Po predvidevanjih bo število hospitaliziranih vrh doseglo v petek

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Po petku naj bi število hospitaliziranih pričelo upadati. FOTO: Pedro Pardo/AFP
Odpri galerijo
Po petku naj bi število hospitaliziranih pričelo upadati. FOTO: Pedro Pardo/AFP



19.40 Po predvidevanjih bo epidemija dosegla vrh v petek

Učinki zadnjih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, zlasti tistih, ki se nanašajo na šole, in tistih, ki so omejili prehajanje med občinami, so že vidni. Epidemija se namreč širi počasneje, je za STA dejal vodja odseka za reaktorsko tehniko na Institutu Jožef Stefan Leon Cizelj. Število hospitaliziranih naj bi doseglo vrh okoli petka. Takrat naj bi jih bilo približno 960, potem pa naj bi število začelo padati, je predvidel Cizelj. Pri tem je treba po njegovem pojasnilu upoštevati desetodstotno odstopanje navzgor ali navzdol. Vrh pri številu bolnikov na intenzivnih oddelkih pa naj bi ob predpostavki, da bodo ukrepi upoštevani, dosegli okoli 14. novembra, ko naj bi jih bilo okoli 245. Potem naj bi jih bilo vse manj. Takrat naj bi se tudi reprodukcijsko število začelo spuščati pod 0,95.

17.30 Širjenje epidemije na severnem Pirmorskem

Na severnem Primorskem je bilo v soboto potrjenih 65 okužb z novim koronavirusom, najbolj na udaru pa so domovi starejših, je sporočil regijski štab civilne zaščite. V enoti Petrovo Brdo je okužena večina stanovalcev, število okuženih pa raste tudi v Domu upokojencev v Podsabotinu in v domu v Renčah, kjer poteka institucionalno varstvo starejših. V enoti doma upokojencev Petrovo Brdo v tolminski občini je stanje, kot opozarja regijski štab, zelo resno, saj je okužena velika večina od 93 stanovalcev. Na udaru pa so tudi zaposleni, saj se okužbe vrstijo tudi pri njih.

Okužbe se po potrjenem prvem primeru v četrtek širijo tudi v domu v Renčah. Po zadnjem testiranju je pozitivnih 10 stanovalcev in osem zaposlenih. Vsi so že bili in ostajajo v samoizolaciji. Vse več okužb pa je tudi v enoti novogoriškega Doma upokojencev v Podsabotinu. V soboto so namreč potrdili še štiri nove primere pri oskrbovancih in eno pri zaposlenih. Skupno je tako v tej enoti potrjenih 11 okužb (devet med oskrbovanci in dva med zaposlenimi). V centralni enoti v Novi Gorici pa je bil zabeležen še en primer, tako da je skupno število okuženih pet, in sicer štirje starostniki in en zaposleni.

17.00 UKC Ljubljana odpira vse več lokacij za okužene bolnike

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, kjer zaradi vse več covidnih bolnikov odpirajo nove lokacije za njihovo namestitev, so danes dozdajšnjim mestom dodali klinični oddelek za gastroenterologijo. Ta se je pridružil mestom na infekcijski, ortopedski, stari in novi pediatrični kliniki ter v bolnici Petra Držaja. Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar je danes povedal, da aktivno pripravljajo tudi nove lokacije, tako da zdaj intenzivno potekajo dela na teh deloviščih. Uspešno pa napredujejo tudi dela tam, kjer pripravljalo več postelj s centralnim nadzorom, tako da bodo lahko tudi v primeru neslutenih razsežnosti epidemije lahko poskrbeli za bolnike, je dejal v izjavi, ki so jo poslali z UKC Ljubljana.

15.00 Air France začasno ukinja lete v Slovenijo

Francoski letalski prevoznik Air France je zaradi novih ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa začasno ukinil številne lete po Evropi, med 7. novembrom in 16. decembrom tudi v Slovenijo. Zadnja leta v Slovenijo bosta v ponedeljek in četrtek. Kot je na Twitterju zapisalo slovensko veleposlaništvo v Franciji, Air France med 7. novembrom in 16. decembrom začasno ukinja lete Ljubljana-Pariz zaradi ponovne karantene v Franciji. Zadnja leta bosta še 2. in 5. novembra.

Air France med 7. novembrom in 16. decembrom začasno ukinja lete Ljubljana-Pariz. FOTO: Regis Duvignau/Reuters
Air France med 7. novembrom in 16. decembrom začasno ukinja lete Ljubljana-Pariz. FOTO: Regis Duvignau/Reuters


Prejšnjo nedeljo je sicer v letalskem prometu začel veljati zimski vozni red. Air France je napovedal, da bo Slovenijo s Parizom sprva povezoval trikrat tedensko, postopoma pa naj bi ponovno prešel na dnevno letenje. Sedaj je te lete odpovedal.
V Franciji od sobote znova po vsej državi velja karantena, s čimer želijo zajeziti drugi val epidemije covida-19. 

14.00 V Avstriji potrdili skoraj 5000 novih okužb s koronavirusom

V sosednji Avstriji so v zadnjem dnevu ob 28.742 testih potrdili 4956 novih okužb s koronavirusom, kar je doslej največ ob koncu tedna. Umrlo je še 21 bolnikov s covidom-19, od izbruha epidemije skupaj 1130.

V zadnjih 24 urah so v bolnišnicah sprejeli 145 covidnih bolnikov, število bolnikov na intenzivni negi pa se je povečalo za 26. Skupaj se v bolnišnicah v Avstriji zdravi 1948 bolnikov s covidom-19, 291 jih je na intenzivni negi, so sporočili z ministrstva za zdravje.

V Avstriji imajo 39.415 aktivnih okužb z novim koronavirusom, od začetka pandemije pa so potrdili 109.881 okužb. 69.336 bolnikov s covidom-19 se je pozdravilo.

Zaradi eksponentne rasti okužb bodo v Avstriji od torka v veljavi strožji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. Med drugim bodo uvedli policijsko uro, zaprli kulturne ustanove in gostinske obrate, je v soboto sporočil avstrijski kancler Sebastian Kurz. Kot je dejal, so ukrepi, ki bodo v veljavi do konca novembra, nujni, da bi se izognili preobremenjenosti na oddelkih intenzivne nege.

Avstrijska zvezna vlada pričakuje, da se bo epidemiološka slika po zaostritvi ukrepov izboljšala v desetih do štirinajstih dneh.

14.00 Okuženi nogometaši 

Nogometni klub Domžale je v izjavi za javnost sporočil, da je bilo po novih testih na novi koronavirus potrjenih še osem pozitivnih primerov​.

11.50 Na Hrvaškem 2179 novih okužb, umrlo še 16 bolnikov s covidom

Na Hrvaškem, kjer so v zadnjem dnevu opravili 8026 testov na covid-19, so potrdili 2179 novih okužb s koronavirusom, umrlo je še 16 covidnih bolnikov, je danes sporočil hrvaški štab za civilno zaščito.

V bolnišnicah se zdravi 1097 bolnikov, od tega jih je na ventilator priključenih 81. Doslej je v sosednji državi umrlo 562 bolnikov s covidom, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Na Hrvaškem imajo trenutno 15.894 aktivnih primerov okužbe, v samoizolaciji je 29.338 ljudi.

FOTO: Denis Lovrovic Afp
FOTO: Denis Lovrovic Afp


V primorsko-goranski županiji so v zadnjem dnevu potrdili 115 okužb. Iz istrske županije pa danes poročajo, da je število ozdravljenih bolnikov s covidom-19 višje od števila na novo okuženih. Kot je sporočil istrski štab za civilno zaščito, so v Istri v zadnjem dnevu zabeležili 34 novih okužb, pozdravilo pa se je 41 covidnih bolnikov, poroča Hina.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem potrdili prvi primer okužbe s koronavirusom, se je v sosednji državi okužilo 51.495 ljudi. Ozdravelo je 35.039 bolnikov s covidom, od tega 2221 v zadnjem dnevu.

10.30 Zaprtje študentskih domov

Tudi v prihodnjem tednu bodo študentski domovi delovali v omejenem obsegu. V njih bodo še zmeraj lahko ostale študentske družine, študentje s stalnim prebivališčem v domu, študentje iz tujine in študentje, ki v epidemiji opravljajo pomembne naloge. A so po prvem tednu študentje ponovno opozorili, da so nekatere skupine študentov spregledane.

Menijo, da bi moralo biti bivanje v študentskih domovih še naprej omogočeno študentom v socialni stiski, študentom, ki doma nimajo ustreznih pogojev za študij na daljavo, študentom, ki si delijo gospodinjstvo z rizičnimi skupinami, študentom, ki imajo doma že aktivno okužene družinske člane, in študentom, ki so na kraj bivanja vezani zaradi opravljanja študentskega dela.

Študij poteka na daljavo, študenti pa opozarjajo na stiske ob delnem zaprtju študentskih domov. FOTO: Leon Vidic/Delo
Študij poteka na daljavo, študenti pa opozarjajo na stiske ob delnem zaprtju študentskih domov. FOTO: Leon Vidic/Delo


Želijo si, da bi v domovih lahko ostali tudi študentje, ki še vedno opravljajo obvezne študijske vaje, terenske ali laboratorijske vaje ter diplomska, magistrska in doktorska raziskovalna dela. Med izjeme pa želijo uvrstiti še študente, ki so v domačem okolju tarča kakršne koli oblike nasilja, in študente, ki jim študentski dom predstavlja edino okolje, ki je prilagojeno njihovim posebnim potrebam.

10.30 Trumpova zborovanja

Množična predvolilna zborovanja ameriškega predsednika Donalda Trumpa so med 20. junijem in 22. septembrom v ZDA prispevala k 30.000 okužbam z novim koronavirusom in 700 smrtim zaradi covida-19, so ugotovili raziskovalci univerze Stanford.

Raziskovalci so analizirali podatke o novih okužbah v tednih po vsakem od Trumpovih zborovanj in primerjali okrožja, kjer so bila zborovanja, s tistimi, kjer jih ni bilo. Analizirali so okrožja, kjer je bilo do zborovanj primerljivo ali podobno število okužb in smrti. Od 18 analiziranih zborovanj so bila le tri v zaprtem prostoru.

10.30 V Avstraliji prvič po skoraj petih mesecih brez novih okužb s koronavirusom

V Avstraliji v zadnjem dnevu prvič v skoraj petih mesecih niso zabeležili nobenega lokalnega prenosa okužbe s koronavirusom, je sporočil zdravstveni minister Greg Hunt. S tem se je odprla možnost za nadaljnje rahljanje ukrepov, ki so jih oblasti sprejele za zajezitev širjenja koronavirusa.

V Avstraliji je trenutno manj kot 200 aktivnih okužb z novim koronavirusom. Od začetka epidemije so zabeležili 27.500 primerov okužb, umrlo je 907 bolnikov s covidom-19. Žarišču epidemije v Avstraliji je bila zvezna država Viktorija, kjer je umrlo 90 odstotkov vseh bolnikov s covidom.

Država se je na porast okužb spomladi hitro odzvala in je zaprla meje ter uvedla stroge ukrepe socialne distance, množično testiranje in sledenje stikom okuženih.

8.45 Zaradi koronavirusa se delno zapira tudi Portugalska

Na Portugalskem bodo v sredo v večjem delu države znova zaostrili ukrepe in delno zaprli državo, da bi zajezili širjenje novega koronavirusa, je v soboto napovedala vlada v Lizboni. Novi ukrepi bodo zajeli približno 70 odstotkov prebivalcev, je sporočil premier Antonio Costa.

V skladu z novimi omejitvami bodo ljudje lahko domove zapustili le, če bodo odšli na delo, k zdravniku ali za pomoč družinskim članov, je dejal Costa. Dovoljeni bodo tudi kratki sprehodi. Šole bodo ostale odprte, prav tako restavracije, ki pa se bodo morale zapreti ob 22.30, v njih pa bo dovoljeno le omejeno število gostov.

Trgovine se bodo morale zapreti do 22. ure, podjetja z več kot 50 zaposlenimi pa bodo morala uvesti deljen delovni čas. Oblasti ljudi tudi pozivajo, naj delajo od doma.

FOTO: Voranc Vogel
FOTO: Voranc Vogel


8.40 Pandemija Heathrowu začasno vzela primat med evropskimi letališči

Omejitve pri vstopu v Združeno kraljestvo in zamude pri uvajanju sistema hitrega testiranja za letalske potnike so največje londonsko letališče Heathrow glede na podatke za letošnjih devet mesecev stale začasne izgube primata med evropskimi letališči. Prehitelo ga je namreč pariško letališče Charles de Gaulle.

Prek letališča Heathrow je v devetih letošnjih mesecih letelo 18,97 milijona potnikov, medtem ko so jih na največjem pariškem letališču našteli 19,27 milijona.

Nemška tiskovna agencija dpa je medtem opozorila, da sta samo v tretjem letošnjem trimesečju Heathrow v številu potnikov potnikov prehitela tudi frankfurtsko in amsterdamsko letališče. Medtem ko je prek Heathrowa letelo le nekaj več kot 3,5 milijona potnikov, so jih v Frankfurtu našteli malenkost več kot štiri milijone, v Amsterdamu okoli 4,5 milijona, na letališču Charles de Gaulle pa 5,2 milijona.

Vse te številke so sicer zaradi izjemne krize v letalskem sektorju, ki jo je povzročila pandemija covida-19, bistveno nižje kot v 2019. V celotnem letu naj bi bilo po zadnjih napovedih mednarodnega združenja letalskih prevoznikov IATA število potnikov v globalnem letalskem potniškem prometu za 66 odstotkov manjše kot v 2019.

8.40 V drugem četrtletju zaradi protikoronskih ukrepov manj porok in razvez ter več notranjih selitev

V Sloveniji je bil v drugem četrtletju naravni prirast negativen (-334), selitveni prirast pa pozitiven (3265). Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa se je izrazito povečalo število notranjih selitev, znižalo pa število porok in razvez, so najnovejši podatki Statističnega urada RS (Surs).

V drugem četrtletju je zakonsko zvezo sklenilo 1184 parov ali 51,4 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Razvezalo se je 361 parov ali 50,9 odstotka manj kot v drugem četrtletju 2019. Nižje število porok in razvez na Sursu povezujejo z ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

V drugem četrtletju je bilo registriranih 35.600 notranjih selitev ali za 73 odstotkov več kot v istem četrtletju lani. Tudi visoko število teh selitev v prvem polletju je v veliki meri povezano z ukrepi za zajezitev covida-19. Precej prebivalcev se je namreč ob prepovedi gibanja med občinami konec marca odločilo za prijavo spremembe prebivališča, navajajo na Sursu.

7.20 Obiski grobov v omejenem številu

Današnji dan spomina na mrtve bo potekal brez množičnih obiskov grobov in tradicionalnega druženja. Ukrepi za zajezitev epidemije covida-19 namreč razen izjem prepovedujejo zbiranje nad šest oseb in prehajanje med občinami. Ni pa odpovedana osrednja spominska slovesnost pri spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanih žrtev.
  
Za dan spomina na mrtve je sicer značilno obiskovanje grobov bližnjih, polaganje cvetja nanje in prižiganje sveč v spomin na pokojne. Vendar epidemiologi tokrat naprošajo k doslednemu spoštovanju ukrepov proti širjenju novega koronavirusa. Tudi ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference Stanislav Zore je pozval, naj obiščemo le grobove v svoji župniji oz. občini in se bližnjih pokojnih spomnimo v molitvi. Poleg tega se je treba po njegovih besedah izogniti obisku sorodnikov in prijateljev.

Tisti, ki se bodo kljub ukrepom odločili za obisk groba, bodo lahko v Ljubljani na javnih parkiriščih v neposredni bližini Žal in drugih pokopališč ter v Kopru na vseh javnih parkiriščih parkirali brezplačno. V Mestni občini Maribor pa so spomnili, da v okolici pokopališč Pobrežje, Gorca in Razvanje velja poseben prometni režim.

image_alt
Okuženi skoraj vsi stanovalci doma upokojencev Petrovo Brdo v Tolminu

Komentarji: