Odločeno je, na Evrovizijo v Torino potuje LPS s pesmijo Disko

Slovenija na 66. Evrovizijo pošilja »zadnji kos pizze« oziroma najstnike LPS (Last Pizza Slice) s celjske gimnazije.
Fotografija: Zasedbo LPS v Torino pošiljajo predvsem glasovi gledalcev, žirije pa je najbolj prepričal dvojec Batista Cadillac. FOTO: Adrian Pregelj
Odpri galerijo
Zasedbo LPS v Torino pošiljajo predvsem glasovi gledalcev, žirije pa je najbolj prepričal dvojec Batista Cadillac. FOTO: Adrian Pregelj

Znano je, kdo iz Slovenije bo lastnik vozovnice na letošnjo 66. Pesem Evrovizije in s tem deležen nekaj minut stika z obljubljenimi 180 milijoni mednarodne televizijske publike. To je celjska dijaška zasedba LPS, kar je kratica za Last Pizza Slice oziroma zadnji kos pizze.

Festival Ema 2022 se je iztekel, odločitev o zmagovalcu pa je bila znova kombinacija okusa gledalcev in žirij, v katerih so bili pretežno glasbeniki. Po načelu »uravnilovke«, 50 : 50.

image_alt
Nocoj bodo znani potniki v Torino

Občinstvo prepričali celjski gimnazijci

Končni rezultat je največje nasmehe narisal na obraze članov skupine, ki jo sestavljajo Filip Vidušin (vokal), Gašper Hlupič (bobni), Mark Semeja (električna kitara), Zala Velenšek (bas kitara, tenor in alt saksofon) in Žiga Žvižej (elektronske klaviature). V LPS so se združili konec leta 2018 v glasbeni sobi Gimnazije Celje center, nocoj pa prepričali s pesmijo Disko, kar je bilo le nekaj ur po tem, ko je gospodarski minister Zdravko Počivalšek objavil, da bodo ob rahljanju epidemioloških ukrepov vrata vendarle znova odpahnili tudi že dolgo zaprti slovenski nočni klubi. »Od zdaj bom v disko hodil sam,« med drugim zapoje pevec LPS le nekaj zatem, ko izda, da »srce v solzah se namaka«.

v novinarskem gradivu Eme je zapisano še, da so LPS aktualni zmagovalci Centrovizije, na kateri so se predstavili s prvo avtorsko skladbo Nepravilnosti. Njihov repertoar zajema mešanico med soul-popom, funkom, bluesom, rockom in jazzom. Na začetku se je skupina na nastopih predstavljala z nekomercialnimi priredbami komercialnih uspešnic, zdaj pa težijo k avtorski glasbi.

Na njihovem profilu na facebooku izveš, da so podjetno tržili lastne majice, nastopili pa so tudi na eni izmed prireditev, ki so potekale v Narodni galeriji v Ljubljani.

»Nenormalno, nenormalno, res,« je po vrnitvi na oder v vlogi zmagovalca danes povedal pevec LPS Filip Vidušin. »Sem smo prišli z Eme freš, mislim, da je to velik znak, da gre mladina v glasbi gor. Hvala lepa vsem za glasove.« Vsi člani skupine so tako avtorji besedila kot glasbe Diska, ki ima naslovu ustrezne ritme. Kljub rosno mladim letom posebnega domotožja na Evrosongu ne bi smeli čutiti, saj bo festival z obema predizboroma in s finalnim večerom potekal v soseski. Med 10. in 14. majem bo potekal v dvorani Pala Olimpico v prestolnici italijanskega Piemonta, Torinu.

Dvanajst kandidatov

V finalni oddaji Eme so se sicer predstavili Anabel (s pesmijo Tendency), Stela Sofia (Tu in zdaj), Manouche (Si sama?), Leya Leanne (Naked), BQL (Maj), Gušti feat. Leyre (Nova romantika), July Jones (Girls Can Do Anything), David Amaro (Še vedno si lepa), LPS (Disko), Hauptman (Sledim), LUMA (All In) in Batista Cadillac (Mim pravil).

Prvo startno mesto v finalu Eme 2022 je pripadlo Anabel. FOTO: Jan Pintar
Prvo startno mesto v finalu Eme 2022 je pripadlo Anabel. FOTO: Jan Pintar

Anabel, ki je nastopila prva, je pevka, tekstkopiska in voditeljica jutranjega programa na Hitradiu Center. Pesem Tendency v angleščini napoveduje tudi kot prvi singel na svojem prvem albumu, ki bo izšel letos. Stela Sofia je doslej nastopala na festivalih v Srbiji in Makedoniji, skupaj s producentom in avtorjem Žanom Serčičem je januarja 2020 posnela svojo prvo pesem Sita Sem. Zraven petja igra tudi klavir in ukulele, album bo predvidoma izdala prihodnje leto.

Manouche je že vrsto let znana zasedba electro gypsy swinga, ki ustvarja avtorsko glasbo že deset let. Izdala je tri albume in ogromno koncertirala tako doma kot v tujini. Leya Leanne je doslej izdala več pesmi, trenutno pa ustvarja nove, ki bodo letos izšle na njenem prvem EP.

Manouche FOTO: Adrian Pregelj
Manouche FOTO: Adrian Pregelj

BQL sta koroška glasbenika, brata Anej in Rok Piletič, ki sta se pred dobrimi petimi leti predstavila z uspešnicami, ki so krojile radijske etre: Muza, Heart of Gold, Ptica, Peru, Vroče, Ko bo to za nama. Po nekaj letih premora se vračata na Emo. Tudi Miha Guštin - Gušti ima na glasbeni sceni dolgo kilometrino, Leyre Legarda Ventura pa je v Španiji rojena pevka, ki sicer že od otroštva živi v Sloveniji.

July Jones je slovenska glasbenica, tekstopiska in producentka, ki deluje v Londonu, na njeno življenje in avtorski izraz pa so vplivali pogledi na gejevsko kulturo in mentalno zdravje. V njeni biografiji izstopa podatek, da je bila prva tekstopiska z vzhoda Evrope, ki je dosegla nominacijo za grammyja, in sicer za sodelovanje z BTS. David Amaro, rojen kot David Dekić, si je ime nadel po istoimenskem filtru na Instagramu. V Manchestru se je posvetil vokalnemu izobraževanju, nastopanju kot backvokalist ter petju v gospel zboru Manchester Inspirational Voices, ki je bil leta 2016 imenovan za BBC-jev gospel zbor leta. 

Luly Jones FOTO: Adrian Pregelj
Luly Jones FOTO: Adrian Pregelj

Zmagovalna skupina LPS (Last Pizza Slice) je, kot omenjeno, nastala decembra 2018 na Gimnaziji Celje center, Žan Hauptman je diplomirani jazz pevec, pedagog in pianist/klaviaturist, ki deluje kot vokalist, backvokalist, klaviaturist, pisec glasbe in besedila ter kot aranžer glasbe. Januarja 2021 je izšel njegov prvi album z naslovom Finished.

Žan Hauptman Foto Adrian Pregelj
Žan Hauptman Foto Adrian Pregelj

LUMA je novonastali duet, ime izhaja iz začetnic njegovih članov, Lucije Harum in Martine Vogrine. Lani sta izdala debitantski singel Promises, v novembru pa se mu je pridružil še drugi z naslovom Poco a Poco. Pri eksperimentiranju ju povezuje ljubezen do mešanja različnih slogov popa in alternativne glasbe. Tudi Batista Cadillac je dvojec, njegova člana pa sta si ime nadela po kubanskem opisu starodobnega avta iz časov pred Castrom. Z razlogom, saj je njun začetni repertoar v veliki meri sestavljala glasba kubanskega in nasploh latino porekla. 

LUMA FOTO: Adrian Pregelj
LUMA FOTO: Adrian Pregelj

Od sonca in kovčka do pravljic z metulji

»Daj, pokliči me nazaj, eno sonce za oba, govorijo, a ne slišijo, vznemirjeno pakiram kovčke in potem zbudim se sredi sanj in prepustim se vsemu, kar prinesel bo jutri dan, hočem te, a ti drugemu srce oddajaš, moja frčefela, v maju šla si novo pravljico živet, v kraje, kjer metulji vrtijo svet,« je mala, naključna krpanka iz besed v besedilih nekaterih od dvanajstih pesmi iz finala, ki so že dostopne na youtubu.

Nocojšnji razglasitvi zmagovalca gotovo že sledi cunami spletnih komentarjev, do maja pa bomo zmagovalno melodijo nedvomno vzljubili vsaj toliko, da bomo zanjo zavzeto navijali tudi na evrovizijskem odru.

V biografijah nocojšnjih finalistov, ki so jih pripravili na nacionalki, je bilo sicer tudi kaj, kar je nekoliko bolj pritegnilo pogled. Eden izmed finalistov si je, denimo, umetniško ime »nadel po istoimenskem filtru na instagramu«, drugi »skuša gledati svet na mikroravni«, tretjega pa odlikuje oznaka »songwriter and producer with a unique and global outlook on sexuality, politics and mental health« (tekstopisec in producent z edinstvenim in globalnim pogledom na spolnost, politiko in duševno zdravje). Ne le slovenski napevi za Evrovizijo, tudi uradno spremno novinarsko gradivo nacionalne televizije, namenjeno slovenskemu mediju, se kdaj jadrno ogne materinščini.

Tokratnih žirij je bilo pet, prav tako so bile petčlanske; glasovale so žirije glasbenih izvajalcev, žirije glasbenih ustvarjalcev in producentov, radijske žirije, televizijske žirije in žirije kluba ljubiteljev evrovizijske popevke (članov Kluba ljubiteljev evrovizijske popevke OGAE Slovenija). Njih je najbolj prepričal Batista Cadillac, LPS so bili po izboru žirij drugi.

V skupnem seštevku je bil Batista Cadillac drugi, tretji je bil dvojec BQL, četrta LUMA, peta pa July Jones.

Preberite še:

Komentarji: