Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Pet parkov z okroglimi obletnicami

Med epidemijo se je obisk parkov povečal, glavna tema letos je prihodnja generacija parkov.
Triglavski narodni park je star 60 let, številne njegove znamenitosti še veliko več. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Triglavski narodni park je star 60 let, številne njegove znamenitosti še veliko več. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
24. 5. 2021 | 06:00
3:52
Na pobudo evropske federacije Europarc, ki povezuje zavarovana območja v Evropi, od leta 1999, 24. maja obeležujemo dan evropskih parkov. Letošnje praznovanje poteka pod geslom »prihodnja generacija parkov«, s katerim želijo spodbuditi razprave o prihodnosti zavarovanih območij, ki so v epidemiji covida-19 imela visok obisk domačih gostov.

24. maja leta 1909 so na Švedskem razglasili prve nacionalne parke v Evropi. Danes ta dan praznuje več kot 100.000 zavarovanih območij v Evropi. Območja varstva narave (Natura 2000 in zavarovana območja) predstavljajo četrtino površja Evropske unije (EU), sporočajo iz ministrstva za okolje in prostor (Mop).

»Med prve oblike naravnih parkov, kot jih poznamo danes, uvrščamo leta 1924 vzpostavljen Alpski varstveni park v dolini Triglavskih jezer. Kasneje, z geografsko razširitvijo, je postal edini slovenski narodni park - Triglavski narodni park. Najmlajši med naravnimi parki je leta 2019 ustanovljen Krajinski park Središče ob Dravi. Slovenski naravni parki ponujajo pestro in ohranjeno naravo, z veliko zanimivostmi,« dodajajo na Mopu. Med večjimi zanimivostmi so najvišji klif naše obale v Krajinskem parku Strunjan, najvišji podzemni kanjon v Škocjanskih jamah, 11 presihajočih jezer v Krajinskem parku Pivška presihajoča jezera, največje nestalno jezero v Sloveniji v Notranjskem regijskem parku in ohranjeni in na novo vzpostavljeni visokodebelni travniški sadovnjaki v Kozjanskem regijskem parku in Krajinskem parku Goričko.


Visoki jubileji petih naravnih parkov


Letos praznujejo okrogle obletnice v petih zavarovanih območij v Sloveniji. Pred 60. leti je bil razglašen Triglavski narodni park. 40 let mineva od sprejetja prvega zakona o Triglavskem narodnem parku, s katerim se je zavarovano območje razširilo na skoraj celotne Julijske Alpe. Leta 1981 so ustanovili tudi Kozjanski regijski park.

image_alt
Narava je temelj razvoja, a za nekatere cokla


Dve obletnici imajo v Regijskem parku Škocjanske jame, in sicer 35 let od vpisa na seznam svetovne dediščine UNESCO in 25 let ustanovitve regijskega parka. V krajinskem parku Sečoveljske soline praznujejo 20-letnico ustanovitve. Desetletje mlajši krajinski park Radensko polje pa obeležuje 10 let ustanovitve zavarovanega območja. Istega leta je nastala tudi Skupnost naravnih parkov Slovenije, ki danes združuje 15 upravljavcev zavarovanih območij.

V več parkih je veliko gozdov, ki tudi praznujejo svoj teden. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
V več parkih je veliko gozdov, ki tudi praznujejo svoj teden. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Slovenski naravni parki praznovanje evropskega dneva parkov krepijo s tednom slovenskih naravnih parkov, ki poteka med 22. in 30. majem. V tem času se bodo v slovenskih parkih zvrstili številni dogodki, vodeni izleti, pohodi, razstave in druge vsebine. Več informacij najdete na spletnih straneh parkov in na strani Naravni parki Slovenije.

image_alt
Netopirjem se na Goričkem dobro godi


Tudi gozdovi imajo svoj teden


Teden gozdov, ki letos poteka med 24. in 30. majem, je vsakoletna akcija promocije gozdov in gozdarstva. Geslo tedna gozdov 2021 je »Načrtno z gozdom!«, glavna tema je načrtovanje razvoja gozdov, poudarjeni temi pa bosta tudi gozdne učne poti in velike zveri. Osrednji dogodek letošnjega tedna gozdov bo potekal na Gozdni hiši Mašun, kjer bo potekalo odprtje razstave z naslovom »Velike zveri in njihovi gozdovi« ter obnovljene Mašunske gozdne učne poti.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine