V ujetništvu zadrževal postovko

Za nezakonito ravnanje z zaščitenimi živalmi so storilci kaznovani z zaporom do treh let.
Fotografija: Postovka je ena od vrst sokolov, ki gnezdijo v Sloveniji. FOTO: DOPPS
Odpri galerijo
Postovka je ena od vrst sokolov, ki gnezdijo v Sloveniji. FOTO: DOPPS

Predstavnik za odnose z javnostjo Policijske uprave (PU) Kranj Bojan Kos je danes sporočil, da so kriminalisti letos posamezniku z območja Gorenjske zasegli živo ptico postovko, žival iz reda ujed (Falconiformes), ki je na seznamu zaščitenih živalskih vrst. Samica postovke je tudi na rdečem seznamu ptičev gnezdilcev, saj zanjo obstaja nevarnost, da bo zaradi sprememb v življenjskem prostoru postala ogrožena.

Zavarovano ptico so iz ujetništva rešili v sodelovanju z Društvom za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), kjer so utemeljeno osumljenega posameznika prijavili. Decembra so na društvu prejeli anonimno prijavo s priloženimi fotografijami. »Na podlagi fotografij, ki so bile priložene prijavi, smo podali pisno prijavo nezakonitega zadrževanja ujede v ujetništvu na PU Kranj,« je pojasnila varstvena ornitologinja Tjaša Zagoršek. Policijska akcija, v kateri so preiskali okoliščine prestopka, je pri osumljencu stekla v petek, 11. januarja. 

Nezakonito zadrževana postovka. FOTO: PU Kranja
Nezakonito zadrževana postovka. FOTO: PU Kranja


Posameznika sumijo, da je zaščiteno žival odvzel iz okolja ter jo leto in pol zadrževal v ujetništvu v kletki na lastnem dvorišču. Ne glede na vzrok je že samo zadrževanje zaščitenih živalskih vrst prepovedano. Sumijo ga kaznivega dejanja nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi in rastlinami po 344. členu kazenskega zakonika, za tovrstno dejanje pa so storilci kaznovani z zaporom do treh let. Osumljenec je ptico zadrževal v neustreznih bivalnih razmerah ter brez ustrezne oskrbe, saj kletka živali ni bila redno čiščena, po tleh kletke pa so našli trupla drugih ptic in manjših živali. Po pregledu okolice so policisti ugotovili, da je osumljenec prav tako izdeloval ter nadalje prodajal pasti za lov na ujede z živo vabo. Lov na ujede s pastmi je v Sloveniji prepovedan in predstavlja kaznivo dejanje nezakonitega lova. Kriminalisti so s prvimi ugotovitvami seznanili tudi pristojni inšpektorat za okolje in prostor, so še sporočili gorenjski policisti. 

Postovka je nameščena v Zatočišču za živali prostoživečih vrst na Muti, saj po strokovnjakovi oceni njenega stanja trenutno ni zmožna sama preživeti v naravi. Dr. Zlatko Golob je ptico pregledal in ocenil, da je v precej dobri kondiciji. Zaščiteno žival bodo v zatočišču poskušali rehabilitirati, njen odpust v naravo pa je predviden v nekaj mesecih.

Divja ptica po strokovnjakovi oceni ne bi bila sama zmožna preživeti v naravi. FOTO: PU Kranja
Divja ptica po strokovnjakovi oceni ne bi bila sama zmožna preživeti v naravi. FOTO: PU Kranja


Ptice iz reda ujed so drugače le ena od številnih zaščitenih vrst, ki jih je prepovedano zadrževati v ujetništvu kot živo žival, odvzeto iz narave. Posamezniki in društva lahko v primeru zaznav nezakonitega lova ali drugih dejanj z zaščitenimi živalmi obvestijo tudi policiste, ki bodo podatke preverili ter ukrepali na podlagi zakonskih določil. 

​Na DOPPS so sicer v lanskem letu začeli izvajati štiriletni projekt Adriatic Flyway 4, v okviru katerega se ukvarjajo tudi z nezakonitim zadrževanjem zavarovanih vrst ptic v ujetništvu.

Postovka je ena od vrst sokolov, ki gnezdijo v Sloveniji. FOTO: PU Kranj
Postovka je ena od vrst sokolov, ki gnezdijo v Sloveniji. FOTO: PU Kranj

Preberite še:

Komentarji: