Požar pri Radovljici pogašen, pri Socerbu pod nadzorom

Nevarno je, da bi se ogenj, ki je zdaj omejen, spet razširil zaradi burje. Gori tudi ob progi Globoko-Radovljica.
Fotografija: FOTO: Kanader med gašenjem požara pri Socerbu. FOTO: MORS
Odpri galerijo
FOTO: Kanader med gašenjem požara pri Socerbu. FOTO: MORS

S požarom, ki se je včeraj razplamtel pri Socerbu v koprski občini, se bori 150 pripadnikov gasilcev, vojakov, policistov in drugih podpornih služb. Požar so po besedah vodje intervencije Jana Brodarja omejili. Požarišče obsega približno 120 hektarov zemljišč od Ospa in Plavij na slovenski strani do Prebenega v Občini Dolina, ki je že v Italiji.  Večji del pogorišča sega proti Ospu, manjši ločen del pa je v smeri Plavij.

Teren, pretežno gozdni, je izjemno težko dostopen in gasilci si pomagajo tudi z 800 metrov dolgimi cevmi, speljanimi iz njihovih vozil. Ključna je podpora iz zraka - poleg dveh slovenskih vojaških in policijskih helikopterjev gasijo še štiri italijanska zračna plovila -  dve specializirani letali kander in še dva helikopterja. Težave pa pri odmetu vode povzroča močna burja, ki je nevarna tudi za širjenje obstoječih manjših žarišč požara. Ponoči bo območje nadzorovalo 120 gasilcev, večinoma iz notranjosti Slovenije -  kar je v skladu z državnim načrtom za gašenje požarov v naravi, ki ga je včeraj aktiviral poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan.

Trenutno je na terenu pri Socerbu, v koprski občini, od 110 do 120 gasilcev. FOTO: Matjaž Kosmač
Trenutno je na terenu pri Socerbu, v koprski občini, od 110 do 120 gasilcev. FOTO: Matjaž Kosmač

Kot je povedal Tadej Trojner, koordinator zračnih sil, helikopterji vodo zajemajo iz bazenov pri Ospu, medtem ko je bila zajemna lokacija pri gradu Socerb danes zaradi burje neuporabna. Cisterne vozijo vodo večinoma iz Kraškega vodovoda, saj je v Istri primanjkuje. Vodja dnevne intervencije Boštjan Majcen upa, da jim bo uspelo požar pogasiti do konca dneva. Vremenska napoved kaže, da bo jutri zapihal maestral, ki prihaja z morske strani proti kopnemu, kar bi požar predvidoma obrnilo in bi lahko ogrožal naselja. 

Požar se je v noči na torek vnel na težko dostopnem terenu pod Socerbom in gasilcem ga je sprva uspelo omejiti; v zgodnjih popoldanskih urah pa jim je zaradi močnega vetra ušel izpod nadzora. Na bližnji italijanski strani so se plameni celo približali naseljem in oplazili hiše, tako da so morali prebivalce evakuirati. Najbolj kritično je bilo v zamejski vasi Prebeneg. Na naši strani ogenj ni ogrožal domovanj, a so se nekateri prebivalci Ospa vseeno umaknili zaradi gostega dima.

Gori ob železniški progi Globoko-Radovljica. FOTO: Brigite Ferlič Žgajnar
Gori ob železniški progi Globoko-Radovljica. FOTO: Brigite Ferlič Žgajnar

Na območju Radovljice trije požari v naravi. FOTO: PGD Radovljica
Na območju Radovljice trije požari v naravi. FOTO: PGD Radovljica

Tudi gorenjski gasilci imajo polne roke dela. FOTO: PGD Radovljica
Tudi gorenjski gasilci imajo polne roke dela. FOTO: PGD Radovljica

»Že ponoči je sosed, ki je prostovoljni gasilec, obvestil kmete, naj z območja požara umaknejo živino. Zjutraj pa smo na lastne oči videli ogenj, o katerem je kazalo, da ga bodo kmalu obvladali, a ga žal niso,« je včeraj popoldne povedala Katjuša Igličar, domačinka iz Socerba.

S požarom so se podali v boj gasilci Gasilske brigade Koper in prostovoljni gasilci iz Ospa, Rakitovca, Dekanov, Pobegov - Čežarjev, Movraža, Dola, Babičev, Hrvatinov, Gradina in Krkavč ter tečajniki Gasilske zveze Slovenije. Na pomoč so prišli tudi italijanski gasilci, kasneje pa še okrepitve iz Sežane in Postojne. Ogenj se je razširil na 120 hektarov čezmejnega območja med Ospom in Prebenegom. Po besedah Uroša Šavrona, predsednika krajevne skupnosti Črni Kal, so razmere izjemno zaostrene zaradi suše in vetra. »Takega poletja ne pomnimo,« je dejal.

S širšega območja požara so umaknili tudi delavce in mehanizacijo za gradnjo drugega železniškega tira Koper–Divača. Zaprli so delovišča pri predoru Mlinarji, viaduktu Vinjan in severnem portalu predora Škofije, so navedli v podjetju 2TDK.

Ogenj je do zdaj uničil petnajst hektarov grmičevja na čezmejnem območju. FOTO: Matjaž Kosmač
Ogenj je do zdaj uničil petnajst hektarov grmičevja na čezmejnem območju. FOTO: Matjaž Kosmač

Preusmerili cisterne z vodo za Istro

Iz Rižanskega vodovoda so včeraj sporočili, da se s požarom pri Socerbu dodatno zaostrujejo razmere v preskrbi z vodo slovenske Istre. Poraba pitne vode v koprskem vodovodnem sistemu je v zadnjih dneh znova narasla (znašala je 340 litrov na sekundo ali 29.000 kubičnih metrov). Pri tem pa so upadle količine vode v vseh razpoložljivih virih.

Dnevni vodja intervencije Boštjan Majcen daje navodila za gašenje. FOTO: Nataša Čepar
Dnevni vodja intervencije Boštjan Majcen daje navodila za gašenje. FOTO: Nataša Čepar

Z nadaljevanjem sušnega obdobja ne zadoščajo niti dodatne količine vode, ki jih pridobijo s cisternami, zato so zaprosili za povečanje. Obenem so včeraj del cistern preusmerili na območje gašenja. Uporabnike opozarjajo, da sta edini izhod varčevanje in upoštevanje vseh omejitev ter prepovedi.

Medved v intervencijskem štabu

Državni sekretar Rudi Medved, ki je obiskal intervencijski štab, je zagotovil, da bodo storili vse, da ne bi bilo redukcije z vodo za gospodinjstva v Istri. Včeraj so res preusmerili nekaj cistern iz Unca na prizorišče požara, a je šlo le za premostitev do aktivacije državnega načrta za gašenje požara v naravi. Zdaj bodo za gašenje ognja začeli dobavljati tudi gasilske cisterne.

Medved je še napovedal, da količine vode za preskrbo Istre stalno povečujejo. Včeraj so prepeljali okoli sto cistern, tudi takih po 25 kubičnih metrov vode. Državni sekretar je še omenil, da bodo šli v nakup več zračnih plovil za gašenje požarov.

»Bolj kot cena pa nas skrbijo dobavni roki. Glede na informativno povpraševanje bi bilo mogoče nabaviti dva air traktorja do prihodnjega leta in še dva v letu 2024. O izboru plovila pa bo odločila stroka,« je navedel. Trenutno so za gašenje aktivirali tudi italijanski kanader, ki pred tem ni imel dovoljenja za gašenje na naši strani. V zraku je poleg helikopterjev tudi vojaški pilatus.

Komentarji: