Četrtino Slovencev vsaj nekoliko zanimajo matematika, fizika in astronomija

Nagrajencev vseh tekmovanj je bilo letos skoraj 200, med njimi so tudi člani ekip, ki bodo zastopale Slovenijo na večinoma poletnih mednarodnih olimpijadah.
Fotografija: Udeleženci olimpijskih ekip na Bistroumih 2018 FOTO: Jana Jocif
Odpri galerijo
Udeleženci olimpijskih ekip na Bistroumih 2018 FOTO: Jana Jocif

Maj je mesec, ko so mimo že vsa tekmovanja iz znanja v šolskem letu, ki se bliža koncu. V soboto je Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA) priredilo Bistroume 2018, slavnostno podelitev nagrad najboljšim mladim matematikom, fizikom in astronomom, ki so v šolskem letu 2017/2018 osvojili nagrade na 62. tekmovanju v znanju matematike za Vegova priznanja, 56. tekmovanju v znanju fizike za Stefanova priznanja in 9. tekmovanju v znanju astronomije za Dominkova priznanja.

Nagrajence, njihove starše in mentorje je pozdravil predsednik DMFA Slovenije, prof. dr. Dragan Mihailović. V svojem nagovoru je med drugim omenil zanimiv statistični podatek, povezan s številom učencev in dijakov, ki so v letošnjem letu sodelovali na tekmovanjih DMFA. Vseh udeležencev je bilo skoraj 130 000. Če štejemo zraven (le) še njihove mentorje in starše, ugotovimo, da je v tekmovanja vpletena četrtina državljanov Slovenije. Postavimo lahko domnevo, da se četrtina Slovenk in Slovencev vsaj nekoliko zanima za matematiko, fiziko in astronomijo…. kolikor tekmovanja zadevajo njih same, njihove učence ali potomce. Pa to sploh ni celo naravoslovje (z matematiko), ampak samo en del naravoslovja - in to, po splošnem prepričanju, težji del?

Nagrajencev vseh tekmovanj je bilo skoraj 200, med njimi pa tudi članice in člani ekip, ki bodo zastopale Slovenijo na večinoma poletnih mednarodnih olimpijadah: matematični v Romuniji, fizikalni na Portugalskem in astronomski na Kitajskem. Poleg teh treh največjih olimpijad naši dijaki uspešno sodelujejo tudi na mlajših in manjših olimpijadah.

Evropska dekliška matematična olimpijada je že mimo: z bronasto medaljo se je iz Italije, kjer je potekala, vrnila Ana Meta Dolinar, dijakinja 3. letnika Gimnazije Bežigrad. V prihodnjih tednih odhajajo na 2. Evropsko fizikalno olimpijado (EFO) fiziki. Lani so se s 1. EFO vrnili z 2 srebrnima in 2 bronastima medaljama: držimo pesti za nove lepe uspehe! O njih bomo poročali čez dobre tri tedne.

Udeleženci 14. Verižnega eksperimenta. FOTO: Maja Pečar
Udeleženci 14. Verižnega eksperimenta. FOTO: Maja Pečar


V petek, tik pred Bistroumi, je DMFA Slovenije v sodelovanju s Pedagoško fakulteto Univerze v Ljubljani (PEF), Tehniškim muzejem Slovenije in Društvom upokojencev Jesenice na PEF organiziralo zaključno prireditev 14. Verižnega eksperimenta. Verižni eksperiment je projekt, ki poteka redno od leta 2005 - mednarodnega leta fizike - naprej in ki ima enkrat več, drugič malo manj udeležencev starih med 3 in 99 let. Verižni eksperiment je že tradicionalni način promocije fizike in tehničnega izobraževanja v Sloveniji. Prihodnje leto bo jubilejno, petnajsto. Vabljeni k sodelovanju s svojo napravo - pozanimajte se pri organizatorjih (DMFA) ali na spletni strani Verižnega eksperimenta.

Komentarji: