Podnebne spremembe »morijo« tudi ikonične kruhovce?

Študija je pokazala, da je nekaj največjih in najstarejših kruhovcev ali baobabov v Afriki propadlo. Kot menijo, bi jih lahko v propad pognala spremenjena klima. 
Fotografija: Baobabi ali kruhovci. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Baobabi ali kruhovci. FOTO: Shutterstock

Devet od 13 najstarejših in največjih afriških kruhovcev ali baobabov je v zadnjem desetletju nenadoma propadlo v celoti ali pa le delno, je pokazala nova raziskava. Drevesa so bila stara med 1100 in 2500 let in v nekaterih primerih široka kot avtobus.

Raziskovalna ekipa, ki je izsledke objavila v znanstveni reviji Nature Plants, meni, da bi drevesa v propad pognale podnebne spremembe, ki so še posebej udarile po jugu Afrike. Pa vendar bo za potrditev teh teorij potrebnih še nekaj nadaljnih raziskav. 
Vsa propadla drevesa, ki so jih spremljali med letoma 2005 in 2017, so rastla v Zimbabveju, Namibiji, Južni Afriki, Bocvani in Zambiji. 

Baobabi so največja in najdlje živeča drevesa. Videti so nekoliko nenavadno, pa vendar so izjemnega pomena za okolico, saj so masovno skladišče vode, sadeži so pomembna hrana za živali in ljudi. Za prehrano uporabljajo tudi liste, podobno kot špinačo, dele drevesa uporabljajo v tradicionalni medicini, iz njih pletejo košare, obleke, kape. 

V študiji so sicer želeli ugotoviti, kako drevesa postanejo tako ogromna in so uporabili radiokarbonsko datiranje iz različnih delov debla. Tako so ugotovili, da raste pravzaprav iz več jedr. Ikonično drevo lahko živi tudi do 3000 let in ga je po navedbah Kruger Parka težko uničiti prav zaradi načina rasti, saj se tudi po poškodbi hitri obraste iz drugega jedra. Ko pa začne umirati, drevo propada od znotraj navzven. 

Komentarji: