Monika Ažman: Medicinske sestre je sistem izkoriščal 30 let, čas je, da se krivice popravijo

S predlogom dokumenta o njihovih poklicnih kompetencah razočarani tako stroka kot sindikati.
Fotografija: Sindikati in strokovna združenja postavljajo fronto proti zdravstvenemu ministrstvu. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Sindikati in strokovna združenja postavljajo fronto proti zdravstvenemu ministrstvu. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ljubljana – »Če so medicinske sestre bile dobre 30 let, če jih je sistem 30 let izkoriščal, potem moramo enkrat potegniti črto in popraviti krivice za nazaj. V razvoju zdravstvene nege moramo razmejiti delo tako, da bo v prihodnosti vsak opravljal svoje,« je bila razočarana Monika Ažman, predsednica zbornice-zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov, po sestanku ključnih akterjev zdravstvene nege s predstavniki ministrstva za zdravje.

Prepričana je, da želijo zadnji še naprej »izkoriščati ljudi za poceni delovno silo«.

Upanja, da bi ministrstvo dokument o temeljnih kompetencah medicinskih sester po vsem tem času vendarle spravilo pod streho, nima več. Po njenih besedah je najbolj zaskrbljujoče, da imajo na ministrstvu povsem drugačen pogled na to vprašanje, kot ga ima stroka. Stroka je namreč pripravila svoj predlog, a na ministrstvu z njim niso bili zadovoljni, zato so spisali svojega.



Že od marca lani tako zdravstveni sindikati kot združenja pa tudi razširjeni strokovni kolegij za zdravstveno nego in babištvo pričakujejo, da bo ministrstvo potrdilo temeljne poklicne kompetence in aktivnosti izvajalcev v dejavnosti zdravstvene nege.

Dokumenta do zdaj nista hotela podpisati ne prejšnja ministrica Milojka Kolar Celarc ne minister v odhajanju Samo Fakin.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo
Dragica Kekec
, generalna sekretarka sindikata zdravstva in socialnega varstva, je pojasnila, da je dokument ključen za uresničitev 38. člena zakona o zdravstveni dejavnosti ter da na področju nege v zadnjem času obstaja potreba po višje izobraženem kadru.

Dokument razmejuje delo in naloge treh ključnih profilov: nosilk dejavnosti – diplomiranih medicinskih sester, tehnikov zdravstvene nege in bolničarjev negovalcev, in ga je pripravila stroka.

Med drugim podrobno ureja dolgotrajno problematiko srednjih medicinskih sester, ki opravljajo naloge diplomiranih, čeprav za to nimajo ustrezne univerzitetne izobrazbe.
 

Srednje bodo po upokojitvi nasledile diplomirane


FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo
»Predlog natančno opredeljuje pridobitev njihove poklicne kvalifikacije. Medicinske sestre, ki takšno delo izvajajo že 30 let, bi ga po predlogu lahko uradno in po črki zakona izvajale vse do svoje upokojitve,« je orisala predsednica zbornice-zveze.

Gre za sestre z zahtevnih delovišč, denimo intenzivne terapije, operativnega bloka, dialize, anestezije, tudi primarne ravni, ki jih bodo po upokojitvi nadomestile diplomirane medicinske sestre.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo
Državna sekretarka Pia Vrečko je očitke o zavlačevanju s sprejetjem tega dokumenta znova ovrgla.

Poudarila je, da iščejo vsem sprejemljive predloge za končne rešitve.





Ministrstvo bo v boj poslalo delovno skupino


Na ministrstvu bodo na predlog nasprotne strani oblikovali delovno skupino, v kateri bodo poleg njihovih predstavnikov sedeli še predstavniki RSK in zbornice. Njena naloga bo čim hitreje poenotiti izhodišča dokumenta. Pristojni – tudi sami želijo čimprejšnjo odpravo nepravilnosti in krivic, ki jih prinaša obstoječa ureditev – se bodo nanj odzvali v dveh dneh, čez deset dni pa je pričakovati ponovno srečanje vseh vpletenih.



Državna sekretarka se je strinjala, da je nepravično, da srednjim medicinskim sestram ne priznavajo kompetenc, vendar se zavedajo, da predlog razširjenega kolegija in zbornice posega tudi na področje sindikalnih pogajanj. »Želimo doseči, da bi bile ustrezno plačane za svoje delo, a za to ni treba delati obvoda z višanjem stopnje izobrazbe, ki je potrebno za opravljanje določenih del,« je dodala.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo
Branko Bregar, predsednik razširjenega strokovnega kolegija za zdravstveno in babiško nego, je napovedal, da se o drugih dokumentih, kot o tem, ki so ga v kolegiju pripravili največji strokovnjaki v državi, niso pripravljeni pogovarjati.

»Ministrstvo je našemu strokovnemu dokumentu, s predlaganjem svojega, dalo nezaupnico. Dokumenta, ki ne sledi razvoju zdravstvenega varstva in ne prinaša učinkovitega zdravstva, ne moremo sprejeti,« je pojasnil.
 

Varno za bolnike in zaposlene


Pred srečanjem so z ministrstva sporočili, da mora ta dokument, ki bo opredeljeval kompetence in aktivnosti na področju zdravstvene nege, odražati zlasti skrb za kakovostno in varno obravnavo pacientov ter zaščito zaposlenih. Pri tem mora upoštevati specifike slovenskega izobraževalnega sistema v Sloveniji ter razpoložljive kadrovske in finančne vire.



Prav tako mora biti v pomoč delodajalcem pri učinkovitem načrtovanju delovnih procesov ter odločevalcem pri dolgoročnem načrtovanju zaposlovanja.

Preberite še:

Komentarji: