Šole ostajajo zaprte tudi v prihodnjem tednu

Zaradi epidemiološke situacije bodo prihodnje teden šole še ostale zaprte za vse. Prva triada bi se v šole lahko vrnila enajstega januarja.
Fotografija: Priprave na osnovni šoli dr. Vita Kraigherja na ponovno odprtje. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Priprave na osnovni šoli dr. Vita Kraigherja na ponovno odprtje. FOTO: Leon Vidic/Delo

Vlada je na včerajšjni seji razpravljala o ukrepih in predvsem o odpiranju šol. Vlada meni, da se epidemija še ne umirja. Veliko zanimanje za hitre teste kaže zavedanje nevarnosti v družbi, meni vladni govorec Jelko Kacin. Vlada ostaja optimistična, predvsem zaradi možnosti hitrega testiranja in cepljenja. Včeraj je prišla nova pošiljka cepiva Pfizer, vendar je za sproščanje ukrepov še prezgodaj, je pojasnil Kacin.

Druženje je omejeno na največ šest odraslih oseb iz največ dveh gospodinjstev v zasebnih prostorih, je ukrepe na silvestrovo povzel Kacin. 

V sredo je bilo opravljenih 6011 testov, potrjenih je bilo 1815 novih okužb. Delež pozitivnih testov je torej 30,2 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 6372 hitrih testov izmed katerih jih je bilo pozitivnih 597, pojasnil Kacin. Med novookuženimi je tudi 74 prebivalcev domov za ostarele. Daleč najslabše je stanje v Posavski regiji, najboljša epidemiološka slika pa je v Goriški. Včeraj je umrlo 32 bolnikov s covidom-19.

Novinarsko konferenco si lahko ogledate v celoti: 


Zaradi epidemiološke situacije bodo prihodnje teden šole še ostale zaprte za vse. Tudi v okoliških državah šole ostajajo zaprte do sredine januarja, je pojasnil Kacin. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec pravi, da čuti in ve, da so mnogi jezni in iščejo krivce. »Če ste jezni name, vam priznam, da sem jezna tudi sama,« je dejala. »Verjemite mi, da mi ni vseeno,« je zagotovila.

image_alt
V torek v šolo le otroci s posebnimi potrebami

 

​Prva triada v šole morda enajstega januarja


Otroci s posebnimi potrebami se bodo v torek, 5. januarja, vrnili v zavode, dan pred tem pa bodo testirani vsi tam zaposleni, je zagotovila. Prva triada  bi se v šole lahko vrnila enajstega januarja, prav tako bi se takrat lahko ponovno odprli vrtci, vendar je to odvisno od epidemiološkega stanja, meni Kustečeva.

​Pred vrnitvijo v šole se pričakuje, da se bodo učitelji testirali, medtem ko testiranje otrok ni predvideno, a če bi starši to želeli, bo omogočeno, je zagotovila Kustečeva. Učitelji se bodo lahko testirali »kadar bodo čutili potrebo ali željo po tem,« kako redno bo obvezno testiranje še ni znano. Tudi navodila in predloge za šole bodo »prihodnji teden predebetarili z NIJZ,« je pojasnila ministrica.

Hitro testiranje na Covid-19 na Kongresnem trgu. FOTO: Blaž Samec/Delo
Hitro testiranje na Covid-19 na Kongresnem trgu. FOTO: Blaž Samec/Delo


Pediater Denis Baš je ugotavlja, da je šolanje na daljavo močno ogrozilo zdravje otrok. »Zavedamo se, da se z odprtjem šol širjenje okužb povečalo in da bo več respiratornih obolenj,« je dejal Baš in pozval vse delavce v šolah naj se redno testirajo s hitrimi testi in se držijo vseh ukrepov. Vse prosi, naj se, čim bodo dobili priložnost, cepijo in s tem zavarujejo sebe in svoje bližnje. 

Preberite še:

Komentarji: