Poslanci sprejeli interventni zakon o odvzemu 200 medvedov in 11 volkov

Za sprejetje zakona glasovalo 62 poslancev, proti 9.
Fotografija: Predvideno je, da se odstrel prednostno izvrši v okolici naselij in tam, kjer je pogostost škod velika. Foto Ljubo Vukelič/delo
Odpri galerijo
Predvideno je, da se odstrel prednostno izvrši v okolici naselij in tam, kjer je pogostost škod velika. Foto Ljubo Vukelič/delo

Državni zbor je sprejel predlog interventnega zakona, ki predvideva odvzem 200 medvedov in 11 volkov iz narave. Vsi štirje predlagani amandmaji poslanskih skupin so bili zavrnjeni. 

Večina poslanskih skupin je izrekla podporo zakonu, proti so glasovali v SNS in Levici. Luka Mesec je dejal, da se moramo ponovno vprašati, katere gozdne živali so res nevarne človeku. V pisani zgodovini Slovenije ni bilo zabeleženega niti enega primera napada volka na človeka, pri medvedu pa sta letno zabeležena od nič do dva. Najnevarnejša gozdna žival je po njegovem klop, zaradi ugriza katerega letno zboli okoli 5000 ljudi. Škode po medvedu se zmanjšujejo kljub povečevanju njegove populacije.

Škode je po mnenju Meseca mogoče zmanjšati ali celo izničiti s postavljanjem ograj, ki so subvencionirane, in drugimi zaščitnimi ukrepi, kot so pastirji in pastirskimi psi. Odstrel ni rešitev. Sprašuje se, ali napadi volkov na domače živali nemara niso posledica prevelikega odstrela njihovega primarnega plena (srnjadi in jelenjadi). Ob ponovnem odstrelu volkov se trop razbije in nevarnost za napade se poveča. 

V SNS bi problematiko po pojasnilih Dušana Šiška reševali z vzpostavijo mrhovišč. Ta so po njegovem najboljša prventiva za držanje zveri stran od ljudi. Za vse zveri, ki jih stroka ocenjuje kot presežne bi morali po njegovem čim več iztržiti, prodati tistim državam ali živalskim vrtovom, ki bi jih sprejeli, odstrel pa bi lahko prodali bogatim tujcem, ki bi za to plačati, tako pridobljen denar a bi lahko država uporabila za preventivne ukrepe za zaščito.

Vlada sicer poseg v populacijo medveda in volka vsako leto določi z odlokom, a se ta po sodnem zadržanju ni izvedel, kar je povzročilo nezadovoljstvo med kmeti. Število škod zaradi medvedov se je z lanskih 30 letos povečalo na 61, število škod zaradi volkov pa z 62 na 111.

Vlada je predlog zakona v državni zbor poslala po nujnem postopku, odbor za infrastrukturo, okolje in prostor mu je ta teden z nekaj dopolnili prižgal zeleno luč.

Populaciji medveda in volka sta v ugodnem stanju, saj se v zadnjih letih številčno povečujeta in prostorsko širita. Imamo okoli tisoč medvedov in 75 volkov. 

Po interventnem zakonu se bo lahko iz narave do konca aprila 2020 odvzelo 200 medvedov, od tega 175 z odstrelom, za 25 pa so predvidene izgube zaradi drugih vzrokov, zlasti povoza. 11 volkov pa bodo lovci lahko odstrelili v času od uveljavitve zakona do konca januarja 2020 ter nato še septembra 2020.

Komentarji: