Okoljevarstveniki na strani Lebna

Poudarjajo zlasti zagnano delo in strokovnost, česar pri prejšnjih ministrih niso našli.
Fotografija: Jure Leben je bil prvi minister, ki se je dejavno lotil urejanja sistema odpadkov. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Jure Leben je bil prvi minister, ki se je dejavno lotil urejanja sistema odpadkov. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

»Osebno nisem navijačica ministra Jureta Lebna, čeprav se mi je zdel kot izbira, je namreč mlad moški, ki se spozna na področje, veliko boljši kot prejšnji ministri za okolje. Predvsem pa je vedel, kaj mora delati, takega ministra doslej še nismo imeli,« pravi klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj.

Za naslednika bi morali po njenem izbrati podobno mladega in odločnega ministra. Pregled dosedanjih okoljskih ministrov ne daje lepe slike, le Pavle Gantar je imel vsaj teoretsko znanje, meni Kajfeževa.
 
»Jure Leben ima od vseh okoljskih ministrov doslej najbolj ustrezno izobrazbo za okoljevarstvo in iz dosedanjega dela izhajajoče kompetence, odločno se je lotil odpravljanja ključnih okoljskih  groženj,« pravi Gorazd Marinček, ki se je najbolj izpostavil v primeru Magne. Marinček je potrdil, da ne bodo znova razmislili o upravnem sporu v povezavi z okoljevarstvenim dovoljenjem za Magno, čeprav so zaupali Lebnu, da bodo na MOP zakon o vodah celovito uredili. Marinček pa pravi, da imajo še nekaj adutov v rokavu, zlasti po 11. marcu.


Napihovanje


Marinček še pravi, da uradne osebe na Arso in MOP neprestano kršijo zakone in jih izkrivljeno razlagajo predpise v korist kapitala in v škodo Slovenije oziroma okolja in prebivalcev, enako velja za okoljske inšpektorje. »Umetno napihovanje pomembnosti dogajanja v zvezi z maketo drugega tira, brez dokazljivih finančnih tokov, in ob očitnem zavlačevanju s pregonom Boruta Pahorja, Franca Križaniča, Mateja Lahovnika in drugih akterjev pri kaznivih dejanjih pri investiciji Teš 6 zaradi dokazanega več 100-milijonskega oškodovanja državne lastnine, je očitno preusmerjanje pozornosti v režiji tistih, ki jim dihajo za ovratnik in jemljejo mero zapestij,« meni Marinček.

Že ob predstavitvi je napovedal pretrese v okoljski politiki. FOTO: Leon Vidic/Delo
Že ob predstavitvi je napovedal pretrese v okoljski politiki. FOTO: Leon Vidic/Delo


Lebna je podprla tudi mreža okoljskih organizacij Plan B za Slovenijo, ki združuje 39 nevladnih organizacij s področja varovanja okolja. »V tem mandatu se je vzpostavila nova raven transparentnega strokovnega sodelovanja z nevladnimi organizacijami,« pravijo in dodajajo, da ima ministrstvo po dolgih letih na čelu ministra, ki področje dela tudi strokovno obvlada. Zgolj v nekaj mesecih se je zelo dejavno lotil reševanja nakopičenih težav, kot so odpadki, in dvignil ambicije pri spopadanju s podnebnimi spremembami.


»Če dregneš, odletiš«


Najprej so se na ponujeni odstop sicer odzvali zagovorniki Mure brez jezov. Andreja Slameršek, koordinatorka zveze Moja Mura, je opozorila, da je Leben prvi minister za okolje in prostor od osamosvojitve Slovenije, ki se je dejansko spopadel z reševanjem okoljskih težav, od frackinga in plastike do kanalizacije in energetike. »Seveda je pri tem stopil na prste kapitalu in lobijem, ki so bili do sedaj nedotakljivi. Tudi ko smo nevladniki v okviru kampanje Rešimo Muro! hodili do predstavnikov oblasti, so nam večkrat povedali, da bo tisti, ki si bo drznil preprečiti gradnjo hidroelektrarn na Muri odletel,« pravi Slamerškova.

Za boljše odločitve je odpeljal poslance na ogled sežigalnice. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Za boljše odločitve je odpeljal poslance na ogled sežigalnice. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Opozarjajo tudi na podporo 100 znanstvenikov iz Slovenije, Avstrije, Nemčije in drugih držav, ki so danes na MOP poslali skupno izjavo, s katero podpirajo trajno zaščito reke Mure in pozdravljajo odločitev ministra Lebna, da prepreči gradnjo jezov.
13. februarja je namreč Leben izdal osnutek uredbe, ki bi Dravskim elektrarnam Maribor (DEM) odvzela koncesijo za gradnjo osmih hidroelektrarn na Muri.

»Minister Jure Leben je prvi, ki je iskreno in z zanimanjem prisluhnil ljudem, ki živimo ob Muri ter se osebno seznanil s prizadevanji in argumenti za zaščito naše vodne žile in naravne vrednote. To je za nas, Pomurce, zgodovinsko dejanje, za katerega Lebnu brez dvoma pripišemo strokovnost, poštenost in odgovornost v odnosu do državljanov. Postavil je temelj, na katerem smo državljani ponovno začeli verjeti političnim odločevalcem,« je dejala Sonja Bezjak, vodja Muzeja norosti, Trate, in napovedala, da bodo Marjanu Šarcu vsekakor poslali nezaupnico, ker je sprejel ponujeni odstop in s tem prekinil začeto delo.

»Trenutno si ne morem predstavljati, kdo v Sloveniji premore toliko poguma, da bi nadaljeval začeto,« pa pravi Samo Tuš, predsednik Zveze društev Moja Mura. Minister Leben je pokazal na vrh ledene gore nezaslišanih nepravilnosti, tako na MOP, kot v postopkih, ki se dotikajo naravovarstvene tematike.

Urša Zgojznik, prej predsednica Ekologov brez meja, zdaj pa tudi kandidatka za evropsko poslanko, je objavila, da je »po 10 letih na ministrstvu za okolje nekdo, ki je prvi dan službe zagrabil za delo, ki ga celo razume in obvlada«. »Sistem ravnanja z odpadki je v pol leta pognal na pot, ki lahko pelje v prihodnost. Pogovori z nevladnimi organizacijami in drugimi so postali dnevna praksa. To se da opaziti in komentirati,« meni Zgojznikova.
 
Na zavodu za varstvo narave ravno tako pravijo, da je bilo sodelovanje z Lebnom dobro, česar za prejšnje ministre ne bi trdili. Zavod je neodvisna strokovna ustanova, a postopkovno in finančno povezana z MOP. »Z ministrom Lebnom smo vzpostavili dober odnos, tako v strokovnem, kot v operativnem smislu. Okoljsko ministrstvo je državotvorno ministrstvo in tako je deloval tudi dozdajšnji minister, ki je pokazal razumevanje do naravovarstvene in okoljske problematike in vsebin te vrste. Ne gre pozabiti, da je posebej področje varstva narave v veljavnem koalicijskem sporazumu precej skopo opredeljeno,« pravi direktor ZRSVN Teo Hrvoje Oršanič.

Preberite še:

Komentarji: