Bela hiša zavrača sodelovanje s preiskavo demokratskega predstavniškega doma

Večina Američanov za postopek razreševanja, ne pa tudi za razrešitev
Fotografija: Veleposlanik ZDA v Bruslju Gordon Sondland. FOTO:Francois Lenoir/Reuters
Odpri galerijo
Veleposlanik ZDA v Bruslju Gordon Sondland. FOTO:Francois Lenoir/Reuters

New York – Bela hiša ne bo sodelovala z »nezakonitim in strankarsko pristranskim poskusom preobrnitve rezultatov zadnjih volitev«, demokratskim voditeljem kongresnega predstavniškega doma sporočajo s sedeža predsednika Donalda Trumpa. Le nekaj ur pred tem je Bela hiša odpovedala pričanje ameriškega veleposlanika pri Evropski uniji Gordona D. Sondlanda.

Veleposlanik Sondland bi moral pričati pred odborom predstavniškega doma za obveščevalne zadeve, a predsednik Trump meni, »da bi na žalost pričal pred popolnoma kompromitiranim kengurujskim sodiščem, ki ne priznava pravic republikancev«. Iz ameriških pionirskih časov so za kengurujske zmerjali sodnike, ki so skakali od enega primera do drugega za čim strožje kaznovanje čim več osumljencev brez pravne utemeljitve, Trump pa je predsedniku omenjenega odbora Adamu Schiffu že pripisal, da je kar sam pomagal napisati žvižgačevo pritožbo po njegovem julijskem telefonskem pogovoru z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. V njem se je ameriški predsednik zavzel za ukrajinsko preiskavo proti nekdanjemu demokratskemu podpredsedniku Joeju Bidnu in njegovemu sinu Hunterju.

Demokratski predsednik odbora predstavniškega doma za obveščevalne zadeve Adam Schiff. FOTO: Win Mcnamee/Afp
Demokratski predsednik odbora predstavniškega doma za obveščevalne zadeve Adam Schiff. FOTO: Win Mcnamee/Afp


Trump demokratskim zagovornikom njegove razrešitve očita preprečevanje dostopa do prič, dokazov in drugih temeljnih pravic vseh Američanov, zato verjame, da bo le z odpovedjo sodelovanja pri postopku razreševanja izpolnil svojo dolžnost do Američanov, ustave, izvršne oblasti in prihodnjih predsednikov. Schiff pa bi Sondlanda rad izprašal zato, ker naj bi prav on pomagal organizirati razvpiti telefonski pogovor z ukrajinskim predsednikom. Demokratski preiskovalci menijo, da bi lahko njegovo elektronsko dopisovanje prineslo dodatna pojasnila o morebitnih Trumpovih zahtevah Zelenskemu, saj je takšne strahove v njih izražal odpravnik poslov ameriškega veleposlanika v Ukrajini William Taylor. Pričanje Sondlanda, ki je bil pred imenovanjem v Bruselj hotelir iz Seattla ter donator republikanski stranki, so že prej odpovedali v State Departmentu.

Po raziskavi javnega mnenja časopisa Wall Street Journal in televizijske postaje NBC večina Američanov soglaša s postopkom razreševanja Trumpa, ne pa tudi z njegovo razrešitvijo – menijo, da bi moral predsednik ostati v Beli hiši do konca svojega mandata.
Republikanski predsednik Donald Trump. FOTO: Leah Millis/Reuters
Republikanski predsednik Donald Trump. FOTO: Leah Millis/Reuters

 
 

Več iz te teme:

Komentarji: