Strela udarila večkrat, vreme krojilo reševanje, ki se je uspešno končalo

V vsaj dveh primerih je šlo za direkten udar strele v človeka. V eno žensko naj bi strela udarila dvakrat.
Fotografija: Reševanje so danes sklenili, več poškodovancev so odpeljali v bolnišnico. FOTO: PU Kranj
Odpri galerijo
Reševanje so danes sklenili, več poškodovancev so odpeljali v bolnišnico. FOTO: PU Kranj

Danes zgodaj zjutraj se je nadaljevala in končala reševalna akcija, ko je včeraj na Malem Triglavu udarila strela in poškodovala več planincev. Zaradi neurja so morali sinoči namreč akcijo prekiniti. So pa dva poškodovanca s sumom na težje poškodbe že sinoči s helikopterjem slovenske policije in v spremstvu gorskih reševalcev prepeljali v UKC Ljubljana, preostalih 16, ki so ob zdravniškem nadzoru prenočili v domu na Kredarici, pa danes, je pojasnil Bojan Kos, predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj.

Prvo skupino poškodovancev so s Kredarice s policijskim helikopterjem prepeljali okoli 5.40, kasneje pa še preostale. Vsi ponesrečenci so po naših prvih informacijah v redu, je dodal.

Kaj se je zgodilo?

Nesreča se je zgodila včeraj med 14.45 in 14.50, je pojasnil Kos in dodal, da so se zgodili vsaj trije udari strele na območje, kjer se je zadrževalo 18 pohodnikov, ki so se s Triglava vračali proti Malemu Triglavu. Med hojo je pričelo rahlo deževati, goro pa je prekrila gosta megla, nato je začelo tudi treskati. Pohodniki, ki so hodili v več manjših skupinah in so bili primerno opremljeni za v gore, so vse vsi odpeli od jeklenice in se od nje tudi odmaknili, prav tako je večina izklopila mobilne telefone. Kljub temu je udar strele pohodnike razmetal po skalovju, pri čemer so se eni bolj, drugi manj telesno poškodovali. »Dva sta bila zaradi udara strele huje poškodovana, preostali pa lažje. V vsaj dveh primerih je šlo za direkten udar strele v človeka. Trije so obležali nezavestni. V eno žensko naj bi strela udarila dvakrat. Dva udeleženca sta bila tujca, preostali so Slovenci,« je navedel Kos.

Danes so v dolino prepeljali še 16 udeležencev nesreče. FOTO: PU Kranj
Danes so v dolino prepeljali še 16 udeležencev nesreče. FOTO: PU Kranj

Takoj po nesreči so poklicali 112, razmere na gori so bile zaradi velikega števila poškodovanih kritične, vreme pa izredno slabo. Med udeleženci nesreče je nastopila panika in zmeda.

Pomoč helikopterja

»Zaradi razsežnosti intervencije so bila dodatno aktivirana društva gorske reševalne službe Kranjska Gora, Rateče, Jesenice in Bohinj. Zaradi večjega števila poškodovanih in slabega vremena, je bil aktiviran tudi helikopter slovenske vojske, ki je prepeljal dodatno ekipo sedmih gorskih reševalcev na višino cca 2200 metrov (nad Konjskim sedlom), od koder so se peš odpravili do mesta nesreče v pomoč dežurni ekipi za reševanje v gorah,« so pojasnili pri Gorski zvezi Slovenije.

Ob 19.15 so pristojni ugotovili, da zaradi vremenskih razmer klasično reševanje ni mogoče, zato so se odločili, da ponesrečenci noč prebijejo v planinski koči, z izjemo dveh težje poškodovanih, ki ju je helikopter odpeljal v bolnišnico.  

Strela je udarila večkrat. FOTO: PU Kranj
Strela je udarila večkrat. FOTO: PU Kranj

Ko je helikopter prispel pod Triglav, se je vreme še poslabšalo in razmere so onemogočale letenje. Kljub temu so uspešno organizirali klasično reševalno akcijo v kateri so sodelovali zdravnica, reševalec – letalec in policist gorske enote (vsi iz helikopterske ekipe), poleg njih pa še gorski vodnik in osebje (ženska) iz doma na Kredarici. Okoli 20. ure pa se je vreme za »izredno kratek čas« vendarle izboljšalo in pilot je izkoristil luknjo in poletel proti UKC Ljubljana.

»Ekipa policijskega helikopterja je z letom omogočila, da so vsi poškodovanci dobili pomoč zdravnika in reševalcev,« je še poudaril Kos.

Zvečer se je akcija prekinila, zgodaj zjutraj pa je znova stekla. Nova posadka policijskega helikopterja je opravila še transport preostalih poškodovanih v dve zdravstveni ustanovi – splošno bolnišnico Jesenice in klinični center Ljubljana,  in gorskih reševalcev, ki so z njimi in zdravnico prenočili v domu na Kredarici. Start akcije danes je bil ob 5.35, zaključek pa ob 9. uri. Ves čas je bila v pripravljenosti tudi posadka helikopterja Slovenske vojske, če bi bila potrebna dodatna pomoč.

Posadka policijskega helikopterja, ki je sodelovala pri reševanju. FOTO: PU Kranj
Posadka policijskega helikopterja, ki je sodelovala pri reševanju. FOTO: PU Kranj

Preberite še: