Odstop bo imel širše, tudi mednarodne posledice

Gre za teptanje temeljinih ustavnih načel in zadnji stadij vlade Janeza Janše; uspeh sodnega izpodbijanja vladnega sklepa pa je zagotovljen.
Fotografija: Aleš Zalar, nekdanji pravosodni minister. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Aleš Zalar, nekdanji pravosodni minister. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Na odstop pravosodne ministrice Lilijane Kozlovič in vladno odločitev, da prekine postopek izbire evropskih delegiranih tožilcev, se je odzval tudi nekdanji minister za pravosodje Aleš Zalar.

Najprej glede vladnega sklepa. »Tak pravni zmazek lahko tožilca brez težav izpodbijata,« ocenjuje.

tožilca FOTO: Suzana Kos
tožilca FOTO: Suzana Kos


Če bo vsaj eden od njiju sprožil upravi spor, imata vsaj 95 odstotkov možnosti, da uspeta, je prepričan.

Sam odstop pravosodne ministrice pa je večja zadeva, kot se morda zdi na prvi pogled, tudi zaradi tega, ker se je Bruselj glede postopka imenovanja evropskih delegiranih tožilcev že precej angažiral. »Gre namreč za jasen signal, da je pri nas nekaj zelo narobe s pravno državo, pravosodni minister je namreč branitelj ustavnosti in zakonitosti in ta zadeva bo imela zelo negativen učinek v mednarodnem okolju z vidika ugleda Slovenije,« ocenjuje.

image_alt
Fokus je predvsem konflikt


Poudarja, da gre za nastavek neke politike, ki nima zveze z EU, za krčevito oklepanje oblasti, za teptanje temeljnih ustavnih načel in zadnji stadij pred koncem tretje vlade Janeza Janše.

Po Zalarjevem mnenju se je prvak SMC in podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek v dogovoru s premierom očitno dogovoril, da se bo znebil pravosodne ministrice, tudi za ceno sramotenja Slovenije v EU. »V normalnih okoliščinah pa bi morala SMC vlado zapustiti,« še poudarja nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar.
 

Komentarji: