Nad Ilirsko Bistrico tornado, na Bledu drevo padlo na turistični vlakec

Marsikje po državi znova nevihte in toča. Sredi noči se bo ozračje umirilo.
Fotografija: Na Bledu je na turističen vlakec padlo drevo, na katerem so bili ob vozniku štirje potniki. FOTO: Gasilci Bled/Facebook
Odpri galerijo
Na Bledu je na turističen vlakec padlo drevo, na katerem so bili ob vozniku štirje potniki. FOTO: Gasilci Bled/Facebook

Arso je zaradi možnosti neurij z močnimi sunki vetra, močnejšimi nalivi in krajevno točo za celotno območje države danes ponovno objavil oranžno opozorilo. Portal Neurje.si je že popoldan poročal, da so se v osrednjem delu države pojavile prve predfrontalne nevihte. Te so se širile v smeri proti severovzhodu.

Proti večeru je radarska slika pokazala, da je nevihtno vreme zajelo številna območja Štajerske, najizraziteje območje južno od Ptuja. O toči so, denimo, poročali s Celjskega, iz Šmarja pri Jelšah. Nekaj kasneje je linija neviht že zajela severozahod države, Severno Primorsko in Gorenjsko. Močan naliv je dosegel območje Idrije, Ljubljano je nevihta dosegla okoli 20. ure, uro zatem se je najburnejše vremensko dogajanje preselilo na jug države.

Tornado razkrival strehe v Ilirski Bistrici

Arso in portal Neurje.si sta zvečer poročala o pojavu tornada nad Ilirsko Bistrico. Videti je bilo širok vrtinec, znotraj katerega so bili prisotni tudi zelo močni manjši vrtinci s premerom nekaj metrov. Pojav je na srečo trajal le nekaj minut, so dodali na Arsu. Na vremenski postaji Koseze pri Ilirski Bistrici so zaznali najmočnejši izmerjen sunek vetra s hitrostjo 107 kilometrov na uro.

Po do sedaj znanih podatkih Uprave za zaščito in reševanje je odkritih ali poškodovanih enajst streh. Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan pričakuje, da bo jutro razkrilo veliko večjo številko. Za POP TV je povedal, da so štiri hiše popolnoma odkrite, odtrgana so torej ostrešja. Njihove prebivalce so že evakuirali. »Bojim se, da bo poškodovanih streh še veliko več, ki jih pa prebivalci seveda niso uspeli niti videti, ker se je hitro stemnilo in tudi naliv je bil tak, da niso hodili iz hiš,« je povedal. Pričakuje, da bo zjutraj intervencij oziroma klicev občanov še več.

Tornado je podrl tudi več dreves, med drugim so zaradi veliko podrtega drevja zaprli glavno cesto Ilirska Bistrica – Reka. Obvoz je urejen, je đe povedal Šestan.

V Sloveniji redek fenomen

»Vodna tromba oziroma tornado je nevihtni pojav, do katerega pride, če je nevihta dovolj močna. Vrtinec se razvije iz baze nevihtnega oblaka, ki ima že sama neke svoje rotacije,« je za STA povedal dežurni meteorolog na Arsu Andrej Velkavrh. Dejal je, da vrtinec, ki se pojavi nad morjem, imenujemo vodna tromba, tistemu na kopnem pa pravimo tornado ali vrtinec, odvisno od jakosti in intenzitete pojava.

»Pri nas to seveda ni pogost pojav, se pa pojavi na vsake toliko časa. Tornado, ki smo mu bili priča v 70. letih prejšnjega stoletja, je od Hotedršice proti Vrhniki naredil kar precej škode,« je dejal Velkavrh. Omenil je tudi tornado, ki je leta 2008 pri prelazu Črnivec nad Kamnikom uničil kar dobršen del gozdne površine.

Na turističnem vlakcu nihče poškodovan

Na Bledu je na turističen vlakec padlo drevo, na katerem so bili ob vozniku štirje potniki, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Do nesreče je prišlo med vožnjo po tamkajšnji Cesti svobode.

»Nihče ni bil telesno poškodovan. Na cestnem turističnem vlaku je nastala materialna škoda. Na kraju so bili gasilci, ki so drevo požagali in odpravili posledice,« so še sporočili s policije. Cesta je bila v času odprave posledic dobro uro zaprta.

FOTO: Gasilci Bled/Facebook
FOTO: Gasilci Bled/Facebook

Uprava za zaščito in reševanje sicer ponovno navaja številna območja, na katerih so bile že potrebne intervencije. Gasilci so med drugim na pomoč priskočili tudi na Bledu, v Tržiču, Radovljici, Slovenjskih Konjicah, Rogaški Slatini, Dupleku in Murski Soboti. Konkretnih podatkov o posegih in škodi uprava večinoma še ni objavila, znano pa je, da je bilo ponovno potrebno odstranjevanje drevja ali prekrivanje streh

Jutri kaže na bolj miren dan

Današnji prehod fronte po njihovih napovedih ne bo zadnji ta teden. Po besedah dežurne meteorologinje na Arsu Veronike Hladnik Zakotnik v sredo kaže na bolj miren dan, verjetno bo po nižinah tudi nekaj megle v dopoldanskem času, čez dan pa bo večinoma sončno. V noči na petek nas čaka nov prehod vremenske fronte, ki se bo nad našimi kraji zadržala nekoliko dlje. Pričakujejo padavine od četrtkovega popoldneva ali večera pa celo do sobotnega dopoldneva, ko bodo padavine precej pogoste in možni tudi nalivi, je pojasnila meteorologinja. Po njenih navedbah bo verjetno v večjem delu države padlo tudi, denimo, okoli 50 litrov dežja na kvadratni meter.

Preberite še:

Komentarji: