Z nožem napadel tri družinske člane, grozil tudi policistom

Logatčanu Davidu Rovanu enotna kazen šest let in pet mesecev zapora.
Fotografija: David Rovan je odločen, da se bo zdravil odvisnosti od drog in alkohola. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
David Rovan je odločen, da se bo zdravil odvisnosti od drog in alkohola. FOTO: Dejan Javornik

Ljubljana – Za šest let in pet mesecev se v zapor seli David Rovan iz Logatca, ker je pred dvema letoma z nožem najprej napadel babico in mamo, nato še strica. Ko pa so ga končno obvladali policisti, se je še njim upiral in jim grozil. Vse to samo zato, ker mu ob prihodu domov babica ni hotela dati piva in ker mu nihče ni verjel, da je zadel na loteriji.

V tistem majskem popoldnevu, na koledarju je pisalo 27. maja 2017, je Rovan, kot je včeraj sklenil petčlanski sodni senat, ki mu je predsedovala ljubljanska okrožna sodnica Irena Škulj Gradišar, storil kar štiri različna kazniva dejanja. Najprej dve kaznivi dejanji povzročitve lahke telesne poškodbe (napadel je mamo in babico), nato poskus uboja (strica) in preprečitev uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi (upiranje policistom).

Za vsako povzročeno lahko telesno poškodbo mu je sodišče prisodilo po osem mesecev zapora, za poskus uboja štiri leta zapora in za kaznivo dejanje na škodo policistov leto in dva meseca zapora. Skupna enotna zaporna kazen tako znaša šest let in pet mesecev. Obtoženčeva mladost, njegova pripravljenost na zdravljenje, pa tudi veliko obžalovanje in stiki z družino so bili zelo močni dejavniki, ki so petčlanski sodni senat prepričali, da si Rovan za poskus uboja strica ne zasluži šest let, kot je zahtevalo tožilstvo, ampak štiri leta zapora. K vsemu temu je treba dodati tudi to, da je bil pri vseh storjenih kaznivih dejanjih v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.


Do babice nikoli nasilen


Začelo se je dopoldne tistega dne, ko mu je babica naročila, naj gre v trgovino po jajca. Ustavil se je v bifeju v Mercatorju ter popival s prijateljema. Že zjutraj naj bi odvisnik zaužil metadon, pozneje dva decilitra žganja in kar 12 piv. Ko se je naposled le odpravil domov, je bil tako pijan, da ni mogel voziti kolesa, ampak ga je potiskal ob sebi, je povedal v zagovoru. Spomni se, da je doma začel noreti, ker mu babica ni hotela dati piva, in da je pogoltnil kopico pomirjeval. Nato se menda ne spominja ničesar vse do trenutka, ko je slišal stričev glas, naj spusti nož.

V preiskavi je stric povedal, da je potem, ko je obtoženi prišel domov, slišal iz zgornjega nadstropja hiše vpitje babice in obtoženega. Zato je šel preverit, kaj se dogaja, in videl, kako David babico »tolče po riti« in zahteva, naj mu da pivo. Le nekaj trenutkov pred tem, ko ga je David napadel, pa je tudi videl, da sta ranjeni njegova babica in mama.

Babica je v preiskavi razlagala, da o vnuku nima povedati nič slabega, da jo je pa po tem, ko se je tistega dne vrnil domov, zagrabil in potisnil v kot, ker mu ni hotela dati piva. Tega je nato le dobil. Nekaj trenutkov pozneje jo je čez ograjo stopnic zabodel v ramo. »Pil je, ker mu njegova mama ni hotela dati denarja,« je še povedala gospa, pa tudi, da je bil v sporu s stricem, ker mu je ta očital, da se drogira. »On takrat ni bil priseben. Do mene prej nikoli ni bil nasilen,« je še povedala.


Obljublja, da se bo zdravil


Strica je obtoženi dvakrat zabodel v ramo, enkrat pa v desni predel prsi. Ker je napadenemu uspelo Davidu iz rok izbiti nož, je bilo po oceni sodišča mogoče tudi zato, ker rana ni bila tako globoka. Po oceni izvedenca bi nasprotno lahko Rovan svojemu stricu prebodel pljuča, kar bi lahko povzročilo življenjsko ogrožujoče posledice. V tistih trenutkih je Rovan stricu tudi grozil, da ga bo »zaklal«. Logatčan je prav med tem kazenskim postopkom prestal polletno zaporno kazen zaradi povzročitve lahke telesne poškodbe iz leta 2016 (prestajanje kazni mu je bilo odloženo zato, da bi skrbel za babico), bil pa je tudi že obsojen zaradi drog. V zaključni besedi je zatrjeval, da strica nikakor ni nameraval ubiti, po oceni sodišča pa je šlo v tem primeru za eventualni naklep, poleg tega je pokazal veliko mero vztrajnosti, ko je šel z nožem nad strica, čeprav je že pred tem zabodel babico in mamo.

Rovan obžaluje, kar je naredil. Zatrdil je tudi, da ni imel namena poškodovati niti babice niti mame. Najbolj hudo mu je, kot je razlagal v joku, za babico, saj jo ima zelo rad in bi jo rad objel: »Vsakič, ko se slišim z njo, opazim, da je že začela pozabljati nekatere stvari, in ne bi rad videl, da me ne bi več prepoznala.« Trdno pa je tudi odločen, da se bo zdravil odvisnosti od drog in alkohola, »ker tako življenje ne gre več naprej.« Z odvisnostjo, je še povedal, se bori že od 14. leta.