Novo tekmovanje PowerUp

Lani je bilo slovenski zmagovalec zagosko podjetje myWater z napravo za pridobivanje čiste vode iz zraka.
Fotografija: Lani je zmagalo estonsko podjetje Zubax Robotics. FOTO: InnoEnergy
Odpri galerijo
Lani je zmagalo estonsko podjetje Zubax Robotics. FOTO: InnoEnergy

Ljubljana - Zbiranje prijav za peto izdajo tekmovanja za start-upe PowerUp! se je začelo. Udeleženci se bodo potegovali za glavno nagrado v višini 50.000 evrov in priložnost, da svojo dejavnost razvijejo na svetovni ravni. Tekmovanje v organizaciji družbe InnoEnergy je največji dogodek te vrste v regiji srednje in vzhodne Evrope, pokriva pa med drugim področja energije, mobilnosti in pametnih tehnologij.

Novost letošnje izdaje tekmovanja je posebno priznanje v okviru pobude »izziv čistega zraka« (Clean Air Challenge). Ta nagrada bo podeljena start-upu, ki bo s svojo rešitvijo prispeval k zmanjšanju onesnaženosti zraka in koncentracije smoga. InnoEnergy je osrednji akter omenjene pobude, ki je bila javnosti prvič predstavljena oktobra 2018 v Bruslju.


Nagrade in podpora


Organizatorji dogodka ne ponujajo zgolj privlačne finančne nagrade, temveč tudi možnost vključitve v InnoEnergyjev podjetniški pospeševalnik. Namen programa Highway je razvijati projekte zagonskih podjetij in jih prilagajati za evropski trg. Podjetja, ki se vključijo v program, lahko pričakujejo podporo na najrazličnejših področjih, pri pravnih vprašanjih in zaščiti intelektualne lastnine, pa tudi pri grafični podobi predstavitve, agilni metodologiji in podobnem. Med drugimi prednostmi so še dostop do mednarodnih strank ter finančna investicija v višini do 150.000 evrov.

Posebej zaželene so v tekmovanju rešitve – produkti ali storitve – na področjih energije, mobilnosti, čistega zraka, ogrevanja, čistih tehnologij in pametnih tehnologij. Start-upi, ki bodo v prijavnem postopku uspešni, bodo vabljeni na posebne pripravljalne delavnice pod vodstvom uveljavljenih evropskih poslovnih mentorjev. Tam se bodo pripravili na nacionalni predizbor in finalni izbor, kjer bodo svoje ideje predstavili strokovnjakom. Zmagovalca bodo razglasili 21. maja v Krakovu na enem najpomembnejših gospodarskih dogodkov srednje in vzhodne Evrope Impact’19.

Lanski finalisti tekmovanja za zagonska podjetja. FOTO: InnoEnergy
Lanski finalisti tekmovanja za zagonska podjetja. FOTO: InnoEnergy


Lani voda iz zraka


Robert Slavec, soustanovitelj start-upa myWater, ki je lani zmagal na nacionalnem tekmovanju PowerUp! v Sloveniji je povedal, da jih je zmaga v Sloveniji kar presenetila, saj so tekmovali proti resnično zanimivim in dobrim rešitvam. »Zelo hitro smo dobili priložnosti za sodelovanje v pospeševalnikih, izbrali pa smo Climate KIC Accelerator, ki nam je tudi zagotovil sredstva za pilotno testiranje v Sloveniji. Naprava je bila postavljena pri planinski koči Planina nad Vrhniko. V 14 dneh smo prišli z 20 na 200 uporabnikov na dan. PowerUp! finale v Pragi pa sva s soustanoviteljem izkoristila predvsem kot predstavitev avtomata myWater
mednarodnim vlagateljem. Odziv je bil zelo pozitiven in sklenila sva veliko kontaktov. Sedaj se z InnoEnergyjem pogovarjamo še o nadaljnjem sodelovanju,« pravi Slavec.

Naprava myWater, je bila lani predstavljena kot nov urbani vir vode, ki bo populaciji celega sveta vsak dan, kjerkoli in kadarkoli zagotavljal neoporečno pitno vodo. Gre namreč za napravo, ki črpa vodo iz zraka, ljudje po vsem svetu pa lahko na ulicah dostopajo do čiste vode po konkurenčni ceni 20 centov za pol litra.

Kot drugo najboljše podjetje je žirija prepoznala SunContract, inovativni energetski startup, ki je oblikoval prvo vsak-z-vsakim platformo za trgovanje z električno energijo. Ta proizvajalcem elektrike, tudi majhnim, omogoča večji zaslužek, kupcem pa nižjo ceno. Tretjeuvrščeno pa je bilo podjetje Geoenergetika s Plain I luminaire, rešitvijo za nov videz urbanega okolja, ki ni le svetilo, temveč ikona urbane razsvetljave.

Na lanskoletnem finalu PowerUp! je sicer slavilo estonsko podjetje Zubax Robotics, ki je predstavilo rešitev za drastično zmanjšanje porabe energije v mobilnosti prihodnosti.


Zanimanje čedalje večje


Število tekmovalcev se je doslej z vsako izdajo podvojilo. Leta 2018 so v InnoEnergy prejeli prijave več kot 300 kandidatov, ob tem pa pričakujejo, da bo prijavno obdobje za letošnjo edicijo tekmovanja, ki se izteče 11. marca, še uspešnejše. V zadnjih dveh letih pa se ni povečevalo samo število prijav, temveč tudi njihova kakovost. Število prijav z že izdelanim prototipom je zelo naraslo, z 28 leta 2016 na 120 leta 2018. Enaka rast je tudi pri prijavah z delujočim produktom ali storitvijo (z 19 na 93).

»Število udeležencev iz leta v leto raste, ob dejstvu, da ima vse več prijavljenih start-upov v svojih portfeljih projekte v pozni fazi razvoja, in vse to kaže, da gre za čedalje bolj prepoznavno in prestižno tekmovanje. PowerUp! odpira vrata razvoja pogumnim inovatorjem iz srednje in vzhodne Evrope in jim daje dostop do naše mednarodne mreže poslovnih partnerjev. Te prednosti prepoznavajo tudi prijavljeni kandidati,« pojasnjuje Jakub Miler, direktor InnoEnergy za srednjo Evropo.

Komentarji: