Človek, ki verjame v zdravilno moč narave

Zeliščar Jože Majes: Pomembno je, da znajo ljudje zdravilne rastline prepoznati, jih poiskati, nabrati in pripraviti
Fotografija: Zeliščni vrt za obiskovalce Cerovca pri Dolenjskih Toplicah Foto Simona Fajfar
Odpri galerijo
Zeliščni vrt za obiskovalce Cerovca pri Dolenjskih Toplicah Foto Simona Fajfar

»Ne samo starejšim, vsem priporočam gibanje, ki naj bo primerno njihovim letom, pa zdravo prehrano in – to je zelo pomembno – lepe misli,« pravi zeliščar Jože Majes, ki je najbolj ponosen, da je pomagal ljudem, da se spet vračajo k zdravilnim rastlinam.

Prepričan je, da za skorajda vsako bolezen raste zdravilna rastlina: »A je treba tudi verjeti v to.« In imeti ob zdravstvenih težavah disciplino, da se odrečemo stvarem, ki nam škodijo. V prehrani je treba črtati alkohol – kozarček terana ali cvička pri kosilu ni greh, pravi – pa vse tri »bele smrti«, torej sol, sladkor in moko, prav tako maščobe in suhomesnate izdelke.
Prepoznavna je postala tudi njihova kmetija Plavica na Cerovcu v bližini Dolenjskih Toplic, kjer so pred časom imeli kar 450 vrst zdravilnih rastlin oziroma vse, ki uspevajo na tem območju. Zdaj sta večino bremena prevzela hči Vesna in sin Andrej z družinama, saj Vesna pravi, da »je očeta treba malo šparati«. Na način, prijazen do narave, pridelujejo zelišča na 20 hektarih lastnih površin, nekaj pa imajo še najetih. Količine pridelanih zelišč so velike, pravi Jože Majes: »Tu v normalnih razmerah, torej tako, da smo prijazni do narave in ljudi, dela 15 ljudi. Na leto pa pridelamo od 1200 do 1300 ton suhih zdravilnih rastlin.«

Včasih je bilo znanje o zeliščih del splošne izobrazbe

Pomembno je, da znajo ljudje sami prepoznati, poiskati, nabrati in pripraviti zdravilne rastline. »Včasih je bilo vse to znanje del splošne izobrazbe tistih, ki so se znali na tak način zdraviti,« poudarja sogovornik, ki pravi, da k njemu prihajajo tudi ljudje, ki jim uradna medicina ne more več pomagati. Danes je prepričan, da narava dela čudeže, in verjame, da je pri ohranjanju zdravja pomembno verjeti v to (ali v ozdravitev) in imeti pozitivne misli.

Tudi za starejše

Vse to velja tudi za starejše, ki jih pesti vrsta »klasičnih« zdravstvenih tegob, kot so revmatske težave, preveč želodčne kisline, težave s pljuči, sladkorna bolezen, možganska kap, obolenja jeter in sečil. »Za vse te težave, za zdravljenje ali preventivo, so na voljo pripravki iz zdravilnih zelišč,« pravi Majes, ki s tem ne dela reklame za njihovih 350 pripravkov. Česnovo tinkturo, ki uravnava holesterol, si zlahka izdelamo sami, pravi poznavalec zdravilnih rastlin, ki ljudem polaga na srce, da lahko veliko, ampak res veliko naredimo sami.

Komentarji: