Odkrili novo črno odlagališče komunalnega blata

V Šentjurju so odkrili 20 kubičnih metrov komunalnega blata, je poročal Pop TV.
Fotografija: Smrdeča gmota se je razširila in pronicala v podtalje, sanacijo ocenjujejo kot izredno drago. FOTO: Občina Hoče - Slivnica
Odpri galerijo
Smrdeča gmota se je razširila in pronicala v podtalje, sanacijo ocenjujejo kot izredno drago. FOTO: Občina Hoče - Slivnica

Kriminalisti sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor v zvezi z nelegalnim odlaganjem blata na območju Pivole v občini Hoče - Slivnica od včeraj skupaj s kriminalisti PU Celje in PU Ljubljana izvajajo operativne aktivnosti na območju vseh treh policijskih uprav, je sporočil predstavnik mariborskih policistov Miran Šadl. Pridržali so šest oseb, a so dvema pridržanje že odpravili.

image_alt
Blato iz Pivole so začeli odvažati, stroški v nebo
Policisti na podlagi odredb sodišča izvajajo 18 hišnih preiskav tako zasebnih kot poslovnih prostorov ter osebnih in tovornih vozil. Nekatere še potekajo, osredotočajo se na iskanje dokazov o storitvi kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja po 332. členu kazenskega zakonika.

FOTO: Občina Hoče - Slivnica
FOTO: Občina Hoče - Slivnica

 

Med pridržanimi vozniki tovornjakov in direktorja


Kot v današnjem sporočilu za javnost dodaja Šadl, predkazenski postopek poteka proti več osumljencem. Skupno je bilo pridržanih šest oseb, a so dvema pridržanje že odpravili. Predkazenski postopek sicer usmerja Okrožno državno tožilstvo v Mariboru.

Župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak je danes prek svojega profila na facebooku pozval, naj se javita lastnika traktorjev, ki sta 18. maja pomagala tovornemu vozilu, ki je obtičalo v blatu. »Videno je bilo, da sta bila tam dva traktorja, od tega je en pomagal izvleči kamion s prikolico. Dogodek se je zgodil med 9. in 11. uro. Lokacija na 'spodnjem' odlagališču,« je zapisal in dodal, da lahko ostaneta anonimna.

Po podatkih časnika Večer naj bi bili med pridržanimi štirje vozniki tovornjakov ter dva direktorja podjetij, ki naj bi bili odgovorni za odvoz blata. Kot so izvedeli neuradno, naj bi šlo za dobro organizirano dejavnost, ki je trajala dalj časa. S tovornjaki so odpadno blato odvažali na odročne kraje, tako za več ton tega blata ni evidentirano, kje je končalo.

Šoferji naj bi za prevoz dobili sto evrov, v svoj zagovor pa so menda navajali, da so mislili, da vozijo slabo zemljo, in ne odpadnega blata. Pred tovornjaki naj bi bil sicer pred vsako vožnjo moški z Dravskega polja, ki naj bi se prepričal, da jih pri kriminalnem početju nihče ne opazuje.

Šadl teh podatkov ni mogel potrditi. Več bodo pojasnili na jutrišnji novinarski konferenci.

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je delno zadovoljen, ker so kriminalisti izsledili prve osumljence in ker sanacija že poteka. Ocenili so jo na pol milijona evrov, kar je vsaj 20-kratnik vsote, ki so jo dobili odstranjevalci blata. Sanacijo plačuje Mop, Vizjak pa upa, da bodo škodo izterjali od povzročitelja tega »zavržnega dejanja«. S kriminalističnimi preiskavami pa Vizjak ni seznanjen.

FOTO: Občina Hoče - Slivnica
FOTO: Občina Hoče - Slivnica

 

Onesnaženi Pivolski potok, botanični vrt in zasebno vodno zajetje


Ob odkritju okoli 200 ton odpadnega blata, ki je onesnažilo Pivolski potok, botanični vrt in zasebno vodno zajetje, je sicer župan občine Hoče - Slivnica Marko Soršak objavil, da je »v območje potoka Pivola, na treh različnih lokacijah, odloženo suho kontaminirano blato iz čistilne naprave, zaradi česar je nastala večja ekološka katastrofa, saj obstaja velika verjetnost, da bo onesnaženo ne samo okolje, temveč tudi naša vodna zajetja«.

Danes je Soršak na facebooku objavil še poziv dvema lastnikoma traktorjev, ki sta pomagala voznikom tovornjakov, ki so odvrgli blato v Pivoli in ob tem, kaže, še obtičala.Za odlaganje odpadkov brez ustreznih dovoljenj pravni osebi po zakonodaji grozi od 75.000 do 125.000 evrov denarne kazni, če gre za večjo okoljsko škodo ali celo naklepno dejanje iz koristoljubja, pa je zagrožena kazen od 225.000 do 375.000 evrov.

FOTO: Občina Hoče - Slivnica
FOTO: Občina Hoče - Slivnica

Preberite še: