Na tisoče mladičev cesarskih pingvinov utonilo

Zaradi uničenja morskega ledu so poginili mladiči največje vrste pingvinov.
Fotografija: Perje mladičkov še ni bilo dovolj razvito za preživetje v vodi. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Perje mladičkov še ni bilo dovolj razvito za preživetje v vodi. FOTO: Shutterstock

Na tisoče mladičev cesarskih pingvinov je utonilo, ko je neurje uničilo morski led, na katerem so živeli. Katastrofa se je zgodila leta 2016 v Weddllovem morju ob Antarktiki, navaja BBC. Znanstveniki so sporočili, da je kolonija na polici propadla, odrasle ptice pa se niso niti potrudile, da bi znova obnovili populacijo na tem območju. Verjetno bi bilo to tudi nesmiselno, saj bo območju dodatno težavo povzročila ogromna ledena gora, še dodajajo pri BBC.



Znanstvenika Peter Fretwell in Phil Trathan sta opazila izginotje tako imenovane kolonije Halley Bay ob pregledovanju satelitskih posnetkov. Celo z višine 800 kilometrov je na beli podlagi mogoče videti iztrebke ptic. Omenjena populacija, ki je v desetletju štela od 14.000 do 25.000 parov z mladiči, kar je od pet do devet odstotkov svetovne populacije cesarskih pingvinov, je izginila čez noč.

Cesarski pingvini so največja in najtežja vrsta teh ptic in zato potrebujejo trden morski led, ki vzdrži množico od aprila do decembra. Če se led zlomi prehitro, mladiči nimajo možnosti za preživetje, saj njihovo perje še ni primerno za plavanje. In prav to se je zgodilo leta 2016. Leta 2015 je na trdnost ledu začel vplivati dotok toplejšega morja zaradi pojava El Niño, pišejo v reviji Science.

Po tem letu se tam morski led ni več trdno oblikoval in ekipa znanstvenikov je ugotovila, da so se odrasle živali začele izogibati območju in so se do zdaj še preseljevale na druga gnezdišča v Weddlovem morju. Opazili so, da se je močno povečala populacija pingvinov na ledeniku Dawson-Lambton okoli 50 kilometrov stran od prvotnega gnezdišča.

Znanstveniki še niso ugotovili, zakaj se morski led ni znova oblikoval, saj opazovanja ozračja in oceana v bližini police Brunt ne kažejo sprememb. A dogajanje prikazuje prihodnost, ko bodo podnebne spremembe udarile še po Antarktiki, ki je manj prizadeta od Grenlandije na severu. Do konca stoletja bi lahko izginilo od 50 do 70 odstotkov teh pingvinov, kažejo modelske napovedi izginjanja morskega ledu. 

Komentarji: