Bojan Petan ne priznava krivde

Bojan Petan, ki vodi krog družb okoli DZS, se mora braniti zaradi obtožb o zlorabi položaja pri prevzemanju Term Čatež.
Fotografija: Bojan Petan se mora zaradi prevzema Term Čatež, ki jih je domnevno pri tem izčrpaval, zagovarjati na sodišču. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Odpri galerijo
Bojan Petan se mora zaradi prevzema Term Čatež, ki jih je domnevno pri tem izčrpaval, zagovarjati na sodišču. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo

»Absolutno ne priznavam krivde,« je včeraj na koprskem okrožnem sodišču zatrdil prvi obtoženi Bojan Petan. Specializirano državno tožilstvo mu očita zlorabo položaja pri oškodovanju Term Čatež, ki naj bi jih prek spornih poslovnih manevrov in povezanih družb spravil pod svoje okrilje. Petan je ob robu sojenja še omenil, da je Marina Portorož, ki jo prav tako obvladuje, tik pred prodajo.

Bojan Petan, predsednik uprave DZS, predsednik uprave Dnevnika, generalni direktor Term Čatež in prvi mož Marine Portorož, se mora zagovarjati zaradi dejanj, ki segajo v leto 2007. V tej zadevi je skupaj osem obtoženih, med katerimi sta tudi dve podjetji – DZS in MS Invest. Na zatožno klop pa morajo še Bogdan Pušnik, Marko in Vojislav Ignjič, Borut Kuharič in Matjaž Satler. Predobravnavni narok za nekatere obtožene je bil včeraj, za druge pa je sklican danes. Glavna obravnava bo predvidoma sledila konec marca ali na začetku aprila.

Po presoji specializiranega državnega tožilstva naj bi obtoženi sodelovali pri delniških in posojilnih poslih, ki so finančno izčrpavali Terme Čatež tako, da naj bi turistična družba za lastninjenje pod okriljem Petanovega DZS morala prispevati celo lastni denar. Petan je bil takrat nadzornik v Termah Čatež in povezani družbi Marini Portorož, ki je bila prav tako vključena v lastninske aktivnosti. Leta 2007 naj bi na skupščini Term Čatež usklajeno delovale družbe, povezane z DZS, ki so dosegle odkup in umik lastnih delnic Term Čatež, za kar bi morala družba najeti 31 milijonov evrov posojila. Tega naj bi odplačevala še danes, krog, povezan z DZS in Petanom, pa naj bi – ne da bi pri tem plačal pošteno ceno – prišel do obvladujočega lastništva v Termah Čatež. Pred sedmimi leti so v okviru tega primera preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada po vsej Sloveniji opravili več kot 30 hišnih preiskav, Petana pa so začasno celo pridržali.
 

»Marina je tik pred prodajo«


Bojan Petan postopka proti njemu ni želel naknadno komentirati, je pa nekoliko več povedal o prodaji Marine Portorož. »Smo tik pred podpisom pogodbe,« je dejal, ne da bi razkril, kdo je kupec. Dodal je še, da je prodaja usklajena s skladom York. Ta je namreč sprožil prisilno poravnavo za Delo Prodajo, podjetja, prav tako iz kroga DZS, ki ga sicer bremenijo številni dolgovi. Prodaja Marine Portorož je bila iz tega razloga že večkrat napovedovana, a nikoli izvedena. Zadnji poskus, ki se je razvlekel celo na več let, je dokončno propadel lani, a je bil kmalu potem objavljen nov poskus.

»Naša zadnja ponudba za Marino Portorož je znašala celo 40 milijonov evrov, kar je vključevalo vse, kar družba ima, vključno z zemljiščem, namenjenim za termalno riviero. Danes smo glede na okoliščine veseli, da nismo bili uspešni,« komentira Peter Polič iz podjetja P&P iz Lucije, ki na tamkajšnjem polotoku Seča načrtuje gradnjo hotela. »Pred desetimi dnevi sem bil v pogovorih z vodstvom Marine Portorož in smo se domenili, da bomo poslali novo ponudbo. Ta bo sicer vključevala le območje, kjer imajo koncesijo za marino, in bo v grobem obsegala le četrtino prejšnje ponudbe. Lahko pa tudi več, odvisno, ali se prodaja tudi otok pred marino,« pravi sogovornik. Kot sklene, pa dvomi, da bi Petan tudi tokrat s prodajo Marine Portorož mislil resno.

Preberite še:

Komentarji: