Na severu in vzhodu Evrope sibirski mraz, ohladitev se obeta tudi Sloveniji

Čeprav se Sloveniji bliža hladna fronta, so strahovi pred arktičnimi temperaturami odveč.
Fotografija: Na Švedskem so tovornjaki in avtomobili zaradi snega in mraza obstali ujeti na cesti. FOTO: TT News Agency Via Reuters
Odpri galerijo
Na Švedskem so tovornjaki in avtomobili zaradi snega in mraza obstali ujeti na cesti. FOTO: TT News Agency Via Reuters

Medtem ko imamo nad Slovenijo za zdaj še pomladne temperature, so na severovzhodu Evrope najnižje v zadnjih letih. Sibirski mraz povzroča težave v Rusiji in Skandinaviji. Čeprav se Sloveniji bližajo hladna fronta in z njo ohladitve, so strahovi pred arktičnimi temperaturami odveč.

Najhladneje je na vzhodu Rusije, zlasti v delih Jakutije in Čukotke, kjer v drugi polovici tedna napovedujejo temperature okoli –40 °C, lahko pa bi padle celo do –50 °C. Še dodatne ohladitve pričakujejo tudi na zahodu Rusije, kjer so v Moskvi in Sankt Peterburgu zaradi temperatur okoli –30 °C že razglasili oranžni alarm. 

Izreden mraz pesti tudi skandinavske države, kjer je zaradi nizkih temperatur, ki so ponekod že več dni zapored padle pod –40 °C, in snežnih metežev oviran promet, več šol pa je začasno zaprlo svoja vrata. V kraju Kvikkjokk-Årrenjarka na švedskem Laponskem se je živo srebro spustilo na –43,6 °C, kar je najnižja zabeležena januarska temperatura na Švedskem v zadnjega četrt stoletja, je poročala švedska tiskovna agencija TT

Reka Moskva je zamrznila. FOTO: Vera Savina/AFP
Reka Moskva je zamrznila. FOTO: Vera Savina/AFP

Jug Švedske je medtem prizadel snežni metež, zaradi katerega so ceste ponekod začasno neprevozne, reševalci in vojska so v četrtek zjutraj še vedno reševali ljudi, ujete v okoli tisoč avtomobilih, ki so ponoči obtičali v snežnem metežu. Nekateri so bili v avtomobilih ujeti tudi dvajset ur.

V srednji Evropi težave zaradi dežja

Medtem v srednji in zahodni Evropi vlada za ta letni čas nenavadno toplo in mokro vreme, preglavice, ponekod celo smrti pa povzročajo neurja in poplave. Tudi nebo nad Slovenijo se bo v soboto pooblačilo, dež lahko pričakujemo po vsej državi, je napovedala Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso).

Pozno v soboto se bo začelo ohlajati, meja sneženja se bo zvečer in v noči na nedeljo začela spuščati. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja. V nedeljo bodo padavine oslabele in ponehale, temperature pa bodo v večini države pod ničlo najverjetneje padle šele v ponedeljek. Še nekaj stopinj hladneje bi lahko bilo v nočeh prihodnjega tedna, vendar za zdaj kaže, da se nam sibirskega mraza ni treba bati. 

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: