Zaradi heroina in kokaina bo skoraj tri leta v zaporu

Kazen so izrekli še enemu iz osmerice preprodajalcev, eden pa je včeraj krivdo zanikal.
Fotografija: Agron Culjaj ostaja v priporu, njegovemu bratu pa bodo vrnili 560 evrov, ki so jih zasegli pri hišni preiskavi. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Odpri galerijo
Agron Culjaj ostaja v priporu, njegovemu bratu pa bodo vrnili 560 evrov, ki so jih zasegli pri hišni preiskavi. FOTO: Špela Kuralt/Delo

Celje – Agronu Culjaju, ki je priznal pečanje z drogami že na predobravnavnem naroku in sklenil sporazum s tožilstvom, je okrožna sodnica Lidia Kralj izrekla dve leti in deset mesecev zapora. Doslej sta kazen dobila že dva od osmerice, ki je po ocenah tožilstva s preprodajo drog zaslužila okoli 150.000 evrov.

Agron Culjaj je včeraj pojasnil le, da denar, ki so ga našli v hišni preiskavi in ki naj bi izviral iz nečednih poslov, ni bil njegov. Brat Filip je njegove besede pred sodnico potrdil: »Teh 560 evrov je mojih. Med hišno preiskavo nisem povedal, da je ta denar moj, saj sem bil v šoku. Prišli so s puškami, zvezan sem bil. Danes zahtevam, da se mi denar vrne.« Sodnici je pokazal prek telefona dokazilo, da je nekaj dni pred hišno preiskavo dobil denar na svoj račun. Dokazila o dvigu denarja z bančnega računa ni našel.
Sodnica je njegovemu pričanju verjela in ni sledila opozorilom okrožne državne tožilke Maje Lajh, da je kot brat obtoženega neverodostojna priča in da naj se zato ta denar odvzame kot protipravno pridobljena korist. Denar bodo vrnili Filipu Culjaju.

Agron Culjaj je sicer po navedbah tožilke z 41 prodajami kokaina in dvema prodajama heroina zaslužil najmanj 1890 evrov. Ostaja v priporu, saj sodnica ni ugodila predlogu njegovega zagovornika Luke Divjaka, da naj odpravi pripor, prav tako je zavrnila njegov predlog, da bi Culjaj kazen prestajal na odprtem oddelku zapora.
 

Izločitev dokazov?


Sodnica je včeraj opravila še predobravnavni narok za obtoženega Luko Benka. Tožilstvo mu očita, da je opravil 18 nakupov heroina in kokaina pri Agronu Beriši ter drogo prodal naprej, pa tudi hrambo prepovedanih drog, šlo je za večje količine zdravil. Ob priznanju krivde je Benku ponudila dve leti in šest mesecev zapora, a Benko krivde ni priznal. Zagovornik Tomaž Germ je predlagal zaslišanje več prič, predvsem pa izločitev vseh dokazov iz spisa, ki so jih pridobili na podlagi odredbe za telefonski promet Jana Hriberška, ki sploh ni pristal med obtoženci. Kot je pojasnil Germ, je bila odredba nezakonita, Hriberšek se v postopku pojavlja samo kot priča, ne pa kot osumljenec. Germ je ponovil zahtevo tožilstva, da sodišče angažira izvedenca forenzične toksikologije, ki naj bi pojasnil, kakšne tablete je hranil Benko.

Doslej je krivdo poleg Culjaja priznala le še Maja Kandorfer, ki ni bila članica združbe in je dobila pogojno kazen. Luka Blažun, Agron Beriša, Gorazd Bukvič in Damjan Vornšek krivde niso priznali. Sodnica bo prihodnji teden zaključila še prekinjeni predobravnavni narok za Aljošo Pajsarja.