ves dan.

Da je posel nemoteno cvetel, sta Brkovićeva najela stanovanja v Novem mestu in Celju. Na telefonske številke, objavljene v oglasih, se je oglašala Jasna, ki se je dogovarjala za srečanja, o dogovorih pa obveščala dekleta. Cene so se gibale od 40 do 100 evrov, odvisno od storitev, polovico denarja so morala dekleta izročiti Brkovićevima. Jasna Brković naj bi dekleta, tako pravi obtožnica, priganjala k hitrejšemu sprejemanju strank, njihovi delovniki pa so bili zelo naporni. Ena od deklet, ki se je predstavljala za Stašo, je morala na primer julija lani delati kar 24 zaporednih dni, tudi več kot 15 ur na dan, v tem času je sprejela vsaj 240 možakarjev in zaslužila dobrih 13.000 evrov, polovico je morala dati organizatorjema. Kot pravi obtožnica, je Jasna določala, kdaj in koliko časa so morala dekleta delati, v finančno bolj ugodnih dnevih – to je takrat, ko država izplačuje socialne pomoči – so morale, denimo, delati več. Med strankami so bili namreč tudi prejemniki socialne pomoči.

Jasna Brković bo na zatožno klop predvidoma sedla 23. januarja.