Cerarjev uradni obisk pri Pompeu

Obisk ministra v Washingtonu je doma sprožil ugibanja, ali to kaže na zasuk od Rusije.
Fotografija: Z novim zunanjim ministrom Mirom Cerarjem naj bi se preobrnila tudi slovenska politika do ZDA. FOTO: AP
Odpri galerijo
Z novim zunanjim ministrom Mirom Cerarjem naj bi se preobrnila tudi slovenska politika do ZDA. FOTO: AP

New York – Minister za zunanje zadeve Miro Cerar bo danes prispel v Washington na svoj prvi državniški obisk v novi vlogi, orednji del bo petkovo srečanje z ameriškim kolegom Mikom Pompeom. Doma je to sprožilo razmišljanje, ali nova vlada poskuša uravnotežiti do zdaj precej tesnejše stike z vrhom ruske diplomacije pod prejšnjim zunanjim ministrom Karlom Erjavcem.

Slovenski analitiki si niso edini v razmišljanjih o morebitnem uravnovešanju diplomatske tehtnice, na zunanjem ministrstvu so dejali le, da gre za potrditev »tesnih prijateljskih, partnerskih in zavezniških odnosov med Slovenijo in ZDA«. Kaj vse bo vsebovalo »utrjevanje rednega dialoga med državama« na eni najvišjih ravni v zadnjih letih, tako ostaja skrito v diplomatskem leporečju. Morda željo ministrstva po tesnejših odnosih kažejo besede o »proučitvi možnosti za njihovo nadaljnje poglabljanje«.

Slovenskega zunanjega ministra bo v petek sprejel ameriški državni sekretar Mike Pompeo. FOTO: Jung Yeon-je/REUTERS
Slovenskega zunanjega ministra bo v petek sprejel ameriški državni sekretar Mike Pompeo. FOTO: Jung Yeon-je/REUTERS


Slovenija je bila dolgo država, ki so jo ZDA vedno povprašale za mnenje o dogajanju na Balkanu, o tem bodo gotovo govorili tudi na srečanju med Cerarjem in svetovalcem ameriškega predsednika za nacionalno varnost Johnom Boltonom. To bo potekalo pred pogovorom s Pompeom. Slovenska diplomacija že ves čas aktivno podpira vključevanje držav Zahodnega Balkana v evroatlantske povezave, saj to vidi kot zagotavljanje stabilnosti in varnosti v regiji.
 

Po neuspehu s prvo damo »odkritje« demokratske senatorke


Na zunanjem ministrstvu so dolgo upali, da bo prihod prve dame slovenskega rodu pomenil tesnejši stik z Belo hišo, a jim tega nikoli ni uspelo vzpostaviti. Kar naj bi pripomoglo k predčasni zamenjavi veleposlanika v Washingtonu, toda tudi naslednik pri tem ni dosti uspešnejši.

Cerar se bo v Washingtonu srečal tudi z demokratsko senatorko slovenskih korenin Amy Klobuchar. FOTO: Reuters
Cerar se bo v Washingtonu srečal tudi z demokratsko senatorko slovenskih korenin Amy Klobuchar. FOTO: Reuters


Tako so zdaj »odkrili« demokratsko senatorko Amy Klobuchar, ki je po očetu slovenskih korenin, navdušenje nad njo pa se je iz Mladike razširilo tudi v slovenske medije. Senatorica je že od leta 2006, večje zanimanje zanjo pa morda sproža tudi njeno spogledovanje s predsedniško kandidaturo leta 2020. Cerar se bo jutri z njo predvidoma sestal na delovnem kosilu, preostali del programa ministra so včeraj »še usklajevali«.

Preberite še:

Komentarji: