Predstavitvena informacija

Kako plastično embalažo zamenjati s steklom

Na voljo nam je kar nekaj vrst alternativne embalaže, ki lahko pozitivno vpliva na zmanjšanje količine plastike.
Fotografija: FOTO: Depositphotos
Odpri galerijo
FOTO: Depositphotos

Pa veste, kakšno vlogo ima steklena embalaža? Berite dalje.

Poslovite se od plastičnih posod

Tudi vi v službo nosite malico ali pa kdaj za na izlet hrano spakirate v plastične posodice? Naslednjič raje uporabite steklene posode, ki so veliko bolj trpežne, po drugi strani pa so tudi prijaznejše do narave. Plastične posodice imajo namreč krajšo življenjsko dobo, saj hitro pristanejo v smeteh. Če boste izbrali stekleno posodo, jo boste lahko imeli še leta, prav tako pa lahko enako storite pri izboru »flaške« za vodo. Izberite stekleno in jo vedno nosite s seboj – tako vam ne bo treba kupovati plastenk.

Prav tako za več okolju prijaznih izdelkov poskrbite v svojem domu – plastične krožničke ali pribor za enkratno uporabo nadomestite s keramičnim, izognite pa se tudi plastičnim kozarcem.

FOTO: SPAR Slovenija
FOTO: SPAR Slovenija

Kupujte izdelke v steklu

Izdelke v stekleni embalaži lahko kupujete tudi v trgovini! SPAR ponuja mnogo izdelkov, ki so jih z mislijo na skrb za okolje začeli pakirati v stekleno embalažo. V steklenico so napolnili sveže SPAR PREMIUM mleko izpod Triglava. Z nakupom tega izdelka lahko skupaj poskrbimo kar za 4 tone manj plastike – v primerjavi z letno prodajo svežega mleka SPAR PREMIUM, ki je bilo prej pakirano v plastični embalaži. V Sparu so embalažo spremenili tudi drugim izdelkom; v steklenicah zdaj najdete SPAR Natur*pur bio jogurte, SPAR PREMIUM jabolčni sok in mnoge druge izdelke. V Sparu pa za okolje ne skrbijo le z izdelki s stekleno embalažo, ampak uvajajo tudi okolju prijazno embalažo iz kartona, reciklirane plastike, kompostabilne embalaže …

FOTO: SPAR Slovenija
FOTO: SPAR Slovenija

Vrnite stekleno embalažo

Skrb za okolje pa se ne konča z nakupom izdelkov v stekleni embalaži. Pomembno je tudi, da odpadke pravilno ločimo, embalažo pa lahko uporabimo v druge namene. Steklena embalaža je še posebej primerna za hranjenje začimb, v kakšno večjo steklenico pa lahko shranimo tudi kosmiče, moko, kakav ali kakšno drugo hrano.

FOTO: SPAR Slovenija
FOTO: SPAR Slovenija

Pa veste, da lahko v Sparu vrnete prazne steklenice in zaboje s praznimi steklenicami piva in mineralne vode? Že vrsto let je v vseh trgovinah SPAR in INTERSPAR* možno vračilo steklenic v avtomate za povratno embalažo Tomra. Po oddaji steklene embalaže prejmete embalažni listek, ki ga lahko unovčite v trgovini, kjer je bil izdan. Zbrano embalažo iz avtomata nato v Sparu vrnejo dobaviteljem in polnilnicam, kjer se ponovno napolni. Krog je sklenjen, ko se polna steklenica vrne na prodajne police in je pripravljena na ponovni nakup.

Avtomat Tomra je preizkusil tudi Nik Škrlec

Avtomat Tomra je preizkusil tudi Nik Škrlec, ki vedno znova išče možnosti za manjšo uporabo plastike. Nik je ob uporabi prišel do prav posebne ugotovitve – gazirana voda v steklenici je od tiste v plastenki dražja le za 1 cent! In le z enim centom lahko prihranite plastenko in poskrbite za manj plastike. Nikov izračun si lahko ogledate v spodnjem videu, pokaže vam pa tudi, kaj se z embalažo iz avtomata Tomra zgodi, ko jo oddate v avtomat.

*Izjema so franšizne trgovine SPAR partner in trgovini SPAR City.


Naročnik oglasne vsebine je SPAR Slovenija