Okuženi skoraj vsi stanovalci doma upokojencev Petrovo Brdo v Tolminu

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Velika večina stanovalcev doma upokojencev na Petrovem Brdu se je okužila. (Slika je simbolična.) FOTO: Blaz Samec/Delo 
Odpri galerijo
Velika večina stanovalcev doma upokojencev na Petrovem Brdu se je okužila. (Slika je simbolična.) FOTO: Blaz Samec/Delo 19.45 V domu upokojencev Petrovo Brdo okuženi skoraj vsi stanovalci

V goriški regiji je trenutno najbolj pereče stanje v enoti doma upokojencev Petrovo Brdo v občini Tolmin, kjer je po zadnjih podatkih okuženih 86 od 93 stanovalcev ter 10 zaposlenih, so sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite za Severno Primorsko. V enoti na Petrovem Brdu sta bila v četrtek pozitivna dva oskrbovanca, nato so bili v zadnjih 48 urah brisi odvzeti vsem preostalim in tudi zaposlenim. Današnji rezultati preiskav so pokazali, da je okuženih 86 oskrbovancev in deset zaposlenih, zato je zdaj v celotni stavbi vzpostavljena rdeča cona, so zapisali na spletni strani Občine Tolmin.

19.10 V Italiji se epidemija zopet razrašča

V Italiji se še naprej povečuje število novih okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so opravili rekordnih 215.886 testov in potrdili 31.758 novih okužb. Umrlo je 297 bolnikov s covidom-19, dan prej 199. V Italiji je doslej zaradi covida-19 umrlo 38.618 bolnikov. V Italiji imajo trenutno po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA 351.386 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje zdravi 17.966, bolnikov, od tega 1966 na intenzivni negi. Italijanska vlada zaradi naraščanja okužb pripravlja novo zaostritev ukrepov, so danes potrdili nekateri člani vlade. Po poročanju medijev naj bi se to zgodilo prihodnji teden. Med drugim naj bi odredili zaprtje nekaterih žarišč, kot je Milano.

17.45 Tudi Anglija za mesec dni v karanteno

Po napovedih britanskih medijev bo britanska vlada uvedla novo zaprtje Anglije v boju proti novemu koronavirusu. To naj bi bilo v veljavi do 2. decembra, na spletni strani poroča Reuters. Po napovedih naj bi bile zaprte vse trgovine z nenujnim blagom. Prav tako naj bi bilo priporočeno, da se ljudje izogibajo zasebnim druženjem v zaprtih prostorih. Šole, fakultete in sodišča naj bi bi ostale odprte. V Veliki Britaniji so po uradnih podatkih doslej potrdili več kot milijon okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so potrdili skoraj 22.000 novih okužb, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Skupno so na Otoku potrdili 1.011.660 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 46.555 bolnikov s covidom-19, kar je največ v Evropi.

16.30 Na protestih skrajne desnice proti ukrepom v Španiji več ranjenih

V več španskih mestih so v petek potekali protesti proti strogim ukrepom za zajezitev novega koronavirusa, ponekod so se sprevrgli v nasilje. Ranjenih je bilo več protestnikov in policistov, aretirali so 32 oseb, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nemiri so med drugim izbruhnili v Barceloni, Bilbau, Burgosu, Santanderju in Valencii. Skupno je bilo na protestih lažje poškodovanih 29 policistov in sedem protestnikov. Med hujšimi so bili izgredi v Barceloni, saj so se zavlekli pozno v noč. Na televizijskih posnetkih je bilo videti, kako so nasilneži obmetavali policiste z granitnimi kockami. Zažigali so še smetnjake in postavljali barikade. Policija je za nasilje okrivila predvsem skrajne desničarje, predvsem naj bi šlo za huligane in člane navijaške skupine nogometnega kluba Barcelona.

Med protesti proti ukrepom za zajezitev virusa v Španiji je bilo poškodovanih več ljudi. FOTO: Josep Lago/AFP
Med protesti proti ukrepom za zajezitev virusa v Španiji je bilo poškodovanih več ljudi. FOTO: Josep Lago/AFP


15.50 Avstrija sprejema strožje ukrepe

V Avstriji bodo predvidoma od torka v veljavi strožji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. Med drugim bodo uvedli policijsko uro, zaprli kulturne ustanove in gastronomske obrate, poroča portal avstrijskega časnika Kronen Zeitung, ki je pridobil osnutek predloga vlade. Podrobnosti bo predvidoma še danes predstavil kancler Sebastian Kurz. Od torka bo glede na osnutek vlade prepovedano gibanje na prostem med 20. in 6. uro, bo pa ena od izjem predvidoma tudi rekreacija na prostem. Ukrepi bodo omejili tudi zasebna druženja, saj bo dovoljeno druženje največ šestih oseb iz dveh gospodinjstev. Po novem bodo prepovedane tudi poroke in druga podobna praznovanja. Spodbuja se delo od doma.

Učenci nižjih razredov bodo še naprej obiskovali šolo, starejši in študenti pa bodo imeli najmanj štiri mesece šolanje na daljavo.
V okviru ukrepov bodo lahko odprti tudi frizerji in kozmetični saloni, veljali pa bodo poostreni higienski ukrepi, kot je nošenje mask in omejeno število ljudi v salonu. Za štiri tedne bodo zaprte tudi kulturne ustanove, kot so muzeji, gledališče in kinematografi. Podobno se bo zgodilo na področju gastronomije in hotelirstva. Omogočen bo sicer osebni prevzem ali dostava. Da udarec za ta sektor ne bo prehud, predvideva vlada pomoč v višini 80 odstotkov prihodka, ki so ga imeli lani novembra. V  Avstriji so v 24 urah sicer potrdili 5349 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je 27 ljudi. Trenutno imajo 36.590 aktivnih okužb, od začetka epidemija pa so potrdili več kot 104.000 okužb. Covid-19 je terjal 1109 življenj.

15.30 Rekordno število okužb v Belgiji

V Belgiji so po reviziji podatkov potrdili nov rekordni dnevni prirast novih okužb z novim koronavirusom, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V torek so namreč potrdili 21.448 okužb, so danes sporočile pristojne belgijske oblasti. Belgija ima največje število okužb na 100.000 prebivalce v Evropski uniji in že sedaj imajo toliko bolnikov v bolnišnicah, kot so jih imeli na vrhuncu prvega vala v aprilu. Bolnišnično oskrbo potrebuje več kot 6000 covidnih bolnikov, od tega jih je več kot 1000 na intenzivni negi. V Belgiji bodo v ponedeljek sicer še zaostrili ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, je v petek napovedal belgijski premier Alexander De Croo. Med drugim bodo zaprli trgovine z nenujnim blagom, dovoljen pa bo obisk samo ene osebe iz drugega gospodinjstva. Ukrepi bodo predvidoma veljali do 13. decembra.

13.15 Na Madžarskem skoraj 4000 novih okužb z novim koronavirusom

Na Madžarskem so v zadnjih 24 urah potrdili 3908 novih okužb z novim koronavirusom, kar je rekordno število novih okužb na dnevni ravni. Prav tako se prvič v madžarskih bolnišnicah zdravi več kot 4000 bolnikov s covidom-19, poroča na spletni strani Reuters.Skupno je na Madžarskem zaradi covida-19 umrlo 1750 bolnikov, v zadnjem dnevu je umrlo 51 bolnikov s covidom-19.

Madžarska vlada doslej še ni uvedla omejitev glede množičnega zbiranja. FOTO: Gergely Besenyei AFP
Madžarska vlada doslej še ni uvedla omejitev glede množičnega zbiranja. FOTO: Gergely Besenyei AFP


Madžarska vlada pod vodstvom premierja Viktorja Orbana doslej še ni uvedla omejitev glede množičnega zbiranja, prav tako so odprte trgovine in šole. Orban je v petek pozval s spoštovanju pravil o nošnji zaščitnih mask, ni pa omenil možnosti novih omejevalnih ukrepov, še navaja Reuters.

13.15 Tudi v BiH rekordno število novih okužb z novim koronavirusom

V BiH so v zadnjih 24 urah potrdili 1912 novih okužb z novim koronavirusom, kar je doslej največ na dnevni ravni od začetka epidemije v državi. V zadnjih 24 urah so opravili 3891 testov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V Federaciji BiH so opravili 2217 testov, od tega jih je bilo pozitivnih na sars-cov-2 1070. Skupno so v tej entiteti opravili doslej 206.236 testov, pozitivnih jih je bilo 31.671. Trenutno imajo 11.462 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V Federaciji BiH je v zadnjih 24 urah umrlo 15 bolnikov s covidom-19, skupno doslej 792.

V Republiki srbski so v zadnjih 24 urah opravili 1674 testov, od tega jih je bilo pozitivnih 842. Umrlo je sedem bolnikov s covidom-19. V Republiki srbski so doslej potrdili 17.846 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 416 bolnikov s covidom-19.

13.10 Na Poljskem porast okužb z novim koronavirusom, na Češkem se razmere stabilizirajo

Na Poljskem še naprej narašča število na novo okuženih z novim koronavirusom. Po podatkih zdravstvenega ministrstva so v zadnjem dnevu potrdili rekordnih skoraj 22.000 novih okužb. Na Češkem pa so danes dosegli črni mejnik več kot 3000 mrtvih zaradi covida-19, a se po ocenah oblasti razmere počasi stabilizirajo.

Na Poljskem so zaradi porasta okužb ta konec tedna, ko obeležujemo dan spomina na mrtve, preventivno onemogočili dostop do pokopališč. S tem želijo preprečiti, da bi pokopališča zaradi gneče postala prizorišče za širjenje novega koronavirusa, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V zadnjem dnevu so poleg skoraj 22.000 novih okužb zabeležili še 280 smrti v povezavi s covidom-19, skupno od začetka pandemije pa 5631.

Vlada je danes še napovedala, da bodo v vsakem vojvodstvu vzpostavili po najmanj eno začasno bolnišnico, v kateri bodo oskrbovali bolnike s covidom-19. Te bodo med drugim uredili v športnih in kongresnih dvoranah.
Na Češkem se medtem po oceni ministra za zdravje Jana Blatnyja kažejo prvi trendi umirjanja. V zadnjem dnevu so sicer potrdili 13.605 novih okužb. Skupno pa je od začetka pandemije zaradi covida-19 umrlo 3078 ljudi.

Češka je ena najhuje prizadetih držav v EU v drugem valu pandemije. Oblasti so sprejele stroge omejevalne ukrepe za zajezitev koronavirusa, med drugim so uvedle policijsko uro.

12.50 V Nemčiji več kot 19.000 novih okužb z novim koronavirusom

V Nemčiji so prvič od izbruha novega koronavirusa potrdili več kot 19.000 okužb v enem dnevu. Po podatkih inštituta Robert Koch so v zadnjem dnevu potrdili 19.059 novih primerov. S tem so potrdili skoraj 5000 okužb več kot pred enim tednom, ko so poročali o 14.714 potrjenih primerih v enem dnevu.

12.50 Grški premier zaradi pandemije napovedal karantenske ukrepe

Grški premier Kiriakos Micotakis je danes razglasil delno ustavitev javnega življenja in gospodarstva, da bi s tem zajezili širjenje novega koronavirusa. Od torka bodo v Atenah in drugih večjih mestih zaprte restavracije in druge prostočasne aktivnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Grčiji so doslej potrdili več kot 37.000 okužb z novim koronavirusom, od tega v petek več kot 1600. Zaradi covida-19 je umrlo 620 ljudi. Incidenta okuženih na 100.000 ljudi v zadnjih 14 dneh je okoli 108.
Premier je napovedal, da bodo od torka zaprti klubi, restavracije, kavarne, kinematografi, muzeji in telovadnice na najhuje prizadetih območjih, kot so na primer Atene in Solun. Še naprej pa bodo odprte trgovine, šole, frizerji in hoteli. Ukrepi bodo predvidoma v veljavi mesec dni. Po državi bo veljala tudi policijska ura od polnoči do 5. ure, maske pa bodo obvezne v notranjih prostorih.

Testiranje v Zagrebu. FOTO: Antonio Bronic Reuters
Testiranje v Zagrebu. FOTO: Antonio Bronic Reuters


10.50 Na Hrvaškem včeraj več kot 2700 okužb

V minulih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 2.769 novih primerov okužb. Skupno je aktivnih primerov 15.952. 1049 ljudi se zdravi v bolnišnici. Umrlo je 15 oseb s covidom. 

image_alt
V petek potrjenih 1796 okužb


10.30 Na Slovaškem začetek množičnega testiranja z antigenskimi testi

Na Slovaškem se je danes v boju proti novemu koronavirusu začelo testiranje celotnega prebivalstva z antigenskimi testi. Gre za prvo tovrstno testiranje na svetu. Kritiki opozarjajo, da je načrt premalo premišljen, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pilotno testiranje je na Slovaškem potekalo minuli vikend.

Pri testiranju bo na Slovaškem z okoli 5,4 milijona prebivalci sodelovalo približno 45.000 zdravstvenih delavcev, vojakov in policistov. Testi bodo potekali v okoli 5000 testnih centrih. Testiranje ni obvezno, vendar pa tistim, ki pri sebi ne bodo imeli negativnega izvidi, ko jih bo ustavila policija, grozi plačilo globe. Tisti, pri katerih bodo testi pozitivni, bodo morali nemudoma v 10 dnevno karanteno.

Slovaško združenje družinskih zdravnikov je vladni načrt množičnega testiranja kritiziralo kot slabo pripravljenega. Izpostavili so, da je zbiranje ljudi pred centri za testiranje v nasprotju s priporočili strokovnjakov za nalezljive bolezni o čim večji omejitvi stikov in mobilnosti ljudi.

Antigenski testi omogočajo hitri rezultate, ponekod v le nekaj minutah, vendar zanje menijo, da niso tako zanesljivi kot PCR testi, kjer je potrebno bris nosne votline poslati v laboratorijsko analizo.

10.30 Trgovci v drugem valu epidemije ne zaznavajo kopičenja zalog potrošnikov

Trgovci v drugem valu epidemije covida-19 ne beležijo podobnega kopičenja zalog, kot so ga zaznali prvi teden spomladanskega vala. Ob vnovičnem omejevanju javnega življenja potrošniki sicer spet nekoliko bolj povprašujejo po izdelkih z daljšim rokom trajanja, opažajo v večini trgovskih verig.

Kupci so nakupovalne navade epidemiji prilagodili že spomladi. V trgovine so hodili manj, a opravili večje nakupe. Enak trend trgovci opažajo tudi v drugem valu epidemije covida-19 in ob vnovičnem zaostrovanju ukrepov za preprečevanje širjenja virusa.

Ta teden so v trgovinah zaradi današnjega in nedeljskega praznika beležili nekoliko večji obisk trgovin, čemur so trgovci prilagodili zaloge.

8.55 V Firencah izgredi ob protestih proti koronskim omejitvam

V Firencah so v petek zvečer potekali protesti proti strogim omejitvam za zajezitev okužb z novim koronavirusom, ki so se sprevrgli v hude izgrede. Na desetine protestnikov je prevračalo smetnjake ter policiste obmetavalo s petardami in molotovkami. Policija je odgovorila s solzivcem. Prijeli so najmanj 12 oseb.

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA, ki se sklicuje na pristojne italijanske oblasti, so prijeti protestniki pripadniki anarhističnih skupin. Prodajalci v središču Firenc so že popoldan zaradi strahu pred nasilnimi izgredi zaprli svoje trgovine. Pozivi k protestom so se pred tem širili prek družbenih omrežij.

V Italiji narašča nezadovoljstvo zaradi zadnjih strožjih omejitev proti novemu koronavirusu. V več mestih je v zadnjih dneh prišlo do deloma nasilnih protestov. Protestniki protestirajo tako proti zaprtju lokalov po 18. uri kot tudi proti zaprtju gledališč, kinematografov in športnih dvoran.

8.50 Podaljšano čakanje na mejnem prehodu Obrežje

Pred mejnim prehodom Obrežje v smeri Hrvaške je večkilometrski zastoj osebnih in tovornih vozil. Osebna vozila za izstop iz države trenutno čakajo poldrugo uro, tovorna vozila več kot dve uri. Policija voznike poziva, naj pripravijo dokazila o nujnosti poti, in opozarja na globo, če teh dokazil ni.

Na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški je zastoj osebnih vozil trenutno dolg okoli dva kilometra, čakalna doba na prehodu je uro in pol. Zastoj tovornih vozil je dolg približno šest kilometrov, za izstop pa čakajo več kot dve uri, kažejo podatki prometnoinformacijskega centra za državne ceste.

Promet proti mejnemu prehodu je bil povečan že v petek zvečer. Kot so sporočili iz policije, so policisti izvajali mejno kontrolo na štirih izstopnih stezah, čakalna doba je bila več kot dve uri.

Policija je voznike pozvala, naj imajo pripravljene dokumente in druga dokazila o nujnosti poti, saj se s tem postopek na mejnem prehodu skrajša, oziroma naj se na pot, če za potovanje nimajo nujnih razlogov, ne odpravijo. V primeru, da oseba, ki ima prebivališče v Sloveniji, na mejnem prehodu nima razloga za eno od izjem iz odloka o omejitvi gibanja za prehajanje občin, ji je izrečena tudi globa, je opozorila policija.

Potnikom svetujejo, da pred potjo preverijo čakalne dobe na mejnih prehodih in glede na to izbirajo druge, manj obremenjene mejne prehode.

7.55 V ZDA število okužb z novim koronavirusom preseglo devet milijonov

V ZDA se je do petka z novim koronavirusom okužilo več kot milijon ljudi, umrlo pa jih je več kot 229.500. Okužbe in smrti so v porastu, predsednik ZDA Donald Trump pa trdi, da so ZDA praktično premagale pandemijo. Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden napoveduje težko zimo.

Za rast z osmih na devet milijonov okužb so ZDA potrebovale dva tedna, za rast s sedmih na osem pa več kot tri tedne. V četrtek se je okužilo 91.000 ljudi, v petek že več kot 97.000. Število hospitaliziranih s covidom-19 je oktobra v primerjavi s septembrom naraslo za 50 odstotkov na 46.000, povprečno umira na dan po 800 ljudi. V četrtek in petek jih je umrlo več kot po 1000.

Okužbe naraščajo v 47 od 50 zveznih držav, kritičnih je 1200 okrožij ali tretjina vseh ZDA. Univerza Washington napoveduje, da se bo povprečje smrti na mesec, ki je bilo oktobra 22.000, začelo višati in bo januarja doseglo 72.000, kar bo več od doslej rekordnega aprila, ko je umrlo 61.000 ljudi, od tega skoraj polovica v New Yorku.

7.50 Čarovniška noč nas ne bo smela zavesti k nespoštovanju omejitvenih ukrepov

Noč čarovnic, 31. oktober, je sicer res najbolj čarovniška noč v letu, a bo treba tudi nocoj spoštovati ukrepe za zajezitev epidemije covida-19. Tu ne bo v pomoč noben čarovniški napoj. Kljub temu pa poznavalci trdijo, da se bo mogoče dobro zabavati tudi ob upoštevanju omejitev.

Zanesti se je na lastno ustvarjalnost. Lahko se denimo spremenimo v dobrega duhca in na prijateljevem ali sosedovem pragu pustimo vrečko dobrot. Lahko doma pripravimo kviz o grozljivih filmih in knjigah ali organiziramo karaoke s strašnimi pesmimi v še strašnejših kostumih.

Zaradi vladnih ukrepov letos ne bo niti tradicionalnega maratona grozljivk v ljubljanskem Kinodvoru, kar pa še ne pomeni, da bo treba nocoj ostati brez njih. Maraton si namreč lahko pripravimo sami doma.

Navdušencem nad statistiko pa so priskočili na pomoč v državnem statističnem uradu. Po njihovih navedbah se v Sloveniji 280 prebivalcev piše Strah, 258 Noč, sedem pa Trugar. Petim ženskam in 12 moškim je ime Krsta.

Noč čarovnic ima svoj izvor v keltskem prazniku samhain. Kelti so ga praznovali 1. novembra, ki se začne po nekdanjih predstavah že s predvečerom. Verjeli so, da mrtvi na ta dan poslednjič pridejo v svet živih. Praznik je pri Angležih kasneje z nastopom krščanstva, ki so ga začeli prevzemati v 4. stoletju, prekril halloween, kar je skrajšana oblika za »all hallows' eve« oz. za predvečer dneva vseh svetnikov. Angleški izseljenci so ga prenesli v ZDA.

Vlada je razveselila ljubitelje branja knjig, saj lahko knjižnice znova organizirajo delo. Večina je v minulih dneh pred prepovedjo brezstično predajala naročene knjige. FOTO: Jure Eržen/Delo
Vlada je razveselila ljubitelje branja knjig, saj lahko knjižnice znova organizirajo delo. Večina je v minulih dneh pred prepovedjo brezstično predajala naročene knjige. FOTO: Jure Eržen/Delo


7.45 Znova omogočeno opravljanje nekaterih storitev z minimalnim stikom

Od danes je kljub začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom znova omogočeno opravljanje nekih storitev, ki so lahko opravljene z minimalnim stikom s potrošniki, med drugim gradbena, vzdrževalna in montažna dela, servis in popravila tehničnega blaga. Vlada je z novim odlokom med izjeme dodala tudi knjižnice. Vladni govorec Jelko Kacin je sicer pojasnil, da bo od knjižnice do knjižnice odvisno, kako bo potekalo delo, ali to pomeni povsem prosti dostop do knjižnic ali pa bo šlo le za brezstično predajo naročenih knjig.

Vlada je med izjeme v odloku o začasni prepovedi, ki je namenjena zamejitvi širjenja novega koronavirusa, v petek dodala gradbena, vzdrževalna in montažna dela, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da prihaja do minimalnega možnega stika s potrošniki. Med izjemami so po novem tudi storitve, ki se opravljajo na prostem in pri katerih se lahko zagotovi, da prihaja do minimalnega možnega stika, kot so vrtnarske storitve.

Prav tako bodo z delom lahko nadaljevale servisne delavnice, v katerih popravljajo in vzdržujejo tehnično blago, pa tudi dimnikarske storitve. Te bodo lahko opravljali pod pogojem, da je v prostoru, kjer se izvajajo, prisoten samo en izvajalec, če pa to ni mogoče, je lahko v prostoru prisoten izvajalec storitve in ena oseba, ki je uporabnik male kurilne naprave.

Opravljanje dimnikarskih storitev pa še naprej ni dovoljeno v prostorih, v katerih je nameščena mala kurilna naprava, ki jih po opravljeni storitev ni mogoče prezračiti. Med izjeme je vlada uvrstila tudi družbe za upravljanje.

image_alt
Nujno varstvo zagotavlja 274 vrtcev


Prejšnjo soboto je v veljavo stopila začasna prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki pa je že takrat omogočala nekatere izjeme, kot so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne ter prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki.

Na listo izjem so bile že prejšnji teden uvrščene tudi drogerije, tržnice, prodajalne s hrano za živali, prodajalne s programom za vrt in kmetijstvo, drevesnice in vrtnarije, cvetličarne, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, servisne delavnice za motorna vozila in kolesa, prodajalne z večinoma gradbeno-inštalaterskim materialom, banke, zavarovalnice, pošte, dostavne službe, trafike in kioski.

Komentarji: