Aleš Hojs komisarki EU zatrdil, da ne vidi zadržkov za financiranje STA

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson in notranji minister Aleš Hojs sta na današnjem srečanju govorila tudi o svobodi medijev v Sloveniji.
Fotografija: Komisarka Johanssonova upa, da se bodo težave s financiranje STA rešile pred predsedovanjem Slovenije EU. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Komisarka Johanssonova upa, da se bodo težave s financiranje STA rešile pred predsedovanjem Slovenije EU. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson in notranji minister Aleš Hojs sta na današnjem srečanju spregovorila tudi o stanju svobode medijev v Sloveniji in o financiranju STA. Hojs je ob tem napovedal, da bo vlada danes prejeto dokumentacijo pred vzpostavitvijo financiranja še pregledala, računa pa, da bo to relativno hitro.
                
Kot je na novinarski konferenci po srečanju povedala komisarka, sta pluralizem in svoboda medijev temeljni kamen demokracije. »In to igra pomembno vlogo v letnem poročilu o vladavini prava, ki ga komisija predstavlja. To težavo sem izpostavila,« je dejala.

image_alt
EU komisarka Johanssonova zaskrbljena za svobodo medijev v Sloveniji


Hojs se je s tem strinjal in povedal, da je komisarki zagotovil, da je svoboda medijev v Sloveniji absolutna. »Torej, mediji ste popolnoma svobodni, neodvisni, lahko poročate o čemerkoli in kakorkoli hočete,« je ocenil.

Dodal je, da je komisarko »lahko razveselil z novico,« ki jo je izvedel nekaj minut pred začetkom pogovorov, da je Slovenska tiskovna agencija vladi ravno danes »predala vso dokumentacijo,« ki je po njegovih besedah »osnova za to, da se podpiše nova pogodba in da se financiranje izvaja, tako kot se mora financirati«.

image_alt
Nevarna pot za svobodo medijev v Sloveniji


Ob tem je dodal, da »mu ni jasno,« zakaj je agencija čakala več mesecev, na vprašanje, ali se bo financiranje STA sedaj ponovno vzpostavilo, pa je odgovoril, da bo »gotovo treba pogledati vso potrebno dokumentacijo,« pogledati kaj je agencija financirala, zakaj je bila potreba po oglaševanju njenih storitev v nekaterih drugih medijih, kakšne pogodbe je sklepala s tretjimi osebami in koliko denarja pravzaprav potrebuje. Treba je pogledati, ali je vse tisto kar je počelo vodstvo STA, v preteklosti, skladno z namenom in ustanovitvijo STA in vsem, kar pravzaprav piše v ustanovnem aktu, je ocenil. »In sam ne vidim nobenih zadržkov, da se pogodba ne bi podpisala in da se financiranje nadaljuje,« je navedel.

image_alt
Veselinovič: Z dostavo dokumentacije želimo preprečiti propad STA


Oba sta sicer izpostavila, da sta se v pogovorih posvetila trem tematikam - novi schengenski strategiji, paktu o migracijah in azilu ter položaju na Zahodnem Balkanu. 

Komisarka Johanssonova pa je ob tem izrazila upanje, da se bodo »te težave lahko rešile pred predsedovanjem Slovenije EU«.

Preberite še:

Komentarji: