Arso opozarja na nove nalive

Možni so hitri porasti in manjša razlivanja posameznih rek v južni in deloma osrednji Sloveniji ter na Vipavskem. 
Fotografija: Odpravljanje posledic neurja v občini Tržič. FOTO: Borut Sajovic/Facebook
Odpri galerijo
Odpravljanje posledic neurja v občini Tržič. FOTO: Borut Sajovic/Facebook

Kraji, prizadeti v neurju v začetku tedna, si še zdaleč niso opomogli, a Agencija za okolje (Arso) napoveduje nove padavine, ki pa naj bi jih bilo največ na Primorskem in delu Notranjske. Po napovedih bo tam do sobote zjutraj ob močnejših nalivih lahko padlo več kot 50 litrov dežja na kvadratni meter. Na teh območjih je zato možen porast hudourniških vodotokov, opozarjajo.



»V petek in v noči na soboto bodo ob močnejših padavinah z nalivi možni hitri porasti in manjša razlivanja posameznih rek v južni in deloma osrednji Sloveniji ter na Vipavskem. Pojav je verjetnejši v porečjih Reke in Ljubljanice. Zvečer in v noči na soboto se bo reka Ljubljanica predvidoma ponovno razlila na najbolj izpostavljeni območjih Ljubljanskega barja. Njen pretok bo v soboto še postopno naraščal,« navajajo hidrologi.

V soboto zjutraj, od 5. do 7. ure, bo povišana tudi gladina morja, a ne bo tako hudo kot v ponedeljek in torek, saj bo morje poplavilo le najnižje izpostavljene dele obale v višini okoli 10 cm.


 

Predstavniki ministrstva v Belcah, Jelendol še vedno odrezan od sveta


Vas Jelendol v občini Tržič je še vedno odrezan od sveta. A kot je na facebooku zapisal tržiški župan Borut Sajovic, nadaljujejo s trdim delom in so korak bližje Dolini in Jelendolu. »Takoj za tunelom, nas čakata dve ključni mesti za sanacijo in vzpostavitev prevoznosti. Hoja ob robu teh dveh usadov je prepovedana in smrtno nevarna,« je zapisal.



Na to opozarjajo tudi gorenjski policisti. Prometno signalizacijo morajo upoštevati vsi: vozniki, kolesarji in pešci. Na območjih, kjer se odpravljajo posledice neurja, je v prometu tudi več tovornih vozil. Udeležence v prometu pozivajo k upoštevanju prometnih pravil in previdnosti.


Veliko škode v koroških gozdovih


Močan veter, ki je spremljal ujmo v začetku tedna, je na območju Koroške največ škode povzročil v občini Črna na Koroškem, kjer je bilo prizadetih več kot 100 hektarov zasebnih in več kot 50 hektarov državnih gozdov. Skupaj je bilo na tem območju poškodovanih več kot 100.000 kubičnih metrov drevja, je za STA pojasnil Branko Gradišnik iz ZGS.

Po do zdaj zbranih podatkih zavoda je bilo največ poškodb gozdov na območju Koprivne in delno tudi Ludranskega vrha. Po besedah Gradišnika so poškodovani predvsem gozdovi v sklopu visokogorskih kmetij, kjer so pogoji za kmetijsko proizvodnjo izjemno težavni in večina lastnikov živi od dohodka iz gozda.

Županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak pa je za STA ocenila, da ima škoda »izredno veliko kvadraturo oziroma površino«, da pa njene razsežnosti za zdaj še ne morejo določiti. Dodala je, da bodo škodo začeli ocenjevati v prihodnjih dneh.


»Na Belci situacija boljša kot v tržiški občini«


Poleg tega so po besedah Gradišnika posamezna območja zaradi podrtega drevja še vedno nedostopna. Večina kmetij ima sicer že urejene dostope, medtem ko so gozdne ceste, ki ne vodijo do kmetij, še vedno zaprte. Zato tudi ocena obsega vetroloma ni dokončna, je poudaril.

Državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Simon Zajc ter direktor direkcije za vode Tomaž Prohinar sta si po ujmi ogledala razmere v vasi Belca in Občini Tržič. Zajc je ob tem ocenil, da je na Belci situacija boljša kot v tržiški občini, zato je pomembno, da se interventni ukrepi izpeljejo hitro.

Zajc je poudaril, da je pomembno, da se stvari hitro normalizirajo in da se hitro izpeljejo interventni ukrepi. Zagotovil je, da bo tudi država poskrbela, da občina in občani ne ostanejo sami in da bodo na na ministrstvu poskrbeli sredstva, da se nastale luknje v cesti čim prej sanira.

Ob robu ogleda posledic ujme je še ocenil, da naj bi popravilo ceste stalo do 200.000 evrov, koliko točno bo stalo, pa bo po njegovih besedah znano, ko bo sanacija končana.

Direktor Direkcije RS za vode Prohinar je ob robu ogleda pojasnil, da vse od torka direkcija skupaj s koncesionarjem izvajajo interventne ukrepe na Tržiški Bistrici, med drugim zagotavljajo osnovno pretočnost in odstranjujejo naplavine.

Povedal je še, da so se dogovorili, da bodo po vzpostavitvi prevoznosti ceste proti Jelendolu s stroji nadaljevali izvajanje interventnega čiščenja proti izviru. Z zadovoljstvom je ocenil, da so ureditve iz preteklosti vzdržale in zaščitile Tržič in hiše. Hkrati pa na direkciji »računajo, da bo prišlo do sanacijskega programa in potem celovite odprave posledic«.

Preberite še:

Komentarji: