Ponekod rekordno visoke temperature zraka za februar

Najvišjo temperaturo so zabeležili v Osilnici, 23,2 stopinje, in v Slovenskih Konjicah, 21,3 stopinje Celzija.
Fotografija: Prizor iz Portoroža. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Prizor iz Portoroža. FOTO: Matej Družnik

V Sloveniji so danes ob sončnem in toplem vremenu ponekod izmerili rekordno visoko temperaturo zraka za februar. Najtopleje je bilo na Štajerskem, Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju, kjer se je ogrelo do 21 stopinj. Najvišjo temperaturo so zabeležili v Osilnici, 23,2 stopinje, in v Slovenskih Konjicah, 21,3 stopinje Celzija.

Zvončki rastejo povsod FOTO: Andrej Filipovic/Getty Images/istockphoto
Zvončki rastejo povsod FOTO: Andrej Filipovic/Getty Images/istockphoto

 

Izenačen februarski rekord iz leta 1960


V Osilnici in Slovenskih Konjicah je bila enaka temperatura kot 29. februarja leta 1960. Rekordno visoke temperature zraka za februar so izmerili tudi v Iskrbi pri Kočevju, 20,4 stopinje, Babnem Polju 19,2, Davči 18,7, na Kumu 16,7 in Nanosu 12,6 stopinje Celzija, kažejo podatki Agencije RS za okolje.

Turizem v Portorožu. FOTO: Leon Vidic/Delo<br />
 
Turizem v Portorožu. FOTO: Leon Vidic/Delo
 

 

Prihaja tudi saharski prah


V višinah k nam v anticiklonu doteka zelo topla in suha zračna masa, ki vsebuje tudi nekaj saharskega puščavskega prahu. Nad Ljubljano je bilo zjutraj med 1100 in 1500 metrov od 10 od 11 stopinj Celzija. Sonce je po nižinah močno ogrelo ozračje in ponekod se je segrelo celo nad 20 stopinj Celzija.

Kljub lepemu vremenu obisk visokogorja tudi v prihodnjih dneh močno odsvetujejo, za svoje cilje naj si ljubitelji gora raje izberejo nižje in manj strme vrhove.

Komentarji: