Ženo hotel umoriti, a ga ta želi čimprej doma

Ivan Mikec, ki je med spanjem hotel zažgati ženo, se je na dejanje pripravil, meni sodišče.
Fotografija: Ivan Mikec se bo z odvetnico Jasno Simčič na sodbo pritožil. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Ivan Mikec se bo z odvetnico Jasno Simčič na sodbo pritožil. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Novo mesto – Čeprav je oškodovanka v postopku, žena obtoženega Ivana Mikca, prepričana, da ji 67-letni mož 5. maja lani ni poskušal vzeti življenja, pa je o njegovi krivdi prepričano tukajšnje okrožno sodišče. Zaradi poskusa umora na grozovit in zahrbten način v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti je Mikca obsodilo na deset let zapora.

»Želim, da pride mož domov in da ga spustite iz pripora. Da živimo skupaj, kot smo živeli prej. Ni res, da me je hotel umoriti. Če bi me hotel, bi to storil drugače, ne pa, da je uničil dom, ki sva ga gradila brez kreditov, z odrekanji, z lastnimi žulji. Tudi vnučki ga imajo radi, za novo leto so mu napisali: 'Ata, pridi domov, mi te hočemo imeti doma',« je še danes sodišče neuspešno prepričevala Anica Mikec s Sv. Vrha pri Mokronogu, ki je na sodišče prišla v spremstvu svoje družine.

Mikec je sicer že od leta 2010 večkrat grozil ženi in jo zmerjal, tistega dne pa jo je hotel zažgati v domači spalnici. Do tega nikoli ne bi prišlo, če ne bi bilo alkohola, pravi tudi Mikec, ki dogodek, ki se ga menda sploh ne spominja, v njem pa je bil prav on najhuje poškodovan, močno obžaluje: »Srce se mi ustavlja, bolečina pa je takšna, da niti razmišljati ne morem. Ampak hvala družini, ki mi tako stoji ob strani in je zdaj, ko sem v priporu, obnovila v požaru uničeni dom. Anica je pridna, skrbna, dobra, lepo je skrbela zame. Ampak usoda je prišla nadme in sprašujem se, kaj mi je bilo.«
 

»Zdaj boste vsi pocrkali!«


Izvedenka toksikologije in alkoholometrije Alenka Kuštrin Samba je ocenila, da je imel Mikec v času dejanja med 1,74 in 2,14 grama alkohola na kilogram krvi, sicer pa je bil vajen pijače. Tistega dne je Ivan Mikec že zjutraj spil dvakrat po deci žganja in po jutranjem konfliktu s sinom, ko mu je ta zbil kozarec iz rok, je v delavski obleki legel v posteljo in ni vstal niti, ko so ga klicali h kosilu.

Anica je zvečer kot ničkolikokrat prej legla k svojemu možu, ki je spal. Tudi sama je hitro zaspala, nato sta jo nenadoma prebudila čuden zvok in nenavadna svetloba. Zagledala je moža, ki je imel ob sebi gorečo blazino in slamo. Hitro je vse skupaj zagorelo, saj je blazino, ki jo je iz spalnice najprej nesel na gospodarsko poslopje, tam polil z bencinom, gorečo gmoto pa je porinil Anici v naročje in ji zabrusil: »Zdaj boste vsi pocrkali!«

Vnela se ji je spalna srajca in v bolečinah je stekla v kopalnico. si pomagala z mokro brisačo ter zbežala ven in takoj poklicala na pomoč. Ogenj je zajel tudi njenega moža in se hitro razširil po stanovanju, Mikec pa se je skril na podstrešju gospodarskega poslopja, kjer ga je ob intervenciji povsem opečenega našla mlada gasilka PGD Mokronog Tjaša Krmelj. Le njej se lahko zahvali, da je preživel.

Zagovornica Jasna Simčič je po drugi strani menila, da bi Mikcu lahko očitali kvečjemu poskus uboja ali povzročitev hude telesne poškodbe, opozorila je tudi na kršitev pravic obtoženemu med postopkom. Med drugim je predlagala angažiranje strokovnjaka za požare, ki bi povedal, na kak način je bil požar povzročen in kdo je prvi zagorel. Oba zakonca sta bila zaradi opeklin hudo poškodovana, odpeljali so ju v ljubljanski klinični center, njuno življenje je viselo na nitki.



»Ni dvoma, da je Mikec storil kaznivo dejanje, kakor mu ga očita tožilstvo. Pri dilemi, ali gre za poskus uboja ali umora, je senat izhajal iz izvedeniškega mnenja, da je moral obtoženi priskrbeti vse predmete, jih pripraviti in potem zažgati. Ni šlo za trenutek, ko bi se zakonca sprla in bi Ivan pograbil nekaj, kar bi pač imel pri roki,« je pojasnila sodnica Melita Perko.

Sodba še ni pravnomočna, pritožila se bosta obramba in tožilstvo, tožilka Vesna Fink je namreč predlagala 13 let zapora..

Preberite še: