Zaradi goljufije pri porabi evropskih sredstev poteka sedem hišnih preiskav

Policisti iščejo dokaze v zvezi s sumom kaznivega dejanja pridobivanja sredsev, povezanega z javnim razpisom ministrstva za delo.
Fotografija: V postopku je sedem hišnih preiskav zasebnih in poslovnih prostorov na območju celjske in ljubljanske policijske uprave, v okviru katerih policisti iščejo dokaze zaradi suma storitve kaznivega dejanja goljufije na škodo Evropske unije. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
V postopku je sedem hišnih preiskav zasebnih in poslovnih prostorov na območju celjske in ljubljanske policijske uprave, v okviru katerih policisti iščejo dokaze zaradi suma storitve kaznivega dejanja goljufije na škodo Evropske unije. FOTO: Leon Vidic/Delo

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada danes na območju celjske in ljubljanske policijske uprave izvajajo preiskovalne aktivnosti zaradi goljufije pri porabi evropskih sredstev, so sporočili z generalne policijske uprave.

Preiskave je odredilo celjsko okrožno sodišče. V postopku je sedem hišnih preiskav zasebnih in poslovnih prostorov na območju celjske in ljubljanske policijske uprave, v okviru katerih policisti iščejo dokaze zaradi suma storitve kaznivega dejanja goljufije na škodo Evropske unije.

Predkazenski postopek vodijo proti dvema fizičnima osebama. V njem obravnavajo sum kaznivega dejanja, povezanega s sodelovanjem na javnem razpisu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti s področja socialne aktivacije, s katerim sta osumljeni osebi na škodo proračuna Evropske unije in proračuna Republike Slovenije že pridobili okoli 300.000 evrov premoženjske koristi gospodarski družbi iz Celja, pridobitev dodatnih 150.000 evrov premoženjske koristi pa je ostalo pri poskusu.

Kot neuradno poroča portal 24 ur, naj bi Nacionalni preiskovalni urad preiskoval invalidski zaposlitveni center Griffin, ki med drugim zaposljuje invalidne osebe. Poleg suma goljufije naj bi se v istem podjetju dogajale hude zlorabe zaposlenih. Kot dodaja portal, so na tamkajšnje razmere dlje časa opozarjali tudi sami invalidi, ki so pripovedovali o izživljanju nad njimi in neupoštevanju njihovih omejitev. Delali so več, kot bi smeli, trdijo.

Odvzemi prostosti in pridržanja niso predvideni. Predkazenski postopek usmerja Okrožno državno tožilstvo v Celju.


Prikaz nasprotnih dejstev:


Ne držijo navedbe, da je v družbi Griffin, d.o.o. prišlo do hudih zlorab zaposlenih. Če bi do teh prišlo, bi jih vodstvo družbe zaznalo in nemudoma ustrezno ukrepalo. Vodstvo družbe Griffin d.o.o. s takšnimi obtožbami nekdanjih zaposlenih v času trajanje njihove zaposlitve ni bilo nikoli seznanjeno.

Griffin, d.o.o.