Kdo bo najbolje zajel prihodnost mest?

Ministrstvo za okolje išče ustvarjalce za razumljivo in privlačno predstavitev urbane agende.
Fotografija: Mesta potrebujejo več prostora za druženje ljudi, ne avtov, več zelenja in narave. Foto Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Mesta potrebujejo več prostora za druženje ljudi, ne avtov, več zelenja in narave. Foto Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je razpisalo natečaj za kreativno predelavo besedila Nove urbane agende, ki je najpomembnejši dokument na področju trajnostnega urbanega razvoja na svetovni ravni. Podjetja, organizacije, društva, zavodi, samostojni podjetniki in kulturni delavci, so vabljeni, da predstavijo vsebine agende na svoj način in jih približajo splošni javnosti. Rok za predložitev prijav v vložišče MOP je do 24. avgusta do 12. ure.

»Mesta igrajo pomembno vlogo pri zagotavljanju kakovostnega in zdravega okolja ter uspešnega družbenega, kulturnega in gospodarskega razvoja. Da so mesta pri tem uspešna in hkrati privlačna za delo in življenje, je ključno dobro usmerjanje njihovega razvoja in sodelovanje različnih deležnikov in uporabnikov mesta,« pravijo na MOP. V luči priprav na svetovni dan habitata, ki ga obeležujemo prvi ponedeljek v oktobru, želijo spodbuditi razmislek o naših mestih in bivanju ter širši javnosti predstaviti različne vidike razvoja mest in pomen dobrega urbanega razvoja.

Vsebina natečajne naloge mora vsebovati ustvarjalno predstavitev nove urbane agende na poljuden način. To vključuje priredbo in grafično predstavitev besedila agende ter predlog fizičnih in digitalnih produktov, potrebnih za nadaljnjo promocijo agende. Avtorjem, ki nosijo stroške priprave nalog, ostanejo moralne pravice, materialne pravne pravice pa preidejo na ministrstvo.
 

Najboljšim nekaj denarja


Po merilih za točkovanje mora naloga povzemati vse glavne vsebine agende, biti inovativna in izvirna ter hitro razumljiva za širšo javnost. Oceno naloge poviša tudi to, da je v tiskani in digitalni izvedbi, mora pa biti tudi likovno skladna in kakovostna.

Skupna višina sklada za nagrade je 11.500 evrov. Avtorji najbolje ocenjene naloge bodo prejeli 5500 evrov, drugi najboljši 3500 evrov, tretji pa 2500 evrov. Nagrade bodo podelili predvidoma oktobra.

Komentarji: