»Danes bomo spisali zgodovino«

Z današnjim dnem se je na ulice v podalo več milijonov ljudi, ki zahtevajo podnebno ukrepanje. Protesti v 150 državah bodo potekali do 27. septembra.
Fotografija: Aktivisti pred Brandenburškimi vrati opozarjajo na segrevanje planeta. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters
Odpri galerijo
Aktivisti pred Brandenburškimi vrati opozarjajo na segrevanje planeta. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters

Po vsem svetu so se danes začeli množični podnebni protesti, na katerih bodo predstavniki vseh generacij v luči zasedanja generalne skupščine ZN odločevalce pozvali k odločnemu ukrepanju. Eden največjih protestov, tako imenovani finale podnebnih protestov, se odvija v New Yorku, kjer se bo prihodnji teden uradno začela splošna razprava 74. zasedanja vrha Združenih narodov. Na čelu shoda v New Yorku je tudi 16-letna švedska aktivistka Greta Thunberg, ki je s svojo iniciativo Petki za prihodnost (FridaysForFuture) navdihnila globalno gibanje.

Že jutri bo v okviru zasedanja vrha ZN potekal podnebni vrh mladih, od ponedeljka dalje pa se bodo zvrstile številne splošne razprave, med drugim podnebni akcijski vrh, ki naj bi državne predstavnike spomnil na zaveze iz pariškega podnebnega sporazuma. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres si je kot eno svojih glavnih prioritet zadal prav boj proti podnebnim spremembam.

Poziv k podnebnemu štrajku 27. septembra FOTO: Domen Hrovatin/Greenpeace
Poziv k podnebnemu štrajku 27. septembra FOTO: Domen Hrovatin/Greenpeace
Pri nas Mladi za podnebno pravičnost protest napovedujejo za 27. september. FOTO: Stringer/Reuters
Pri nas Mladi za podnebno pravičnost protest napovedujejo za 27. september. FOTO: Stringer/Reuters

 

V Avstraliji na ulice več sto tisoč protestnikov


V Avstraliji se je na več sto različnih prizoriščih zbralo več sto tisoč protestnikov. Po podatkih organizatorjev se jih je samo v Sydneyju in Melbournu zbralo med osemdeset in sto tisoč. Protestu so se pridružila tudi sindikalna gibanja in številna podjetja, ki so zaradi protesta danes začasno zaprla svoja vrata, poroča Guardian.

V okviru protesta so predstavniki enega največjih energetskih koncernov EnergyAustralia privolili v odprto diskusijo, kjer so jih mladi spraševali po njihovih načrtih za zajezitev okoljske problematike. »Kakšne iniciative bo vaše podjetje implementirano v prihodnosti, da boste lahko zagotovili proizvodnjo obnovljive energije?« je predstavnika podjetja med drugim vprašal 15-letni Josh O’Callaghan iz Adelaida, glavnega mesta avstralske zvezne države Južna Avstralija. Mark Collette, predstavnik avstralskega energetskega podjetja, je mlademu protestniku odgovoril, da so že implementirali številne vzvode, pred njimi ter celotno državo pa je še vedno dolga pot do končne rešitve okoljske problematike. 

V avstralski otoški zvezni državi Tasmanija se je zbralo več kot 22 tisoč ljudi, kar pomeni, da gre za največji protestni shod v zgodovini otoka, poroča Guardian. Avstralski minister za izobraževanje Dan Tehan je podnebne proteste sicer obsodil in poudaril, da bi »morala politika ostati zunaj učilnic«, je poročala avstralska radiotelevizija ABC.Udeleženci protesta v Sydneyju. FOTO: Peter Parks/AFP
Udeleženci protesta v Sydneyju. FOTO: Peter Parks/AFP

 

Mladim v New Yorku danes ni treba v šolo


V New Yorku, kjer je na čelu protestnega shoda Thunbergova, je dober milijon šoloobveznih otrok opravičenih od izostanka od pouka. Mestna oblast je namreč danes sporočila, da se lahko brez opravičila pridružijo protestnikom na ulicah. Mlada aktivistka, ki je v Združene države Amerike prispela z jadrnico na solarni pogon, je na politične odločevalce znova naslovila zahteve, ki naj bi jih čim hitreje uspešno izpolnili. 

​Ker se v ponedeljek začenja zasedanje generalne skupščine ZN, ki se ga bo udeležilo 116 predstavnikov držav ter veliko število predsednikov vlad in zunanjih ministrov, mladi protestniki zbrane voditelje pozivajo k odločnemu podnebnemu ukrepanju. Med osnovnimi zahtevami, ki bi zagotovile podnebno pravičnost za vse, je popolno prenehanje uporabe fosilnih goriv, prehod na zeleno energijo in oblikovanje ustreznih zaposlitvenih možnosti za zaposlene v sektorjih, ki temeljijo na rabi fosilnih goriv. 

Po podatkih organizatorjev na ulicah New Yorka pričakujejo na tisoče protestnikov, širom po Združenih državah pa je organiziranih in prijavljenih več kot osemsto protestnih shodov. Po poročanju časnika New York Times so se protestniki v New Yorku zbrali okoli 12. ure po lokalnem času na trgu Foley na jugu Manhattna ter od tam odkorakali do parka Battery, kjer je prisotne nagovorila Thunbergova. 

»Ni planeta B,« oznanjajo transparenti pred berlinskimi Brandenburškimi vrati. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters
»Ni planeta B,« oznanjajo transparenti pred berlinskimi Brandenburškimi vrati. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters

 

V Berlinu v znak protesta ohromili promet


V nemški prestolnici se dogodki in gverilske akcije v okviru svetovnega podnebnega protesta vrstijo že od ranih jutranjih ur. S performativno akcijo pred Brandenburškimi vrati mladi opozarjajo na segrevanje planeta in pomanjkanje ustrezne politike, ki bi se z okoljsko problematiko ustrezno spopadala. »Ko se bo kocka ledu stopila, bomo umrli,« so po poročanju nemškega portala Tagesschau opozarjali mladi aktivisti ter dodali: »Danes bomo spisali zgodovino. Današnji dan ni konec, temveč začetek novega obdobja.«

V jutranjih urah so protestniki z opozorilnimi trakovi zaprli ulico Holzmarktstraße, na trgu Ernst-Reuter-Platz pa so s kolesarjenjem zaustavili promet ter s tem opozarjali na nujnost opustitve rabe fosilnih goriv. Širom po državi se bodo tekom dneva protesti zvrstili v več kot 500 mestih, okoli poldneva pa je samo v Freiburgu po podatkih tamkajšnje policije protestiralo več kot 20.000 protestnikov.  Po poročanju BBC so se v Nemčiji protesti zvrstili v 500 mestih, iz posnetkov je razbrati, da se je na ulicah zbralo okoli 270 tisoč ljudi.

Tako kot v New Yorku je tudi v Nemčiji ob privolitvi staršev šoloobveznim otrokom opravičen izostanek od pouka. Mladim pa se je pod sloganom »podjetniki za prihodnost« pridružilo tudi več kot tri tisoč podjetij, katerih skupni prihodki presegajo vrednost 30 milijard evrov, poroča časnik Die ZeitV Združenem kraljestvu je bilo napovedanih okoli dvesto protestnih shodov: kot navaja BBC se je v središču Londona zbralo okoli 100 tisoč ljudi, v Edinburgu in Brightonu pa nekje 10 tisoč. Na Otoku proteste organizira tudi civilna iniciativa Extinction Rebellion, ki s protestnimi akcijami in gverilskimi nastopi hromi ulice ter podzemni promet. Zgolj ta teden so oblasti aretirale sedem okoljskih aktivistov, ki so s posedanjem na cestiščih opozarjali na nujnost popolne opustitve uporabe fosilnih goriv.

Več tisoč udeležencev so našteli tudi na ulicah preko 60 poljskih mest. V Varšavi se je zbralo več sto ljudi. Poljska sicer s premogom pokrije okoli 80 odstotkov svojih energetskih potreb, cilj pa je do leta 2040 ta delež znižati na okoli 30 odstotkov, poroča STA.

Protestne množice so se zbrale tudi na Novi Zelandiji, Tajskem, Filipinih, Japonskem, v Indiji, Južni Afriki, Hongkongu in Indoneziji.

FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters
FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters


Protestniki so se zbrali tudi v Bangkoku. FOTO: Soe Zeya Tun/Reuters
Protestniki so se zbrali tudi v Bangkoku. FOTO: Soe Zeya Tun/Reuters

Preberite še:

Komentarji: