Šestan: Državni načrt zaščite je aktiviran že 124. dan

Na konferenci so sodelovali državni sekretar Simon Zajc, poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan in Natalija Bevc, Slovenka, ki živi v Nemčiji.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

V četrtek so ob 4556 PCR-testih in 19.723 hitrih testih potrdili 910 novih okužb. Delež pozitivnih na PCR-testih je bil 20-odstoten. Skupno število aktivnih primerov znaša 11.200. Sedemdnevno povprečje okuženih je v torek znašalo 751, kažejo podatki Sledilnika covid-19. Umrlo je sedem oseb. Bolnišnično oskrbo potrebuje 623 oseb, 114 jih potrebuje intenzivno nego, je na novinarski konferenci povedala Maja Bratuša. Med občinami glede na potrjene nove okužbe izstopajo: Ljubljana s 94, Koper z 62, Kranj z 39, Maribor z 29, Domžale z 21, Kamnik z 18, Nova Gorica s 17, Rogaška Slatina s 16, Jesenice in Izola s 14, Novo mesto s 13, Šentjur in Postojna z 12.

Aktualno stanje in podatke glede covida-19 bodo so dopoldanski novinarski konferenci predstavili državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc, poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan in Natalija Bevc, Slovenka, ki živi v Nemčiji. Spregovorila bo o izkušnjah glede ukrepov med epidemijo v Nemčiji:


Državni načrt zaščite je aktiviran že 124. dan


Srečko Šestan je povedal nekaj besed o pomenu in delovanju Civilne zaščite (CZ) med epidemijo. V prvem valu je CZ veliko dela izvedla predvsem s skladiščenjem in distribucijo, razdeljevanjem zaščitne opreme – razdeljenih je bilo 35.000 kosov. Zagotovili so tudi 143 zabojnikov za zdravstvene zavode in DSO, pomembna naloga ob prvem valu je bila tudi pomoč policiji ob zaprtju meja, oskrba ranljivih skupin, razkuževanje objektov.

V prvem valu je sodelovalo 206.000 pripadnikov CZ. V drugem valu se je fokus civilne zaščite preusmeril v pomoč zdravstvu in domovom: vzpostavitev povečanih kapacitet, kadrovska pomoč (bolničarji), organizacija in vzpostavitev rdečih con v DSO, pomoč pri vzpostavitvi točk za množično testiranje, razvoz hitrih testov … »Državni načrt zaščite in reševanja je aktiviran že 124. dan. Do petka je bilo v izvajanje nalog vključenih več kot 170.000 pripadnikov CZ,« je povedal Šestan.
 

Zajc: Gospodarstvu želimo olajšati breme krize in obdržati čim več delovnih mest


Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je pojasnil nekaj nejasnosti glede odlokov, ki ponujajo potrošnikom blago in storitve. Kot je povedal, so bili odloki v osnovi ves čas enaki, so se pa ti z izjemami prilagajali spremembam, dogovorjenim na vladi, ki so sledili epidemiološki sliki. »Naš odlok omejuje ponujanje blaga potrošnikom, ne gre pa za poseganje med poslovnimi subjekti, to poslovanje je omogočeno ob tem, da morajo upoštevati druge odloke in ukrepe. Poslovanje s poslovnimi subjekti je dovoljeno, pri tem pa se upošteva omejitve drugih odlokov in priporočila NIJZ.

Prevzem hrane in pijače v gostinskih lokalih in barih. FOTO: Leon Vidic/Delo
Prevzem hrane in pijače v gostinskih lokalih in barih. FOTO: Leon Vidic/Delo


Gostinec lahko sklene pogodb z enim podjetjem (da denimo deluje kot menza podjetju) in ustvari tako imenovani mehurček, v tem primeru se gostinski obrat ne imenuje kot javni prostor, če pa je pogodb več, potem zraven velja še ukrep zbiranja do deset ljudi. Če gostinec lahko upošteva vsa določila in sklene pogodbo s subjektom, ga ta odlok ne omejuje, je povedal Zajc. Ponujanje hrane in pijače ljudem iz različnih podjetij v istem prostoru pa torej ni dovoljeno. Dodal je, da gospodarsko ministrstvo ves čas aktivno, konstruktivno in redno sodeluje z zbornicami.

Ta kriza je v prvi vrsti zdravstvena, vendar so bili, tako Zajc, odloki pripravljeni z namenom zajezitve širjenja covida-19. Hkrati pa so odloke ves čas poskušali pripraviti tako, da je bila v čim večji meri možna tudi gospodarska dejavnost. Zato so si prizadevali za to, da niso posegali v odnose med poslovnimi subjekti.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


Natalija Bevc, ki živi v Nemčiji, je razložila, kakšna je tam epidemiološka situacija oziroma kakšni so ukrepi v Nemčiji. Ker je država federacija, imajo vse zvezne dežele malce drugačne omejitve oziroma je določen del interpretacije prepuščen posameznim deželam. Bevčeva se je oglašala iz pokrajine Hessen. Delo v Nemčiji se je skrajšalo na kratki delovni čas, delavci dobijo 60 odstotkov neto plače oziroma starši npr. z enim otrokom 67 odstotkov plače. Delavci morajo imeti dopust splaniran že zdaj, da bi se zaščitili tudi delodajalci, saj se morajo ti pri državi zagovarjati, zakaj uvajajo skrajšani delovni čas. Na drugi strani pa je zaželeno oziroma predpisano delo od doma.

Vrtci so bili popolnoma zaprti 14 dni v prejšnjem letu, saj so nato ugotovili, da logistično ne gre skupaj zaprti vrtci in delo od doma. Vrtci so sicer praktično odprti le za otroke staršev, ki dejalo v sistemsko relevantnih poklicih.

Preberite še:

Komentarji: