Poostreni ukrepi podaljšani za sedem oziroma štirinajst dni

Kljub temu, da so poostreni ukrepi že nekaj časa v veljavi, število hospitaliziranih bolnikov narašča, zato je vlada ukrepe podaljšala.
Fotografija: V bolnišnicah je več kot 130 okuženih bolnikov. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
V bolnišnicah je več kot 130 okuženih bolnikov. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Danes je bilo v državi potrjenih 1767 novih okužb, umrlo je 46 okuženih oseb. Trenutno je hospitaliziranih več kot 1300 ljudi, od tega jih več kot 200 potrebuje intenzivno nego. Število hospitaliziranih še vedno vztrajno narašča. V državi je trenutno več kot 20.000 aktivnih okužb. Najhuje je prizadeto Pomurje, je dejal vladni govorec Jelko Kacin

​Novinarsko konferenco si lahko pogledate v celoti:


V domovih za ostarele je okužbo prebolelo več kot tisoč zaposlenih. Včeraj so potrdili 187 med stanovalci in 190 med zaposlenimi. Največ novih okužb je bilo v domu starejših občanov Trebnje, dom starejših na Fari, v Lendavi, v Horjulu in drugih. Kacin je pozval, naj ljudje ne hitijo na ogled prazničnih okraskov in se decembra ne zbirajo ob prazničnih stojnicah. Letos dogodka ob prižigu luči v prestolnici ne bo. 
 

Šole, trgovine in kulturne ustanove ostajajo zaprte


Vršilka dolžnosti direktorice direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. FOTO: Močnik Blaž
Vršilka dolžnosti direktorice direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. FOTO: Močnik Blaž
Vršilka dolžnosti direktorice direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je dejala, da se je vlada zaradi trenutne epidemiološke slike odločila, da za sedem dni podaljša ukrepe. V veljavi tako vsaj za teden dni ostajajo omejitve pri ponujanju nenujnega blaga in storitev, omejitve druženja, prehajanje meja, zbiranja v izobraževalnih zavodih. Za dni pa so podaljšani obvezno nošenje zaščitnih mask, zaustavitev javnega prometa in omejitve izvajanja športnih dejavnosti.

V prihodnjem trendu še vedno lahko pričakujemo trend porasta hospitalizacij, je dejala Magajnova. Zmogljivosti zdravstvenega sistema so omejene, je poudarila. »Čez deset ali 14 dni bomo lahko sprostili nekatere ukrepe,« je napovedala. 

»Hitri testi lahko prispevajo k omejitvi epidemije, zato je bila sprejeta uredba o uvedbi hitrih testov v zdravstvene in socialno-varstvene zavode,« je dejala, vendar poudarila, da negativen rezultat pri testiranju ne sme dajati občutka lažne varnosti. Tiste s pozitivnim rezultatom pa bodo lahko na ta način »pravočasno izločili.« Ministrstvo za zdravje hitrih testov ne bo naročalo, zanje se s proizvajalci pogajajo posamični zavodi, bo pa nekaj hitrih testov Slovenija dobila prek EU, je zagotovila Magajnova. 
 

»Duhovna moč naš ščiti pred okužbami«


Psiholog Peter Markič je pojasnil, da se je življenska doba v zadnjem času podaljšala, za kar pa ni bilo zagotovljenih dovolj kapacitet v domovih za ostarele. »Starost nas je presenetila,« je povzel. Vodje domov so bili na udaru medijev zaradi napak, ki so jih zagrešili zaradi nepoznavanja virusa, je dejal. »Medtem v domovih za ostarele zaposleni opravljajo herojsko delo za ceno sebe in svojih družin,« meni. 

Opozarja, da so pomembni obiski duhovnikov v domovih za ostarele. »Duhovna moč naš ščiti pred okužbami, saj jača imunski sistem in pospešuje zdravljenje,« meni psiholog. Opozarja tudi, da smo tabuizirali smrt, »smrt je normalen del življenja,« je poudaril in oštel medije, ker po njegovem mnenju poročajo zgolj o negativnih podatkih. 

Preberite še:

Komentarji: