Naraščanje rek se bo stopnjevalo in razširilo na večji del države

Za danes popoldne, ponoči in petek je Agencija RS za okolje za vso državo razglasila oranžno opozorilo.
Fotografija: Prizori razdejanja po tornadu v Kosezah pri Ilirski Bistrici. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Prizori razdejanja po tornadu v Kosezah pri Ilirski Bistrici. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Za danes popoldne, ponoči in petek je Agencija RS za okolje (Arso) za vso državo razglasila oranžno opozorilo. Ob krajevnih plohah in nevihtah so možni močni nalivi, zaradi velike predhodne namočenosti pa bodo začele hitro naraščati zlasti reke v severozahodni, severni in vzhodni Sloveniji.

image_alt
Pogoste ujme bodo podražile zavarovanja

Pri tem bodo na manjših območjih možna tudi poplavljanja padavinske vode. V času plime se bo morje razlivalo po najbolj izpostavljenih delih obale. Oranžno opozorilo začne danes v večjem delu države veljati po 18. uri in bo veljalo vse do petka okoli 23. ure.

V petek čez dan bodo ob dolgotrajnejših padavinah močneje naraščale tudi reke v preostalih delih države, možna bodo poplavljanja posameznih rek. Kot so v izrednem biltenu opozorili na Arsu, so v noči na petek verjetne poplave hudournikov in manjših rek v severni in osrednji Sloveniji, v petek čez dan in v noči na soboto pa poplave rek v Podravju, Pomurju, v Posavju, v porečju Savinje in Krke, Kolpe ter na širšem območju osrednje Slovenije.

Poplave se bodo predvidoma nadaljevale in ponekod še stopnjevale tudi v soboto. V tem času bo na območjih z močnejšimi nalivi poplavila tudi padavinska voda v več delih države, so še opozorili.

Prizori razdejanja po tornadu v Kosezah pri Ilirski Bistrici. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Prizori razdejanja po tornadu v Kosezah pri Ilirski Bistrici. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Po podatkih Geološkega zavoda Slovenije bo od danes zvečer do vključno sobote zaradi napovedanih povečanih padavin in namočenosti tal povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po celotni državi. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode, svetujejo.

Ta mesec se je zvrstilo že več neurij. Samo v zadnjem valu ujm med 17. in 25. julijem je bilo prizadetih 190 občin, predvsem so bili na udaru Črna na Koroškem, Vojnik, Šentjur in Čepovan, kjer odstranjevanje posledic še poteka. Julij je bil tako zlasti na severu države nadpovprečno namočen, ponekod je padla tudi dvakratna povprečna količina padavin, kažejo podatki Arsa. 

Državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Darij Krajčič se je danes udeležil sestanka na Občini Vojnik glede škode po julijskih neurjih. Kot je povedal, bo država kmetom, ki jim je neurje v celoti uničilo pridelke, pomagala po že uveljavljenem sistemu de minimis. V Vojniku sicer škodo že intenzivno sanirajo. Krajčič je v izjavi za medije poudaril, da bodo pomagali tudi kmetom, ki jim je neurje uničilo več kot 80 odstotkov pridelka. Pomoč bo tudi v tem primeru po sistemu de minimis, ki se nanaša na majhne zneske državne pomoči, ki jih državam EU ni treba priglasiti Evropski komisiji.

Predvidene izredne meteorološke in hidrološke razmere in verjetne posledice teh razmer danes in v petek bodo ob 13. uri podrobneje opisali predstavniki Arsa, Geološkega zavoda in Uprave za zaščito in reševanje.

Preberite še:

Obnavljamo Slovenijo

S projektom Obnavljamo Slovenijo ponujamo roko vsem žrtvam katastrofalnih poplav v Sloveniji. Tudi vi jim lahko pomagate z nakazilom v Sklad Ivana Krambergerja.

SMS-donacija: KRAMBERGER ali KRAMBERGER5 na 1919 in prispevali boste 1 evro oziroma 5 evrov.

Donacija na TRR: SI56 0292 2001 9831 742, s pripisom OBNAVLJAMO SLOVENIJO, sklic SI00 7265 ali s skeniranjem QR kode iz vaše mobilne banke.

Komentarji: