Pomagajte z opazovanjem ptic

Lani so v bližini domov opazili več kot 16.000 ptic, največ vrabcev in golobov.
Fotografija: Vrabci so bili lani najbolj pogosto opaženi. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Vrabci so bili lani najbolj pogosto opaženi. FOTO: Leon Vidic/Delo

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije tudi letos vabi k opazovanju ptic, ki se pozimi pojavljajo v naši okolici. Z akcijo Ptice okoli nas želijo spodbujati k boljšemu zavedanju narave ter spremljati, kaj se dogaja s pticami v naseljih.

Lani so skupaj opazili več kot 16.000 ptic, ki so pripadale 66 vrstam. Najštevilčnejši so bili domači vrabci, domači golobi in velike sinice med zanimivejšimi pa so izstopali povodni kos, veliki srakoper in krivokljun. V akciji je sodelovalo rekordnih 1442 opazovalcev.

S primerjavo podatkov o številu ptic med različnimi leti bodo lahko sklepali, ali njihovo število v naseljih upada ali narašča. Spremembe v številu ptic pa posredno govorijo tudi o kakovosti našega okolja.


Pol ure opazovanja


Akcija opazovanja ptic bo letos potekala v tednu od ponedeljka 21. januarja do nedelje 27. januarja. Enkrat v tem obdobju si izberete pol ure, ko opazujete in beležite vrste in število opaženih ptic. Za pomoč pri prepoznavanju vrst so pripravili letak s fotografijami ptic. Ptice lahko opazujete skozi okno, ob krmilnici, ali pa se odpravite na sprehod okrog doma, šole ali vrtca. Tudi če ptic v izbranem času ne boste opazili, je to za Dopps pomemben podatek.

Svoja opažanja do konca februarja sporočite prek spletnega obrazca na spletni strani. Če nimate dostopa do spleta, lahko izpolnjen letak pošljete po pošti na naslov DOPPS, p.p. 2990, 1001 Ljubljana.

Preberite še:

Komentarji: