Čebele napadale in bile povsem nore

Posledice toče: da zaradi ropota čebele lahko postanejo agresivne, je znano, presenetljivo pa je, da so se nenavadno vedle tako dolgo.
Fotografija: Čebelar Dušan Milinkovič je zadovoljen, ker čebele spet pridno nabirajo med. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Odpri galerijo
Čebelar Dušan Milinkovič je zadovoljen, ker čebele spet pridno nabirajo med. FOTO: Bojan Rajšek/Delo

Črnomelj – Po katastrofalnem neurju s točo na območju Črnomlja nekateri čebelarji poročajo o nenavadnem obnašanju čebel, ki so po razbijanju kot pomaranče velike toče po strehah čebelnjakov postale napadalne. Njihova agresija ni bila trenutna, ampak je trajala skoraj tri tedne, kar je presenetilo tudi poznavalce.

»Čebele so bile povsem nore. Videti so bile zmedene in so letale v krogu. Povsem so izgubile orientacijo,« je o nenavadni izkušnji povedal izkušeni čebelar in predsednik črnomaljskega čebelarskega društva Dušan Milinkovič iz Otovca. Pravi, da iz izkušenj ve, da čebele vznemiri ropot in oglušojočega je bilo med neurjem veliko, saj je toča na njegovem čebelnjaku razbila 400 strešnikov. Pravi, da se še nikoli ni zgodilo, da bi bile čebele tako dolgo vznemirjene in napadalne.

Čebelar Dušan Milinkovič FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Čebelar Dušan Milinkovič FOTO: Bojan Rajšek/Delo

V Čebelarski zvezi Slovenije pravijo, da lahko sicer zelo miroljubne živali na ropot odgovorijo z napadom. Toča je povzročila hrup in vibracije, ki jih čebele niso vajene, zato so odgovorile z agresivnim vedenjem. Predsednik zveze Boštjan Noč je povedal, da se čebele včasih nenavadno vedejo že ob spremembi vremena. »Vsaka huda nevihta vpliva na njih in čebele se podnebnim spremembam, ki smo jim priča, zelo slabo prilagajajo,« je opozoril Noč, ki pravi, da se to pozna v slabši paši.


Nove čebele brez bridke izkušnje


Dr. Janko Božič, izredni profesor na Katedri za fiziologijo, antropologijo in etologijo na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani in tudi sam čebelar, je za Delo povedal, da so ropot in tresljaji, ki se prenašajo na panje, za čebele tako velik šok, da bi takoj pobegnile iz panjev, če bi nehalo deževati. »S črnomaljskim dogajanjem sem seznanjen, je nevsakdanji, a hujših posledic ne bo pustil na čebeljem rodu,« je prepričan Božič. Da so se po daljšem obdobju agresivnosti čez noč spet povsem umirile, je po njegovem posledica menjave generacij, saj so stare čebele zamenjale nove, ki niso imele travmatične izkušnje. Dejal je, da se nekaj podobnega dogaja ob medvedjem napadu na čebelnjak, ko čebele postanejo agresivne in se nato sčasoma umirijo, a ob tem opozarja, da se vznemirjenost in agresija lahko preneseta tudi na naslednjo generacijo, kar se v črnomaljskem primeru za zdaj ni zgodilo.

Komentarji: