Apartmaji ob Jasni v Černjakove roke

Novi lastniki napovedujejo oživitev do poletja. Prodajalec vpisal hipoteko. Kavarna in osem apartmajev.
Fotografija: Apartmaji ob Jasni FOTO: Blaž Račič/Delo
Odpri galerijo
Apartmaji ob Jasni FOTO: Blaž Račič/Delo

Kranjska Gora – Apartmajski objekt ob jezeru Jasna v Kranjski Gori ima po 13 letih, odkar zaprt sameva, novega lastnika. Kupilo ga je podjetje Alpe Adria turizem in kamping, ki je v lasti nekdanjega predsednika Stranke mladih Slovenije Dominika S. Černjaka. Kupci že za letos napovedujejo oživitev objekta z gostinsko ponudbo.

Za koliko so objekt odkupili, Marjan Povše iz podjetja Alpe Adria turizem in kamping ni povedal. Iz zemljiške knjige izhaja, da je na zemljišču dobra dva milijona evrov vredna hipoteka Deželne banke Slovenije. Posojilo, ki ga mora podjetje vrniti v 20 letih, je zavarovano samo s stanovanjem v Ljubljani, podjetje, ustanovljeno leta 2015, pa je imelo lani in predlani ob približno 5000 evrih prometa tisoč evrov izgube.

Povše je dejal, da so vložili tudi lastna sredstva, konkretnejših pojasnil pa ni hotel dati. Celotna investicija naj bi bila po njegovem končana v dveh letih, do prihodnje poletne sezone nameravajo objekt prenoviti in zaposliti skupaj 14 delavcev.

Povše je rekel, da bodo uredili okolico, saj so tudi lastniki več parcel v bližini objekta v Jasni, med drugim dveh parkirišč in polovice jezera, odprli gostinski lokal (kavarno) in osem apartmajev. Povše je napovedal še spremljevalne vsebine v okviru projekta, ki so ga poimenovali Jasna – alpska plaža.
 

Idealna lokacija


Po sporih med občino in nekdanjima lastnikoma iz podjetja Jasna Turizem Mitjo Peternelom in Damjanom Tomanom je leta 2011 podjetje ogradilo zemljišče in obiskovalcem onemogočilo dostop do dela jezera. Novi lastnik obljublja, da bo lokacija odprta za vse obiskovalce, koncept z bivanjem na lokaciji pa bo, kot je pojasnil Povše, namenjen »urbanim otrokom z nostalgičnimi starši«. Investitorji prihajajo iz turizma in jim je koncept delovanja trajnostnega turističnega resorta s celostno ponudbo na Jasni bližji kot klasičen nepremičninski posel, je dejal Povše. Menijo, da je Jasna v obdobju izrazitih podnebnih sprememb idealna za uresničitev trajnostnega turizma v ambientu gora, svežine vode in prijetne sence gozdov. Med vzroki za investicijo poleg lokacije nedaleč od vstopa v Triglavski narodni park navajajo še dobre prometne povezave na območju nedaleč od tromeje in ugodno podnebje (poleti).

Postavili so si visoke cilje, saj po Povšetovih besedah nameravajo povečevati povprečno potrošnjo na mikrodestinaciji, preseči dodano vrednost na zaposlenega v vseh referenčnih panogah (kavarna, namestitve) in za desetino preseči povprečne cene na destinaciji Julijske Alpe. Pričakujejo dobro obiskanost vse leto, pri čemer ugotavljajo, da je turizem kot dejavnost v vzponu.


Velika pričakovanja


Povše je povedal, da bodo morali še pred odprtjem sanirati streho, objekt dodatno toplotno izolirati in urediti komunalne vode. Za ureditev okolice (pot ob jezeru, obalo jezera, prostor za piknik, parkirišče) bodo morali najprej pridobiti soglasja oziroma dovoljenja, kar bo vplivalo na hitrost del.

Blaž Veber, direktor Turizma Kranjska Gora, je dejal, da je Jasna ena najlepših lokacij v občini. Prihod investitorja in načrte za ureditev objekta in okolice ob jezeru podpirajo in si želijo, da bi območje Jasne zaživelo kot celota. Za turista ni pomembno, kdo je lastnik objekta, ampak so pomembne vsebine, meni Veber.

Z občine Kranjska Gora, ki jo vodi župan Janez Hrovat, mnenja o investiciji in oživljanju ponudbe ob jezeru nismo prejeli niti po enem tednu čakanja.

Komentarji: