S prečrpavanjem ubranili hiše na območju Hotize pred vodo

Kjer je voda odtekla, za seboj pušča opustošenje, blato in naplavine. Začelo se je čiščenje objektov in javnih površin.
Fotografija: Visoka Mura FOTO: Jože Pojbič/Delo
Odpri galerijo
Visoka Mura FOTO: Jože Pojbič/Delo

Po katastrofalnih poplavah, ki so v zadnjih dneh zajele Slovenijo, tudi tokratna noč še ni bila povsem mirna. Gasilci so za odpravljanje posledic poplav posredovali v 57 primerih, največkrat v Pomurju in na Koroškem. Poplavne površine ponekod še vztrajajo, še vedno so zaprte številne ceste. Nekaj ploh in neviht je napovedanih tudi za popoldne.

image_alt
Ujma, država ter državljanke in državljani

Mednarodna pomoč bo nastanjena v Rečici ob Savinji, Solčava za turiste zaprta

image_alt
Ursula von der Leyen predvidoma v sredo na obisku v Sloveniji

V Slovenijo prihaja mednarodna pomoč, ki se bo nastanila v Rečici ob Savinji, od tam pa se bodo ekipe po Savinjski dolini že v torek odpravile na pomoč, je danes ob obisku Solčave povedal minister za obrambo Marjan Šarec. Medtem občina Solčava, od koder zaradi posledic ujme še danes evakuirajo turiste, za nove turiste ostaja začasno zaprta.

»Nikoli ni tako, da bi bili v celoti pripravljeni na tako nesrečo. Zdaj nas je spet, lahko rečem, v tistih 15 minutah ponovno presenetilo,« pa je ob ministrovem obisku v Solčavi dejala županja Občine Solčava Katarina Prelesnik. Ocenila je, da so se zelo hitro odzvali na nastale razmere, vzpostavili štab civilne zaščite in začeli zagotavljati prevoznost cest z Jezerskim.

Prelesnik je povedala še, da imajo v solčavski občini 800 turističnih postelj, da so sredi turistične sezone in da so se evakuacije turistov začele v soboto zjutraj. Upa, da se bodo evakuacije turistov danes zaključile.

»Ne moremo pa zagotavljati varnosti. Imamo prevoznost, je pa zelo nevarno območje, ceste so zelo nevarne, zato po pobudi štaba civilne zaščite danes izdajam odredbo o zaprtju turističnih lokalov za stacionarne goste,« je dejala županja občine Solčava. Ob tem je dodala, da bodo zelo hvaležni, če se bodo vsi turisti vrnili k njim, ko bodo razmere to dopuščale.

Minister Šarec je ob obisku Solčave povedal še, da so Luče trenutno še vedno nedostopne, da pa bo po najnovejših informacijah danes cesta do Luč dostopna za nujne zadeve, ne bo pa namenjena množičnemu prihajanju v Luče. Glede Črne na Koroškem je dejal, da se zadeve počasi izboljšujejo.

Evakuacija Koroške Bele preklicana

Sirena je ob 7. uri zjutraj naznanila konec obvezne evakuacije za prebivalce Koroške Bele, ki je bila za prebivalce zaradi plazu obvezna od nedelje od 20. ure. Ob 12. uri so je znova sestal štab Civilne zaščite Jesenice z vsemi podpornimi službami, ki bo ocenil razmere in sprejel odločitev, kako naprej, so za STA povedali na občini Jesenice. Zaradi aktivnega plazu so bili prebivalci Koroške Bele že drugo noč evakuirani s svojih domov.

Koroška Bela FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Koroška Bela FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

Pretok Mure upada, razmere se postopoma umirjajo

Poplavne površine bodo vztrajale med drugim ob Muri, Dravi in Savi. Danes naj bi zaživela aplikacija za zbiranje ponudb za pomoč prizadetim.

Zvečer je imela Mura v Gornji Radgoni pretok 1419 kubičnih metrov na sekundo. Da bi preprečili katastrofo, morajo nasipi zdržati vsaj še en dan, je dejal hidrolog Janez Polajnar. Potem ko so v nedeljo na reki Muri pri Gornji Radgoni izmerili rekordno velik pretok 1450 kubičnih metrov na sekundo, je ta davi po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) padel pod 900 kubičnih metrov na sekundo. 

S prečrpavanjem ubranili hiše na območju Hotize pred vodo

Prebivalce naselij Hotiza in Kot, ki ju je davi dosegel poplavni val zaradi pred dvema dnevoma poškodovanega nasipa na reki Muri, jim je s prečrpavanjem vode uspelo ubraniti pred poplavo. Po besedah lendavskega župana Janeza Magyara so aktivirali štiri večje črpalke in tako preprečili, da bi voda dosegla hiše.

Vodo so iz močno narasle reke zjutraj prečrpavali z dvema velikima črpalkama, kasneje pa so dobili še dve. Tako jih imajo zdaj nameščene v Kotu, na Hotizi ter v Ložiču, kamor so jo namestili v sodelovanju z občino Velika Polana. »Če bo treba, bomo eno od črpalk prestavili še na območje Mirišča. Hiše so tako na varnem,« je za STA povedal župan Magyar.

Ker je vodostaj Mure tudi na tem območju začel padati, meni, da imajo položaj pod nadzorom. »Ostaja pa seveda velika količina vode, ki jo moramo prečrpati,« je dejal. Zaradi nevarnosti so sprva odredili evakuacijo za spodnji del naselja Hotiza, za naselje Kot pa pripravljenost na morebitno evakuacijo, kar pa so zdaj preklicali.

Visoka Mura v Petanjcih FOTO: Jože Pojbič
Visoka Mura v Petanjcih FOTO: Jože Pojbič

Ljudje so se lahko vrnili na svoje domove tudi na območju Dolnje Bistrice v občini Črenšovci, kjer je Mura v soboto popoldne prebila nasip. V nedeljo so ga uspeli sanirati z betonskimi bloki, ki so jih dovažali s pomočjo helikopterjev, danes pa ga pripadniki civilne zaščite še dodatno utrjujejo.

»Stvari se umirjajo, so pa še zmeraj resne. Voda upada, zato smo lahko optimistični, da bo v kratkem konec. Moramo pa skrbno paziti na manjše popravke, ker voda še uhaja skozi betonske bloke in moramo še naprej delati, da jo ustavimo,« je za STA davi povedal vodja intervencije v Dolnji Bistrici Miroslav Vuk.

Zaradi naraslih voda so bili močno na udaru tudi kraji v Občini Ljutomer. Županja Olga Karba je krajane Spodnjega in Zgornjega Krapja, Mote in Pristave v nedeljo iz previdnosti pozvala, da pripravijo nujne osebne potrebščine za primer evakuacije, a ta potem ni bila potrebna.

Težka mehanizacija z betonskimi bloki rešuje načeti nasip na levem bregu Mure. FOTO: Jože Pojbič 
Težka mehanizacija z betonskimi bloki rešuje načeti nasip na levem bregu Mure. FOTO: Jože Pojbič 

Drava je začela upadati tudi v spodnjem toku. Poplavljene površine ob Dravi pa se bodo tudi danes še ohranjale. Sava upada po celotnem toku. Krka poplavlja in v zgornjem toku upada, v spodnjem toku pa ima ustaljen pretok. Na običajnih mestih se razlivajo Ledava v spodnjem toku in Dravinja.

Po popoldanskih nevihtah je v nedeljo zvečer poplavila tudi Gradaščica. Poplavne površine ob posameznih rekah v porečju Ljubljanice pa tudi ob Pesnici se počasi zmanjšujejo.

Dve od hidroelektrarn na spodnji Savi po povodnji znova pognali

V dveh od štirih hidroelektrarn na spodnji Savi, ki so jih po povodnji začasno zaustavili, so odprli zapornice in s tem čezmerno narasli Savi omogočili prost pretok, tako da spet delujeta. Na pregradah preostalih dveh še odstranjujejo nabrano rečno plavje, delovati pa bosta začeli v kratkem, je dejal direktor družbe HESS Bogdan Barbič.

Pri dveh elektrarnah v verigi spodnjesavskih hidroelektrarn se je namreč nabralo toliko rečnega plavja, da je treba rešetke na pregradah njunih vodnih akumulacij najprej očistiti oziroma sprostiti, potem pa ju bodo lahko spet pognali, je direktor družbe Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS) povedal za STA.

Delujeta že hidroelektrarni Arto-Blanca in Brežice, na boštanjski in krški hidroelektrarni pa še odstranjujejo plavje. Pretok Save se je sicer toliko znižal, da hidroelektrarne lahko spet poženejo in jih vklopijo v elektroenergetsko omrežje.

Krajani Žerjava pri Črni na Koroškem FOTO: Voranc Vogel/Delo
Krajani Žerjava pri Črni na Koroškem FOTO: Voranc Vogel/Delo

Še nekaj časa bodo zaradi namočenosti tal grozili tudi plazovi, ki so se tudi v nedeljo sprožali v velikem obsegu, še zlasti na Koroškem in v Savinjski dolini, kjer sicer Savinja upada počasneje, kot bi si želeli. Kjer je voda odtekla, za seboj pušča opustošenje, blato in naplavine. Tako se je začelo čiščenje objektov in javnih površin.

Han o posledicah poplav

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han se je danes sestal s predstavniki gospodarstva, s katerimi je ocenil stanje in ukrepanje ob poplavah. V gospodarstvu so že opozorili, da bodo posledice poplav za gospodarstvo ogromne, nekatera podjetja pa še več tednov ne bodo mogla zagnati proizvodnje.

image_alt
Podjetjem pomoč s sofinanciranjem čakanja na delo in ugodnimi krediti

Čiščenje cest v občini Cerkno FOTO: PGD Cerkno
Čiščenje cest v občini Cerkno FOTO: PGD Cerkno

Zaradi poplav je močno poškodovana tudi prometna infrastruktura. Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je že v nedeljo sklicala krizni sestanek Darsa, SŽ Infrastrukture, DRI in direkcije za infrastrukturo. Med drugim so sklenili ustaviti vse nenujne investicije, da bo gradbena operativa na voljo za sanacijo škode. Danes bo ministrica sklicala še sestanek z vsemi koncesionarji in drugimi večjimi gradbenimi podjetji glede prioritetne obravnave sanacije škode po neurju.

Med drugim so neprevozne ceste Maribor–Dravograd pri Velki in Ožbaltu, Dravograd–Slovenj Gradec v Otiškem vrhu, in Ravne–Dravograd. Prav tako so za splošni promet še vedno zaprte povezave od Mežice in Šoštanja proti Črni na Koroškem.

Krajani Žerjava pri Črni na Koroškem FOTO: Voranc Vogel/Delo
Krajani Žerjava pri Črni na Koroškem FOTO: Voranc Vogel/Delo

Zaprte so še ceste Ljubljana–Dol, Kamnik–Stahovica in Spodnje Stranje–Stahovica, Logatec–Žiri, Begunje–Bistrica pri Tržiču, Majšperk–Stanečka vas in Ptuj–Zavrč pri Borlu. Prav tako je zaprta relacija Razkrižje–Srednja Bistrica, Zameško–Kostanjevica, povezava čez prelaz Pavličevo sedlo–Solčava–Luče–Radmirje–Debro–Reč, v Laškem pa je popravljen podvoz pod Železnico. Zaprte so tudi številne druge lokalne ceste. Na prometnoinformacijskem centru sicer voznike opozarjajo, naj upoštevajo signalizacijo na vozišču ter upoštevajo navodila dežurnih služb in ne vozijo na poplavljena območja ali na zaprte ceste.

Zbirni centri na prizadetih območjih podaljšujejo delovni čas

Na območjih, ki jih je v zadnjih dneh prizadela vremenska ujma, danes intenzivno poteka odpravljanje posledic. Ob tem se pred uničenimi in poškodovanimi objekti zbirajo tudi večje količine odpadkov, zbirni centri na nekaterih prizadetih območjih so zato že podaljšali delovni čas. Ponekod je moten tudi odvoz odpadkov.

»Ogromno odpadkov je, komunale na prizadetih območjih so večinoma zasute,« je za STA potrdil direktor GZS – Zbornice komunalnega gospodarstva Sebastijan Zupanc. Marsikje vladajo izredne razmere, primanjkuje tako ljudi kot prostora za odlaganje odpadkov, je dodal. Vendar občani večinoma lahko oddajajo odpadke, ponekod so vzpostavili tudi nadomestne centre.

Deluje skoraj celotno mobilno omrežje Telekoma Slovenije

Mobilno omrežje telekomunikacijskega operaterja Telekom Slovenije deluje skoraj v celoti, mobilni signal imajo tudi prebivalci Črne na Koroškem, Mežice in Podvolovljeka, so danes sporočili iz podjetja. Za zagotavljanje lažje komunikacije do 15. avgusta vsem svojim uporabnikom na prizadetih območjih omogočajo neomejen prenos podatkov.

Slovenske železnice hitijo s sanacijo poškodovanih prog

Nekateri odseki železniških prog so zaradi neurja, ki je ta konec tedna močno prizadelo večji del države, še vedno zaprti. Delavci Slovenskih železnic (SŽ) sanirajo škodo. Kjer je možno, so uredili nadomestni avtobusni prevoz, ki pa ga ni tam, kjer niso prevozne niti ceste, so danes sporočili iz SŽ.

Danes so odprli progo Celje–Velenje. Na njej sicer velja režim počasne vožnje, saj še ni v celoti sanirana.

Za danes zvečer načrtujejo tudi odprtje levega tira železniške proge na odseku Litija–Sava, ki je poškodovan v dolžini stotih metrov. V torek zvečer pa naj bi odprli tudi progo Sežana–Jesenice. Trenutno poteka sanacija na relaciji Sežana–Most na Soči, avtobusni prevoz je organiziran. Koroška proga medtem ostaja zaprta. 

Preberite še:

Komentarji: