Zaradi spornega posojila nekdanji župan obsojen na pogojno kazen

Mariborsko sodišče je nekdanjega soboškega župana Antona Štihca obsodilo na pogojno kazen zaradi posojila Komunale Murska Sobota nogometnemu društvu Mura.
Fotografija: Mariborsko sodišče je obsodilo nekdanjega župana. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Mariborsko sodišče je obsodilo nekdanjega župana. FOTO: Leon Vidic/Delo

Mariborsko sodišče je nekdanjega soboškega župana Antona Štihca obsodilo na pogojno kazen zaradi posojila Komunale Murska Sobota nogometnemu društvu Mura 05. Komunala je društvu leta 2012 posodila 250.000 evrov, a vsega denarja ni dobila nazaj. Nadzornike komunale je v isti zadevi sodišče oprostilo, sodba pa še ni pravnomočna, piše soboški Vestnik.

Štihec je bil v četrtek obsojen na 18-mesečno zaporno kazen s preskusno dobo treh let zaradi kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev. Po ugotovitvi sodišča je ravnal v nasprotju z zakonom in internimi akti, ko je odredil nakazilo iz občinskega proračuna javnemu podjetju. Štihčev odvetnik je že napovedal pritožbo.

Posojenih 250.000 evrov je Nogometna šola Mura 05 z novo posojilno pogodbo posodila naprej Nogometnemu društvu Mura 05, tako je lahko slednje poravnalo obveznosti do Nogometne zveze Slovenije, davčne uprave in del dolga do nogometašev. To je bil namreč pogoj, da je društvo lahko dobilo tekmovalno licenco za evropska tekmovanja.

Junija 2013 je nato nogometno društvo Mura 05 kot društvo propadlo in ni vrnilo vsega posojenega denarja.

V isti zadevi je bil kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev obtožen tudi nekdanji direktor murskosoboške komunale Drago Šiftar, a sodišče zaradi njegove bolezni sojenja še ni končalo.

Člane takratnega nadzornega sveta komunale Ernesta Ebenšpangerja, Karla Žekša in Marka Martinuzzija je sodišče oprostilo obtožb o pomoči pri oškodovanju javnih sredstev. Slednjega pa je obsodilo zaradi kaznivega dejanja ponarejanja ali uničenja poslovnih listin, ker je leta 2012 komunala nekaterim nogometašem Mure lažno potrdila napotnice, da so v podjetju opravljali študentsko delo, in jim tako poplačala dolg.

Sodišče je Martinuzziju izreklo kazen štiri mesece zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta, še piše spletni Vestnik.

Preberite še: