Lenarčič se je vrnil: »Bilo je precej pestro« (VIDEO)

Slovenski letalec in raziskovalec podnebnih sprememb je pristal na letališču v Mariboru.
Fotografija: Matevž Lenarčič FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Matevž Lenarčič FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Lenarčič se je 9. aprila z ultra lahkim letalom Dynamic WT9 slovaškega proizvajalca Aerospool z mariborskega letališča podal na novo okoljsko misijo. Podatke o onesnaženosti zraka je tokrat zbiral na več kot 20.000 kilometrov dolgi poti preko Azije.

»Bilo je precej pestro,« so bile njegove prve besede ob vrnitvi na slovenska tla.

Lenarčič je najprej poletel proti Turčiji, nato je prelet Pakistan, Indijo, Bangladeš, Mjanmar, Laos, Vietnam in Kitajsko. Od tam je poletel na sever preko Mongolije v Rusijo, kjer se mu je na delu poti pridružil ruski pilot Andrej Dubrovin.

Njuno letenje nad Sirijo so spremljale zelo nizke temperature, občasne snežne plohe, pogost nasprotni veter in velike količine ledu, ki so nabirajo na letalu. Zaradi stalnega nabiranja ledu na letalu je zamrznilo in začasno odpovedalo višinsko krmilo, a sta izkušena pilota težavo odpravila brez večjih tveganj.



Danes je vzletel v Moskvi in po okoli osmih urah pristal na Letališču Edvarda Rusjana Maribor. »Malo dlje časa je trajalo, ker je bilo slabo vreme od Poljske naprej, tako da sem kar prepoten,« je povedal ob prihodu na letališče.

Skupno je imel v 31 dneh 13 postankov in letošnja misije je bila, kot je dejal, precej zahtevnejša od prejšnjih, tako zaradi birokracije oziroma pridobivanja različnih potrebnih dovoljenj kot zaradi vremenskih pogojev. Kljub temu je letel po poti, ki si jo je z ekipo pred odhodom začrtal - edina izjema je bil Iran, ki se mu je bil v nasprotju s prvotnimi načrti na koncu primoran ogniti.

Med zahtevnejšimi izzivi je izpostavil Kitajsko, kjer je slaba vidljivost zaradi izredno onesnaženega zraka. »To je zelo naporno in bil sem zelo vesel, ko sem se rešil Kitajske. Sem mislil, da je ne bo nikoli konec, in nato je bil pravi počitek iti čez Mongolijo. V Rusiji pa se je spet začelo - nizke temperature, cikloni so se kar vrstili eden za drugim,« je povedal.

Pot čez Rusijo s postanki na manjših letališčih je bila na primer mogoča le zaradi spremstva ruskega pilota, v kitajski zračni prostor je lahko Lenarčič s svojim letalom vstopil le, ker je sodeloval na letalskem mitingu. Iranu se je po drugi strani moral ogniti, ker je dobil dovoljenje za prelet le za 24 ur, a tako hitra pot ni bila možna zaradi neugodnih vremenskih razmer.

Nova misija Green Light World Flight je bila posvečena zbiranju podatkov, povezanih s podnebnimi spremembami. Zbrane podatke bodo javnosti podrobneje predstavili na novinarski konferenci predvidoma v tednu dni. »Prvi vtis je, da je najbolj zasvinjana država na svetu Kitajska. O tem ni nobenega dvoma,« je povedal Lenarčič.

Komentarji: