Zdaj ne gre več le za mlade, ampak za vse ljudi

Amnesty International Slovenija je nacionalno priznanje Ambasador vesti podelila gibanju Mladi za podnebno pravičnost.
Fotografija: FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
FOTO: Uroš Hočevar

Organizacija Amnesty International je priznanje ambasador vesti, ki sta ga dobila tudi Nelson Mandela in Malala Jusafzaj, letos podelila podnebni aktivistki Greti Thunberg in gibanju Petki za prihodnost, ki opominjata, da »imamo vsi vlogo pri zaščiti človekovih pravic pred podnebno katastrofo«. Slovenska veja organizacije pa bo nacionalno priznanje ambasador vesti podelila gibanju Mladi za podnebno pravičnost, ki pri nas izvajajo aktivnosti Petkov za prihodnost. Za 27. september napovedujejo nov, še množičnejši podnebni protest. Pridružujejo se mu tudi delavke in delavci.

»Ob prvem protestu 15. marca je na ulice šlo 12.000 mladih po vsej Sloveniji. Pri naslednjem bomo mobilizirali vse družbene skupine; povezujemo se s sindikati, upokojenci, Rdečim križem in številnimi drugimi organizacijami in akterji, da bi dosegli spremembe. Gre za generalno stavko: za en dan bomo odvzeli podporo sistemu, ki nas pelje v pogubo. Zdaj ne gre več le za mlade, ampak za vse,« pravi Primož Turnšek, eden od nekaj sto mladih članov gibanja. Pri pogovoru so sodelovali še Žana Radivo, Primož Ribarič, Tim Gregorčič, Elena Lunder in Evan Rodi.
 

Kaj vam pomeni priznanje?


Turnšek: Potrditev, da gredo naša prizadevanja v pravo smer. Tega sicer ne delamo zaradi nagrad, imamo jasne načrte, kaj hočemo doseči.
 

Kdo ste Mladi za podnebno pravičnost?


Radivo: Nismo samo mladi, ampak ljudje različnih generacij, iz različnih okolij, ki nam ni vseeno, kaj se dogaja z našim okoljem in planetom. Ni nam prav, da se nas ne posluša, da se ne posluša znanstvenikov, ki opozarjajo na podnebne spremembe, in se ne upošteva njihovih predlogov. Namesto tega se odločevalci del časa pretvarjajo, da to ni težava, del časa pa, da ni dovolj denarja za njeno reševanje.

Turnšek: Znanstveni konsenz o podnebnih spremembah je tako širok, da o njih lahko govorimo kot o potrjenem dejstvu. Že zdaj imamo težave, v prihodnosti se bodo samo še stopnjevale. Civilizacija, kot jo poznamo danes, se zaradi podnebnih sprememb lahko spremeni. Najbolj prav bi bilo, da se tem razmeram začnemo prilagajati in reševati težave, ne le zaradi ljudi, temveč tudi narave same. Smo sredi šestega množičnega izumiranja vrst – ne ogrožamo le svojega obstoja, temveč obstoj številnih vrst živali, rastlin in drugih organizmov.

FOTO: Uroš Hočevar
FOTO: Uroš Hočevar

 

Kaj imata skupnega podnebna kriza in kršenje človekovih pravic?


Gregorčič: Ogromno. Za stanje podnebja so krive tiste države, ki za zdaj še najšibkeje občutijo posledice podnebne krize. Najrevnejše države so najmanj krive, da imamo danes v ozračju toliko antropogenih toplogrednih plinov, a posledice najbolj občutijo v obliki poplav, suš, pomanjkanja pitne vode in hrane. Najpremožnejše države in podjetja bi se morale tudi finančno najbolj odzvati na reševanje podnebne krize.



Ribarič: V zvezi s podnebno pravičnostjo je treba razmišljati o prihodnjem razvoju sveta. Najranljivejše so države »tretjega sveta«, po drugi strani imajo tudi prebivalci teh držav pravico do razvoja. Vprašanje je, koliko bo to stalo. Pri izračunih bomo morali biti pozorni, da bo šel razvoj v smeri sonaravnosti in okoljske sprejemljivosti.
 

Ali vaše akcije vplivajo na ljudi, jih pripravijo k premisleku?


Gregorčič: Osebno mislim, da vplivajo. Gibanje je prva civilna iniciativa na okoljskem področju, v katero se ljudje lahko vključijo in se v njej izrazijo. Z akcijami ljudi ozaveščamo in opozarjamo.
 

Katere zahteve so se doslej uresničile?


Turnšek in Ribarič: Na prvem protestu smo zahtevali ustanovitev delovne skupine za postopno zaprtje Teš 6. Ustanovljena je bila, vendar za zaprtje ni postavila časovnice. V novem osnutku nacionalnega energetskega in podnebnega načrta omenjajo le zaprtje Teš 5 do leta 2030, zaprtja Teš 6 ne. IPCC v poročilu o segrevanju za 1,5 stopinje Celzija navaja, da moramo ključne spremembe doseči že do leta 2030. Naša vlada pa odločitve prelaga na prihodnje odločevalce. Megalomanskih projektov ni mogoče zgraditi čez noč.

Prevoz, energetika in kmetijstvo so največji proizvajalci izpustov ogljikovega dioksida, kar pomeni, da moramo v teh sektorjih spremeniti največ.

Teš 6 je velik producent antropogenih toplogrednih plinov, a se zavedamo, da ga ne moremo kar naenkrat zapreti, saj zaposluje veliko ljudi. Zavzemamo se za pravičen prehod v ogljično nevtralnost. Za vse člane družbe je treba poskrbeti, da bodo živeli dostojanstveno.
 

Greta je obraz mladih podnebnih aktivistov, ki ga pozna vsak. V vašem gibanju takšnega obraza ni, pa bi vam morda koristil.


Radivo: Že večkrat smo slišali vprašanje, zakaj nimamo slovenske Grete. Smo gibanje, ne moremo izpostaviti osebe, ki bi bila naša ikona.

Turnšek: Hočemo nastopati kot skupnost. Tudi notranje smo horizontalno organizirani, nimamo šefa. Tudi Greta poudarja, da se ljudje in novinarji več ukvarjajo z njo kot s tistim, kar govori. To je zgrešeno. Ukvarjati se moramo s težavami, ne idealiziranjem nekega človeka, ki mu sledimo.
 

Ali razmišljate o povezovanju s kakšno politično stranko ali preoblikovanju v to?


Turnšek: Kot sam vidim stvari, se ne bomo oblikovali ali preoblikovali v politično stranko, je pa možnost, da se bo vzporedno z gibanjem oblikovala kakšna politična stranka.
 

Imate strice ali tete iz ozadja?


Turnšek: Imamo, vendar je tako, da mi pristopimo k njim s težavo in jim prosimo, ali nam jo pomagajo rešiti. To so naši zunanji svetovalci. Povezujemo se denimo z znanstveniki, kot je dr. Lučka Kajfež Bogataj.

Preberite še:

Komentarji: