V prvem valu nevedni, v drugem zmedeni

Dr. Janez Tomažič priznava, da so v prvem valu sanjali, da se bomo prekužili in bo čredna imunost naredila svoje. To je zgodovina.
Fotografija: Infektolog na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana prof. dr. Janez Tomažič. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Infektolog na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana prof. dr. Janez Tomažič. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Česa v prvem valu epidemije koronavirusa nismo vedeli, zdaj pa vemo? Prof. dr. Janez Tomažič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana na prvem mestu omenja prenos koronavirusa z asimptomatskih oseb, saj šele zdaj vemo, da je takih primerov kar 40 odstotkov in predstavljajo tretjino vseh prenosov.

V prvem valu je bila stroka prepričana, da je oseba kužna, ko dobi bolezenske znake, dodaja: »Tudi nismo vedeli, kako pomembni so aerosoli. Mislil smo, da gre za izrazito kapljično okužbo. Zdaj vemo, da super prenašalci zlasti z aerosoli prenašajo virus na super dogodkih z veliko ljudmi v zaprtih prostorih.« V prvem valu nismo vedeli, kako pomembno je nošenje kvalitetnih mask, ki dobro tesnijo in kako pomembno je testiranje. »Zdaj vemo: več ko testiraš, več veš in pomembno je, da so testi kakovostni,« pravi Tomažič. V prvem valu smo sanjali, da se bomo prekužili in bo čredna imunost naredila svoje. To je zgodovina, poudarja. Kajti cena za to, da se naravno prekužimo, je previsoka: preveč jih umre.Tudi si nismo predstavljali, da bo cepivo na voljo že za božič, priznava, prav tako ne, da nas bodo tako hitro dosegle nove, zelo kužne različice virusa: »V prvem valu tudi ni bilo na voljo plazme in remdesivira, ki ju zdaj imamo; tudi pomena glukokortikoidov nismo poznali.« In kaj je največje presenečenje po letu dni? Da smo v prvem valu pričakovali, da bomo zdaj že imeli dobra zdravila, odgovarja Tomažič. Teh še ni na obzorju, cepiva in cepljenje pa so postali prvovrstna politična tema.

Preberite še:

Komentarji: