Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

V francoskih Pirenejih kmete razburjajo slovenski imigrantski medvedi

Kritiki izpostavljajo, da ti »slovenski imigrantski medvedi« niso domači v Pirenejih.
Na območju so medvedi v 90. letih prejšnjega stoletja skoraj izumrli, a so od leta 1996 naprej v gore preselili sprva tri slovenske medvede, kasneje pa še pet, da bi prispevali k njihovi ohranitvi. FOTO: Pixabay
Na območju so medvedi v 90. letih prejšnjega stoletja skoraj izumrli, a so od leta 1996 naprej v gore preselili sprva tri slovenske medvede, kasneje pa še pet, da bi prispevali k njihovi ohranitvi. FOTO: Pixabay
A. V.
19. 5. 2018 | 09:25
19. 5. 2018 | 09:31
2:17
Pau - V francoskih Pirenejih se je razvila burna debata, ali bi dva nova medveda v divjini pripomogla k biotski raznovrstnosti ali pa bi predstavljala grožnjo kmetom. Ti se namreč razburjajo zaradi okoli 40 medvedov slovenskih korenin, ki napadajo tamkajšnjo živino. Kritiki izpostavljajo, da ti »slovenski imigrantski medvedi« niso domači v Pirenejih.
 

Lokalni kmeti nasprotujejo načrtu francoskega ministra


Na območju so medvedi v 90. letih prejšnjega stoletja skoraj izumrli, a so od leta 1996 naprej v gore preselili sprva tri slovenske medvede, kasneje pa še pet, da bi prispevali k njihovi ohranitvi. Kmalu se je število teh zveri povečalo na okoli 40, kar pa povzroča preglavice lokalnim kmetom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lokalni kmeti sedaj nasprotujejo načrtu francoskega ministra za okolje Nicolasa Hulota, da bi na območje naselil še dve samici. Več sto ljudi se je celo udeležilo protesta proti novim prišlekom v francoskem mestu Pau konec aprila. A je Hulot v maju vseeno podpisal desetletni načrt za ohranitev medveda, v okviru katerega bi dvignili število »spolno zrelih medvedov na okoli 50«.
 

Vložili okoli 300 prošenj za odškodnino za ovce


Podporniki programa spominjajo, da v divjino že dlje niso izpustili novih zveri in da bi z dvema samicami le ohranili status quo, potem ko so lovci pred leti ubili dva medveda. Tudi lokalni poslanec Jean-Francois Blanco je izrazil prepričanje, da se je splošno razpoloženje glede prisotnosti medvedov spremenilo v prid zveri, kar pomeni, da je postala biotska raznovrstnost prednostno področje.

A kmetom to ne da miru in zavračajo različne državne spodbude, kot so boljše odškodnine ali urjenje psov. Lani so na primer do sredine leta vložili okoli 300 prošenj za odškodnino za ovce, ki so jih poškodovali ali ubili medvedi.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine