Za 28 strelov dobil 26 let zapora

Senad Softić prešerne volje pričakal razglasitev sodbe za umor Radeta Mitrovića sredi ceste.
Fotografija: Senad Softić umora doslej še ni obžaloval. FOTO: Aleš Andlovič
Odpri galerijo
Senad Softić umora doslej še ni obžaloval. FOTO: Aleš Andlovič

Maribor – Maratonski narok za izrek kazenske sankcije, ki se je vlekel že od lanskega januarja, je včeraj vendarle dobil epilog. Senada Softića je mariborsko okrožno sodišče spoznalo za krivega umora iz ljubosumja in mu prisodilo 26 let zapora. Strelec s Titove, kot mnogi imenujejo možakarja, ki je oktobra 2017 hladnokrvno umoril 52-letnega znanca Radeta Mitrovića, je tako obsodilno sodbo kot tudi višino kazni sprejel z dvignjeno glavo. Da umora ne obžaluje, je tako ali tako že večkrat poudaril, saj je bil mnenja, da je imel pokojni ljubezensko razmerje z njegovo ženo.

»Dejali ste, da prisežete, da boste Radeta Mitrovića ubili,« je med obrazložitvijo sodbe dejala sodnica Andreja Lukeš. Zatem pa razkrila, da je bil pokojni štirikrat ustreljen v glavo, Softić pa da je na svojem strelskem pohodu uporabljal kar dve pištoli, obe znamke Crvena zvezda, kalibra 7,62mm. Preiskovalci so ugotovili, da je 28-krat ustrelil v svojega tekmeca, za katerega je bil prepričan, da mu želi razdreti družino, niso pa znali povedati, koliko strelov je zgrešilo cilj in koliko krogel je Softić po napadu še izstrelil v zrak.
 

Pomežik kameri in dvignjen palec


Ne glede na nepomembne neznanke pa je poglavitno, da je obtoženi že sredi lanskega januarja dejanje priznal. Verjetno si je kasneje premislil in s pomočjo svoje nove zagovornice, odvetnice Tanje Kompara, poskušal sodišče prepričati, da je bil v času umora neprišteven. Vnela se je izvedenska »vojna«, v kateri so zmagali člani komisije za izvedeniška mnenja medicinske fakultete v Ljubljani. Ti so presodili, da je bil Softić v času streljanja prišteven, morda zmanjšano prišteven, a zagotovo ne bistveno zmanjšano prišteven, kot je to, na presenečenje vseh, trdil mariborski psihiater Mladen Vrabič.

Senad Softić je med branjem sodbe poziral kot ponosni vojak, zraven vsega pa še pomežiknil v kamero  FOTO: Aleš Andlovič
Senad Softić je med branjem sodbe poziral kot ponosni vojak, zraven vsega pa še pomežiknil v kamero  FOTO: Aleš Andlovič


Dejanje se še danes dozdeva nemogoče. Senad Softić je prežal na svojo žrtev in jo s svojim citroenom dohitel na križišču Titove ceste in Ulice pariške komune, ko je moral Dragan Blagojević zaradi rdeče luči na semaforju s svojim chevroletom ustaviti. Čeprav je bilo sredi največje prometne konice, je storilec izstopil iz avtomobila in iz žepa potegnil pištolo. Brez oklevanja je streljal skozi okno sovoznikovih vrat, dokler ni izpraznil celotnega nabojnika. Potem je potegnil na plan drugo pištolo. A se po včerajšnjem nastopu na sodišču zdi, da 56-letnik dejanja zagotovo ne obžaluje. Prej nasprotno, ponosen je nanj. Zato je tudi med branjem sodbe poziral kot ponosni vojak, zraven vsega pa še pomežiknil v kamero in gesto pospremil z dvignjenim palcem.

»Moril je iz ljubosumja,« je pojasnila sodnica Lukeš, in nadaljevala: »Za umor 25 let zapora, za povzročitev splošne nevarnosti, saj so krogle zadele tako šoferja kot mimovozeči avtomobil, pa poldrugo leto zapora.« Nato pa Softiću po določilih kazenskega zakonika izrekla skupno kazen 26 let zapora.

Ob tem je treba upoštevati, da Softić ni nepopisani list papirja, ampak je bil zaradi nelegalnega posedovanja orožja že obsojen na poldrugo leto zapora. Prav najdba orožja pa je bila jabolko spora z nekdanjo ženo, ki je bila vzrok za prepire, ljubosumje in kasnejši umor domnevnega ženinega ljubezenskega partnerja.


Zahtevajo odškodnino


Ker je Softić brez rednih dohodkov, ga je sodišče oprostilo plačila sodnih stroškov, ne bo pa mu treba poravnati niti izdatkov svojih zagovornikov. Tovrstne sreče pa ni imel pri stroških, ki so jih priglasili oškodovanci.

Svojcem pokojnega 52-letnega Radeta Mitrovića je dolžan dobrih 5900 evrov, kolikor so znašali stroški pogreba in postavitve spomenika na njegovem grobu. Preostali del zahtevanega zneska pa bodo svojci pokojnega od obsojenega zahtevali v morebitni zasebni tožbi. Le tako se bosta do želenih vsot dokopala tudi oba sopotnika pokojnega v nesrečnem avtomobilu – Ermin Jakić in Dragan Blagojević.

Jakić je zastavil visoko vsoto in želi 35 tisoč evrov odškodnine, medtem ko bi se Blagojević, ki mu je ena izmed krogel ranila roko, zadovoljil z enajstimi tisočaki.

Preberite še: