Čevapčiče s prepovedanim sulfitom prodajali Mercator, Spar in Tuš

Šlo je za prakse posameznikov, ki so delali v mesnicah, in ne navodila trgovskih verig, pravijo na upravi za varno hrano. 
Fotografija: Čevapčiče s prepovedanim aditivom so prodajali v petih mesnicah trgovskih verig Mercator, Spar in Tuš na Celjskem, Kranjskem in v Ljubljani. FOTO: Fotodokumentacija Dela
Odpri galerijo
Čevapčiče s prepovedanim aditivom so prodajali v petih mesnicah trgovskih verig Mercator, Spar in Tuš na Celjskem, Kranjskem in v Ljubljani. FOTO: Fotodokumentacija Dela

Čevapčiče, ki so vsebovali prepovedani aditiv žveplov dioksid, so prodajali v petih mesnicah treh trgovskih verig v Ljubljani, Grosupljem, Kranju, Lescah in Celju, so na zahtevo po poimenski navedbi kršiteljev obelodanili na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

Šlo naj bi za prakse posameznikov, ki so delali v mesnicah, in ne navodila trgovskih verig, je dejala Nadja Škrk z UVHVVR. Pri nadzoru v poslovalnici Interspar City Park na Šmartinski cesti v Ljubljani je zaposleni sam priznal, da so uporabljali nedovoljeni aditiv pri pripravi mesnih pripravkov.

Uporaba žveplovega dioksida v mesnih pripravkih ni dovoljena, poleg tega je aditiv v skupini alergenov, ki povzročajo reakcije pri občutljivih na sulfite. Mesnemu pripravku za čevapčiče so ga dodajali za preprečevanje oksidacije oziroma dolgotrajnejši videz svežine. V dveh vzorcih čevapčičev je bilo toliko žveplovega dioksida, da sta bila ocenjena kot nevarni živili.

Inšpektorji ob rednih inšpekcijskih nadzorih takšne prakse doslej niso ugotovili.


 

Poročilo šele, ko smo vse meso pojedli


UVHVVR je redni nadzor nad uporabo aditivov izvedla že v začetku junija in uporabo nedovoljenega žveplovega dioksida ugotovila pri čevapčičih v mesnicah dveh trgovskih verig, 9. septembra pa še v mesnici tretje. V nadaljevanju je septembra nadzor razširila na več trgovskih verig, ki imajo v svojih trgovinah mesnice, 22 mesnic in 17 gostinskih obratov. Odvzela je 34 vzorcev različnih mesnih pripravkov, prisotnost sulfita je ugotovila pri enem. Izdala je devet opozoril, hipermarketu Mercator Celje začasno prepovedala prodajo mesnih pripravkov, v dveh primerih pa uvedla prekrškovni postopek.

V poročilu o nadzoru, objavljenem 8. oktobra, UVHVVR ugotavlja, da je nedovoljena praksa najbolj razširjena v mesnicah večjih trgovcev, medtem ko je pri gostincih ni odkrila. Očitek, da javnost o ugotovitvah svojih nadzorov obvešča prepozno, potem ko s(m)o vse te mesne izdelke že pojedli, je Škrkova zavrnila. »Če v prometu najdemo živilo, ki se še vedno trži, nemudoma obvestimo potrošnike prek naše spletne strani. To se redno in sproti dogaja. Gre za predpakirana živila. V konkretnem primeru pa ni šlo za predpakirana živila, ampak živila, ki jih je potrošnik kupil. Ko smo dobili rezultat, živila ni bilo več v prometu. Zato se o konkretnem primeru ni seznanjalo javnosti. Ko smo dobili malce širšo sliko, pa smo pripravili skupno poročilo,« je pojasnila. Za koliko mesa je šlo, ni znano.
 

Pomanjkljiv nadzor trgovcev


Za varnost živil so primarno odgovorni nosilci živilske dejavnosti, tudi trgovske verige, ki morajo živila preverjati v okviru lastnega vzorčenja. Le dve sta imeli v program vzorčenja v svojih mesnicah vključeno tudi ugotavljanje vsebnosti žveplovega dioksida. Po opravljenem nadzoru so se tri odločile, da bodo program vzorčenja dopolnile z analizo za ta aditiv. Tri trgovske verige so izvedle usposabljanje za pripravo mesnih izdelkov in uporabo aditivov, ki očitno ni bilo uspešno, čeprav je težko verjeti, da so zaposleni v mesnici čevapčičem dodajali žveplov dioksid na lastno pest.
 

Mercator mesarju izdal opomin 

 
V Mercatorju odgovarjajo, da je šlo za »posamične in izjemne primere, ki so v nasprotju z visokimi internimi standardi kakovosti«. V vseh mesnicah so izvedli poostren interni nadzor in dodatno vzorčenje, z vsemi mesarji so opravili pogovore in enemu izdali pisni opomin zaradi samovoljnega ravnanja. Zagotavljajo, da so njihovi mesarji strokovno usposobljeni in izurjeni, kakovost izdelkov in storitve pa bodo zagotavljali z dodatnim izobraževanjem in stalnimi kontrolami.

V Tušu pravijo, da omenjenega aditiva ni v nobeni njihovi recepturi, gre za izreden primer. Uvedli so tudi poostren nadzor.

Preberite še:

Komentarji: