Cene starih stanovanj so rahlo padle, novogradnje razprodane

Guberac in Kabanica imata velike gradbene načrte v Kopru. Prihodnje leto pa bodo gradili tudi novo sosesko v Izoli.
Fotografija: V Kopru je gradnja novih stanovanj v polnem razmahu. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
V Kopru je gradnja novih stanovanj v polnem razmahu. FOTO: Črt Piksi

Največje gradbene projekte v Kopru imata podjetnika Ante Guberac in Aco Kabanica, ki v prihodnjih letih skupno napovedujeta več kot 600 novih stanovanj. V Izoli pa izstopa načrt za sosesko s 170 stanovanji v Livadah, ki naj bi jo začeli graditi v drugi polovici prihodnjega leta. »Povpraševanje po novogradnjah in kakovostnih nepremičninah na dobrih lokacijah vztraja, nekaj manj zanimanja pa v zadnjem obdobju opažamo pri starejših stanovanjih,« pravi nepremičninski podjetnik in posrednik Tilen Martinuč.

image_alt
Prodanih manj nepremičnin, cene se umirjajo

»Gradnjo Levjega gradu bomo zaključili v dveh letih,« napoveduje Ante Guberac, predstavnik gradbenega podjetja Grafist, kjer so v zadnjih letih takoj prodali vsa stanovanja, ki so jih zgradili. Na obrobju koprskega starega mestnega jedra, ob Ljubljanski cesti, zdaj nastaja osemnadstropna zgradba s 170 stanovanji. Ime Levji grad se nanaša na nekdanjo utrdbo, ki je stala na tem območju v času Beneške republike. Projekt, ki je bil prvotno namenjen poslovnim prostorom, je nastal še pod okriljem Istrabenza, ko ga je vodil Igor Bavčar. Prodajna cena stanovanj bo po Guberčevih besedah znašala od 3200 do 3900 evrov za kvadratni meter. Kot zagotavlja, je že zdaj 80 odstotkov stanovanj rezerviranih. Pod objektom je predvidena garažna hiša v treh etažah.

Gradbinec Ante Guberac je poslovno namembnost načrtovanih objektov raje zamenjal za stanovanjsko rabo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Gradbinec Ante Guberac je poslovno namembnost načrtovanih objektov raje zamenjal za stanovanjsko rabo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

V kompleksu Solis ob Cesti Zore Perello Godina pri koprski športni dvorani Bonifika je Grafist zgradil 66 stanovanj v enem stolpiču, ki so že pošla, sledi pa še gradnja 77 stanovanj v drugem. Stala bodo od 3500 do 4000 evrov za kvadratni meter. Naslednji projekt, za katerega pa še čakajo na gradbeno dovoljenje, bo 37 vrstnih hiš in 40 stanovanj v večnadstropnih stavbah na Markovcu. Te bodo predvidoma naprodaj po ceni od 2900 do 3500 evrov za kvadratni meter. Povpraševanja je po Guberčevih besedah veliko.

Od soseske za družine do stanovanj za starostnike

Podjetnik Aco Kabanica, ki je s svojim podjetjem Elta postal lastnik okoli 30.000 kvadratnih metrov zemljišča ob koprski Ferrarski cesti, je spremenil projekt nekdanje poslovno-stanovanjske soseske Toncity in pridobil novo gradbeno dovoljenje. Zgraditi namerava 260 stanovanj z atrijsko postavitvijo štirih objektov in parkom. Kot zagotavlja, bo polovica zemljišča prekrita z zelenjem, pozidava pa bo dvakrat manjša, kot jo je predvidel nekdanji projekt. »Celotna zasnova soseske je prilagojena mlajšim družinam, s površinami za sprehode in otroškimi igrali,« razloži. Gradbeno dovoljenje pričakuje v prvi polovici prihodnjega leta in napoveduje takojšnji začetek gradnje, ki bo potekala v več fazah. Kabanica o cenah še ne želi govoriti. »Smo tudi tik pred vložitvijo gradbenega dovoljenja za stavbo na Dolinski cesti v Kopru, ki bo imela 35 stanovanj,« pravi.

Med Ferrarsko cesto in Vojkovim nabrežjem pa je že svoj drugi stanovanjski projekt na tem območju začel graditi jadralec in podjetnik Gašper Vinčec. Gre za 57 varovanih stanovanj, do katerih bodo predvidoma upravičeni le starejši od 55 let. Cena bo po napovedih od 3300 do 3500 evrov za kvadratni meter.

Na gradbeno dovoljenje čakali tri leta

»O prodajnih cenah je za zdaj prezgodaj govoriti,« pove Marjan Milič, predstavnik podjetja BM21, ki je po treh letih le pridobilo pravnomočno gradbeno dovoljenje za sosesko Rezidenca Momento v izolskih Livadah. Načrtujejo 170 stanovanj, v velikosti od 50 do 120 kvadratnih metrov, v 13 stolpičih na zemljišču, velikem 1,7 hektara. Gradnjo naj bi začeli v drugi polovici prihodnjega leta.

V izjemenih primerih lahko cena kvadratnega metra v Istri poskoči tudi na pet do šest tisoč kvadratnih metrov. FOTO: Jure Eržen
V izjemenih primerih lahko cena kvadratnega metra v Istri poskoči tudi na pet do šest tisoč kvadratnih metrov. FOTO: Jure Eržen

»Še pripravljamo idejno zasnovo,« omeni Matjaž Cerjak, ki je jeseni na občinski dražbi kupil več parcel na Šaredu nad Izolo v velikosti približno enega hektara, plačal pa je več kot 500 evrov za kvadratni meter. »Pogled na morje je nekaj, za kar bo vselej vladalo zanimanje,« je prepričan. Po njegovih besedah so tržne informacije trenutno take, da se je nekoliko zmanjšala likvidnost, obenem pa naj bi bilo povpraševanje za »prave produkte« še vedno dovolj veliko. »Rast cen se je očitno ustavila, vprašanje pa je, ali bo sledil padec,« pripomni.

Gašpar Gašpar Mišič skupaj z Lumar naložbami na 12.000 kvadratnih metrih zemljišča na Belem Križu nad Portorožem načrtuje elitno sosesko Sončne vile, ki jih pred 17 leti zasnoval Igor Lah oziroma njegovo podjetje Ceeref naložbe. Načrte bodo spremenili v smer energetsko varčne gradnje in po pričakovanjih bodo projekti za pridobitev gradbenega dovoljenja nared v drugi polovici prihodnjega leta.

Koprsko stanovanjsko ponudbo pa zaokrožuje tudi gradnja 166 neprofitnih in najemnih stanovanj, kjer sta investitorja državni in občinski stanovanjski sklad.

Kupci so manj zaletavi kot pred pol leta

»Kupci se bolj premišljeno odločajo za nakup nepremičnine in niso več tako zaletavi kot pred pol leta. Pričakujejo tudi nekoliko nižjo ceno od oglaševane,« pravi nepremičninski poznavalec Tilen Martinuč. Po njegovem se pozna tudi nižja kreditna sposobnost zaradi višjih obrestnih mer in dviga minimalne plače (banke zvišani znesek upoštevajo pri presojanju kreditne sposobnosti). »Čez prst bi dejal, da so se cene, glede na poletje, znižale za okoli osem odstotkov«. V Istri je trenutno kvadratni meter prenovljenega stanovanja ocenjen na okoli 3000 evrov, novejše gradnje dosegajo tudi 4000 evrov, medtem ko se v izjemnih primerih cena povzpne celo na pet do šest tisoč evrov.

Preberite še:

Komentarji: